Barion Pixel A brit királyi családban a manikűrre is vonatkoznak szabályok? – Coloré

A brit királyi családban a manikűrre is vonatkoznak szabályok?

2023. 05. 18.

Sokan, sokféleképpen összehasonlították már az évek folyamán a brit királyi család prominens nőtagjait: Katalin hercegnét és Meghan Markle-t, így (többek között) összevetésre került már stílusuk, habitusuk és öltözködési szokásaik is, de a rosszindulatú hasonlítgatás olykor a manikűrjükre is kiterjedt. Létezik-e egyáltalán bármiféle királyi protokoll a manikűrt illetően vagy csupán egy média keltette mítoszról van szó?

Meghan Markle megszegte a brit királyi család protokolljátt millenium-rózsaszín körmeivel”, „Meghan Markle újra áthágta a szabályokat színes körömlakkjával”, „Katalin hercegné megszegte piros körmeivel a királyi protokollt”. Csak néhány cím az elmúlt évek felhozatalából, amelyek egyértelműen hivatkoznak valamiféle királyi protokollra a hercegnék manikűrjét illetően. 

Az összehasonlítgatásból egyébként rendre Meghan Markle jött ki vesztesként, hiszen míg egyesek azt is felrótták neki, hogy a színes körömlakkválasztásaival magára akarja vonni a figyelmet, addig jótékonyan megfeledkeztek arról, hogy Katalint is láthattuk már színes körmökkel a nagyérdemű előtt. De vajon létezik-e bármiféle protokolláris szabály, amely kimondja, miféle körömlakkot „illik” viselnie a brit királyi család nőtagjainak? Ennek jártunk utána. 

brit királyi család, körmök, Meghan Markle
Meghan Markle az esküvőjén babarózsaszín körmökben integetett az alattvalóknak. Kép forrása: James Devaney/Getty Images

Létező szabály vagy média keltette mítosz? 

Ezt a téves feltevést oszlatta el a BAZAAR.com-nak adott interjújában Omid Scobie királyi tudósító, A szabadság nyomában kötet szerzője. „Nincs tényleges protokoll a brit királyi családban a sötét körömlakkokról. Egyszerűen arról van szó, mi helyénvaló.” A szakértő szerint vallószínűleg a királynő által felállított tónus és precedens, semmint tényleges protokolláris szabály állhat az elgondolás hátterében: a családhoz tartozó nők jellemzően a világos árnyalatok felé hajlanak, de más, jellemzően sötét árnyalatokkal kapcsolatban nincs hivatalos szabály a királyi család berkeiben. 

„A királyi családhoz tartozó nők hajlamosak az áttetsző, semleges árnyalatokat előnyben részesíteni a rövidebb körmökön” – nyilatkozta a BAZAAR.com-nak Sarah Gibson Tuttle, az Olive&June alapítója és vezérigazgatója. „Ez egy szuperklasszikus, letisztult megjelenés, amely időtlennek és királyinak tűnik. Bár mindannyian hallottunk már pletykákat a szabályokról, a lényeg az, hogy a királyi körmök mindig szépen polírozottak és tökéletesen ápoltak legyenek.”

brit királyi család, körmök, Meghan Markle
Markle-t 2018-ban azért támadták, mert sötét lakkban mutatkozott a Fashion Awardson. Kép forrása: Jeff Spicer/Getty Images

Gibson visszaemlékezései szerint Katalin és Meghan körmei már évek óta vita tárgyát képezik: 2016-ban a (mostanra) walesi hercegnét kritizálták azért, mert az indiai királyi körútján nem csináltatott „tisztességes” pedikűrt, de hasonló vádak érték idén áprilisban is, amikor azúrkék szettjéhez vörös körmöket választott a húsvéti misére. (Lásd borítóképünkön.) Persze, Markle sem maradt el mögötte: őt (többek között) azért támadták 2018-ban, mert sötét árnyalatú pedikűrben mutatkozott a Fashion Awardson. 

„Katalin és Meghan köztudottan az áttetsző, semleges árnyalatokat részesítik előnyben, így például az áttetsző rózsaszínt, fehéret vagy barackot” – véli Gibbson Tuttle. „Ugyanakkor többször is láttam már Katalint sötétvörös pedikűrben nyaranta, Meghan körmei pedig gyakran a szilva árnyalataiban tündököltek jeles eseményeken.” 

Kettejük közül egyedül Katalin körmeiben gyönyörködhettünk apósa, III. Károly két héttel ezelőtti koronázásán: a walesi hercegné a szokásos nude árnyalatban mutatkozott, amikor kezet rázott a Westminster apátság körül összegyűlt alattvalókkal. Sógornője manikűrjéről ezúttal azért nem szólhat a fáma: Meghan Markle távol maradt a koronázástól kisfia, Archie Mountbatten-Windsor negyedik születésnapjára hivatkozva. 

Forrás: HarpersBazaar.com
Borítókép forrása: Getty Images