Barion Pixel Miért viselnek a férfiak körömlakkot? – Coloré

Miért viselnek a férfiak körömlakkot?

2022. 12. 08.

Egyre inkább elterjed az új trend, miszerint a férfiak körömlakkot viselnek. Amerikában már szinte hétköznapi megjelenésnek számít, de nézzük, hogy kezdődött.

Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban pedig főleg elterjedt, hogy a férfiak körömlakkot viselnek. A trendet Harry Styles és A$AP Rocky kezdte, de szinte már minden popsztár és rocksztár ujjain megjelentek a különböző színek.

Természetesen a festett körmök férfi előadókon egyáltalán nem új keletű jelenség: David Bowie büszkén mutatta meg a manikűrjét a Ziggy Stardustként – ugyanígy tett a karrierjük különböző pontjain Dennis Rodman, Lou Reed és Kurt Cobain is. Viszont egyiküknek sem sikerült olyan szintű trendet elérniük, mint ami most söpör végig Amerikán.

Itthonról még meglepetten nézzük, sokaknak egyértelműen a női szépséggel függ össze a manikűr. Magyarországon még nem érzem úgy, hogy nagyon hódítani fog a férfiak körömlakk viselése, de meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. Addig is nézzük, hogyan is megy ez Amerikában.

A körömlakk története

A körömlakkról úgy gondolják, hogy Kr. e. 3200-ból Babilóniából ered, ahol a harcosok színézték a körmeiket mielőtt csatába indultak. Azonban nem választhattak akármilyen színt, minél sötétebbre festették, annál magasabb osztályt képviseltek. Bizonyítékok vannak arra is, hogy az ókori egyiptomiak és kínaiak is festették a körmeiket, ők hennát, virágszirmokat és méhviaszt használtak nemtől függetlenül.

Nem ismert pontosan, hogy a körömlakk mikor kapcsolódott össze a nőiességgel, az viszont valószínűnek tűnik, hogy Európában kezdődött ez a változás. Az 1800-as években a viktoriánus kor női festették körmeiket, hogy a tisztábbnak tűnjenek.

Férfiak körömlakk
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Aztán csak 1960-as években, az ellenkultúra térnyerésével tért vissza a férfi manikűr, amelyet olyan művészek népszerűsítettek, mint a már említett David Bowie.

Most, amikor a nemek közötti különbségek egyre inkább eltűnőben vannak, több férfi kezd el jobban foglalkozni a külsejével. Olyan hírességek festik a körmeiket, mint Harry Styles, A$AP Rocky vagy Machine Gun Kelly, és egyre inkább visszahozzák a mainstreambe.

TikTok és a férfiak körömlakkja

Az új trend TikTokon is elkezdet terjedni. A platformon a #guyswithnailpolish hashtaggel ellátott videókat összesen körülbelül 1,5 millióan nézték meg, míg a #boyswithnailpolish hashtaggel szereplő posztokat körülbelül 1 millió alkalommal indították el.

Míg a 2000-es évek elején és közepén sok emos festette feketére a körmét, a trend ma már általánosabb és színesebb. Sok férfi számára a körömlakk viselése fontos módja az önkifejezésnek. Mivel olyan férfiasnak tartott férfiak is büszkén viselik a körömlakkot, mint A$AP Rocky vagy Brad Pitt, egyre inkább lehullik róla a nőiesség sztereotípiája. Ezért pedig egyre kevesebb férfi érzi, hogy megkérdőjeleznék miatta a férfiasságát, ugyanis korábban gyakran a homoszexualitással hozták párhuzamba.

Elfogadott vagy nem a férfiak körömlakkozott keze?

Természetesen a világ nem fog egykettőre megváltozni. A Vice.com újságírója beszélt több olyan férfival is, akik a körömfestés mellett tették le a voksukat. Ők elmondták, hogy a reakciók nagyon változatosak, a finoman érdeklődő pillantásoktól a helyeslő vagy elutasító felkiáltásokig változnak.

A férfiak, akik körömlakkot viselnek azt mondják, hogy nem csupán a trend miatt kezdtek el manikűrözni. A színekkel kifejezhetik a személyiségüket, a hangulatukat, valamint ugyanúgy összeegyeztethetik a megjelenésükkel, mint egy cipőt vagy táskát. Ezenkívül azonban úgy érzik, hogy nekik is jár az ilyen típusú kényeztetés, ápoltság. Sokan terápiás érzésként írják le, amikor profi manikűrt csináltatnak. Mások szexinek és magabiztosnak érzik magukat tőle.

Házilag vagy profival?

A körömfestés ugyanúgy, ahogy a nőknél, a férfiaknál is megoldható otthon. Egyszerűbb, színes vagy mintás manikűrt bárki könnyen elkészíthet, millió és millió ötlet fellelhető hozzá az interneten. A drogériákban pedig rengeteg körömlakk szín közül lehet válogatni, és be lehet szerezni a szükséges eszközöket is.

Ugyanakkor vannak olyan férfiak is, akik profikra bízzák a manikűrjüket, ezért akár havonta egyszer kétszer ők is bejelentkeznek körmöshöz. Itt pedig már tényleg bármilyen mintát választhatnak, egy jószakember csodás munkákat tud kiadni a kezei közül.

Forrás: Vice.com, The Hill, GQ, Byrdie

Borítókép forrása: Northfoto