5 szilveszteri sminkötlet: csillámosak, mégsem túl kihívóak

2021. 12. 30.

A szilveszter az ünnepi időszak megkoronázása, egyben lezárása, ami elképzelhetetlen egy csodás makeup nélkül. És bár az alkalom lehetővé teszi, hogy feltűnőbben, csillogóbban sminkeljünk, sokan mégsem szeretnének túlzásba esni. Ezért hoztunk pár tippet, melyekkel ugyan nőies maradhat a megjelenés, általuk mégis kiszakadhatunk egy kicsit a hétköznapokból.

Mindenekelőtt viszont a legfontosabb, hogy megtisztított, hidratált arcbőrre vigyük fel a sminket, mert csak így lehet egyenletes a végeredmény. Valamint használjunk szemhéjalapozót vagy szemhéjbázist is, hogy az elkészült szemsmink sokáig tartós és pigmentált maradjon.

1. Smink: egyszerre természetes és csillámos

A sminkes először alapos hidratálással felkészíti az arcbőrt és a szemkörnyéket az alapozáshoz. A sminkelést egy ragyogásfokozó, leheletfinom színezett krémmel kezdi, majd jöhet egy természetes hatású alapozó, ami épp csak egy fél árnyalattal sötétebb a bőrszínnél. A kontúrozást az állkapocs, az állvonal, valamint a homlokív, az orrhegy, és az arccsont mentén kezdi, ezekre a területekre kerül fel a sötét árnyékolás, amit szintén ecsettel dolgoz el.

A korrektort a belső és külső szemzugokhoz, a szájzugokhoz, az áll domborulatára, az orrcimpák tövébe, a két szemöldök közé, valamint az orcák alsó részére keni, szintén nagyon finoman. Miután lágyan eldolgozza a festéket, színtelen mattító púderrel rögzíti az eredményt. Ettől a művelettől máris keskenyebbnek tűnik az állcsont. Őszibarack és világos rózsaszín arcpírt használ, amit nem visz fel az almácskákra, csupán az arccsontot hangsúlyozza vele átlós vonalban. Ez a kis trükk szintén remekül keskenyíti az arcot. A highlightert sem viszi túlzásba, csak kis felületeken alkalmazza. A végeredmény gyönyörű, egészségesen üde, ragyogó arc, ami csillogás nélkül is vonzza a tekintetet!

A szemére elsőként egy világosabb árnyalatú – nem csillámos – arany szemhéjport visz fel a teljes szemhéjára, ami lényegében a smink alapját adja. Ezután ismét arany szemhéjpor következik, csakhogy ezúttal már egy enyhén csillámos. Ezt a szemhéj középső részén kell eldolgoznunk. Következő lépésben egy nude árnyalattal kiemeli a szemhéj felső részét, míg a füstös hatást egy téglavörös szemfestékkel éri el. Fekete szemhéjtussal hangsúlyozza és kiemeli a sminket, majd a tusvonal fölé – vékony rétegben – aranyszínű vonalat húz egy folyékony csillámos szemhéjfesték segítségével. (Ugyanebből egy leheletnyi a belső szemzugba is került.)

Mielőtt felvinné a szempilladúsító szempillaspirált, előbb egy nude árnyalatú szemfestéket, majd ismét egy téglavöröset ken az alsó szempillák tövébe, a szemöldök külső részének alsó felére pedig egy leheletnyi highlightert csempész. A vízvonalat előbb fekete szemceruzával kiemeli, amit egy kevés ezüstös csillám követ az alsó szemhéjzugba.

2. Smink: szilveszter királynője

Amennyiben nem szívesen bajlódnánk a tusvonallal, akkor könnyen lehet, hogy Karima McKimmie sminkes tipjje lesz a kedvencünk: mindenekelőtt vigyünk fel szemhéjalapozót a szemhéjra és a szemöldök alatti részre is. A sminkes ezután egy leheletnyi púdert tesz a szem alatti területre, megakadályozva ezzel, hogy az apró csillámok beragadjanak a bőr redőibe. Ezután az ujjunkkal vigyünk fel egy csillogó ezüstös, gél állagú szemfestéket a szemhéj középső részére, majd ecsettel egy nude árnyalatot a szemhéj felső részére, belülről kifelé haladva.

Azzal, hogy a Youtuber por állagú, szintén csillámos – ezúttal fehérarany színű – szemfestéket visz fel a gél rétegre, fokozza a smink ünnepi hatását. Ezt követően fekete árnyalatú, zselés szemhéjtussal kissé beszínezi a felső szempillák tövét, amely fehér lett a festék miatt. (Fontos, hogy nem az a lényeg, hogy tusvonalat húzzunk, hanem, hogy visszanyerjük a szempillák eredeti színét.) Alapozóecsettel poroljuk le az arcbőrre hullott felesleges csillámot, és alapozzuk arcunkat a videóban látottak szerint. Koronázzuk meg a szemsminket szempillaspirállal, egyelőre csak a felső szempilláknál.

