Barion Pixel Algák a bőrápolásban: a zöld növények 7 előnye – Coloré

Algák a bőrápolásban: a zöld növények 7 előnye

2022. 04. 15.

A tengerben és édesvizekben élő moszatszerű algákat egyre több cég kezdi felfedezni mind a gasztronómia, mind a kozmetikai termékek terén.

A természeti népek évszázadok óta tudják, hogy a tengerből kisodort algák és moszatok bizony nagyon hasznosak. Egyrészt táplálékot jelentenek, másrészt akár a bőr kezelésére, regenerálására is alkalmasak.

Alga
Forrás: Unsplash

A 2000-es évektől a modern társadalmakban is megjelentek az alga készítmények, de igazán napjainkban élik fénykorukat, ugyanis a vegánságnak köszönhetően hódítanak az alga fehérjék, a diéták világában a spirulina turmixok, az arcápolásban pedig az algás hatóanyagú készítmények.

Az algáknak közel 70.000 fajuk létezik, vannak melyek szabad szemmel is látható makró telepeket képeznek (olyanok, mint az igazi növények), a mikroalgák viszont csak mikroszkóppal láthatóak.

Alga pakolás
Forrás: Unsplash

Ezek az élőlények szénhidrátokban, lipidekben, fehérjékben, aminosavakban és ásványi anyagokban is gazdagok. Helyileg alkalmazhatóak szérumban, krémben vagy maszkban, és szájon át is szedhetőek a szép bőrért.

Az algák előnyeit azok is élvezheti, aki szeretik a tenger gyümölcseit, a lazacot és garnélarákot, hiszen ezek az állatok is sok algát esznek.

Az algák legfőbb előnyei a bőr számára:

  • Szinte minden bőrtípusra alkalmazhatóak, nagyon ritka az allergiás reakció.
  • Az egyik legkiválóbb hidratáló. A szakemberek szerint még a hialuronsavnál is biztosabban zárja a vizet a bőrbarrier mögé.
  • Egy nemrégiben, emberi bőrsejteken végzett tanulmány azt mutatja, hogy a tengeri algakivonatok és az alga szénhidrátjai javíthatják a hiperpigmentációt. Fényesebbé, halványabbá és üdébbé teszik a foltos bőrt.
  • A bőrgyulladást számos dolog okozhatja, beleértve a napsugárzást, az oxidatív stresszt, sőt a környezetszennyezést is. Következménye lehet a hiperpigmentáció és a finom ráncok megjelenése is. Az alga antioxidánsai hatékony gyulladáscsökkentők.
  • Természetes UV védelmet nyújtanak az algakivonatok, ezért egyre többször kerülnek bele fényvédő termékekbe.
  • Tele vannak antioxidánsokkal, B-vitaminnal, magnéziummal, cinkkel és méregtelenítő ásványi anyagokkal, amelyek segíthetnek kitisztítani a pórusokat és a lerakódásokat.
  • Egy összehasonlító tanulmány szerint az algákban természetesen előforduló asztaxantin 6000-szer erősebb a C-vitaminnál, 800-szor erősebb a Q10-nél és 550-szer erősebb, mint a zöld tea katekinje. Ez a hatóanyag valósággal megfiatalítja a bőrt, és persze minden sejtünkre kedvezően hat.

Forrás: mindbodygreen.com