A szempillák alsó tövét – beleértve a vízvonalat is – színezzük be egy nude árnyalatú szemceruzával. Az alsó szempillák alatt néhány milliméterrel, ecset segítségével vigyünk fel egy vékony réteg világosbarna árnyalatot, ettől az egész hatás olyan lesz, mintha lenne egy új alsó szempillánk. Innentől kezdve akár műszempillával, de akár szempillaspirállal is keretet adhatunk a sminknek. Bronzosítót alkalmazzunk az arccsontunkon, a nyakon és a hajtőnél, egy leheletnyi pirosítót és highlightert pedig szintén az arccsonton. Ami pedig az ajkakat illeti, a sminkes háromféle variációt is megmutat: egy nude, egy vörös, valamint egy burgundi árnyalatot. Csak rajtunk múlik, melyiket választjuk.

3. Smink: elegáns pezsgőszínek

Ezt a sminket voltaképp bármilyen eseményre elkészíthetjük, mert amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: mindenekelőtt a már megszokott módon vigyünk fel szemhéjalapozót, ami reggelig tartó sminket garantálhat. Ha elkészültünk vele, a szemhéj felső részére (belülről kifelé haladva) használjunk egy matt, narancssárgás-barnás, valamint egy nude árnyalatú szemfestéket. Ezt követően a mozgó szemhéj középső részére kerüljön egy téglavörös árnyalat, amit dolgozzunk össze a sárgással. Majd ugyanezt a területet színezzük be egy sötétbarna árnyalattal, ahogy a videóban is látszik:

Most dolgozzunk el egy vékony rétegnyi korrektort a mozgó szemhéjon úgy, hogy a sárgás-barnás területet érintetlenül hagyjuk. A korrektorra jöhet egy réteg csillámló szemfesték – mondjuk arany -, majd a csillámok. Fekete színű, krémes szemhéjfestékkel – a megfelelő ecsettel – rajzoljunk vékony tusvonalat közvetlenül a felső szempillák tövébe, belülről kifelé haladva. Majd erre a rétegre húzzunk egy tusvonalat, ezúttal már folyékony szemhéjtussal. (Ezzel a trükkel a fekete szín még intenzívebbnek hat, ami tökéletesen passzol a szilveszteri sminkhez.)

A szempillák alsó tövét – közvetlenül a vízvonalnál – szintén hangsúlyozzuk fekete szemceruzával, majd tökéletesítsük az összképet egy fekete, por állagú szemfestékkel. Ecsettel “mixeljük össze” a világosbarna és a téglavörös színeket, majd dolgozzuk ezt is az alsó szempillák tövébe. Ha mégis feltűnőbb, kontrasztosabb sminkre vágyunk, az alsó szempillák tövébe választhatunk egy teljesen más színt is, például kéket vagy zöldet. Most már csak a szempillaspirál hiányzik, és kezdődhet a parti!

4. Smink: ezüst, ezüst, ezüst

Lehetünk egyszerre vakítóan csillogóak, mégis elegánsak, ha kipróbáljuk Sara Catala Youtuber szilveszteri sminkjét: az arc előkészítése után vigyünk fel szemhéjalapozót, és sminkszivaccsal vagy a kezünkkel alaposan dolgozzuk el a bőrön. A sminkes elsőként a szemhéj felső részét – kívülről befelé haladva – matt árnyalatú világosbarnára színezi, majd egy téglavörös árnyalattal füstös hatást kölcsönöz a sminknek. Ezt követően egy leheletnyi szemhéjalapozót helyez a mozgó szemhéj közepére, majd erre, az ujjai segítségével viszi fel a gyöngyházfényű géles szemfestéket.

A gélrétegre por alapú, csillámos szemfesték (ezüst vagy fehér) kerül, végül megkoronázza a makeupot egy kis extra csillámmal. Ahogy láthatjuk a videóban, ez még mindig nem közönséges hatású, épp ellenkezőleg, nagyon is királynői. Most térjünk vissza a világosbarna szemfestékre, és fokozzuk a füstös hatást úgy, hogy egy keveset felviszünk a téglavörös árnyalatra, de csak a szemek sarkában. Az alapozó, a púder és a bronzosítót csak ezután jön. Itt voltaképp két fontos dologra érdemes figyelni: az alapozó a bőrszínhez leginkább passzoló árnyalatú legyen, a bronzosítónál pedig koncentráljunk az arccsontra, illetve a nyakunkra is kerüljön az egységesebb összkép miatt.

Ha ezzel is megvolnánk, előbb highlighterrel, majd sminkfixáló spray-vel vagy púderrel tökéletesítsük remekművünket. Utolsó lépésben a világosbarna árnyalatot alkalmazzuk az alsó szempillák tövében, majd emeljük ki szempillaspirállal az alsó és a felső szempillákat is. Az ajkakra kenhetünk nude árnyalatú rúzst, de az sem probléma, ha egyáltalán nem festjük ki. Ahogy az öntapadós strasszköveket sem muszáj felragasztanunk, ugyanakkor tény és való, hogy nagyon feldobják a sminket.

5. Smink: rózsaszín álmok

Az ötödik, egyben utolsó szilveszteri smink első lépése egy hidratáló primer felvitele az arcbőr teljes felületére: fontos, hogy ne dörzsöljük, hanem lágyan masszírozzuk a kencét. Ha a sminkeshez hasonló tág pórusaink vannak a T-vonal környékén, akkor oda is tehetünk egy leheletnyi primert, beleértve az állat, az orrot és a homlok közepét. Jöhet a folyékony – a bőrünk árnyalatához leginkább passzoló – alapozó, amit szintén vékony rétegben, alapozóecsettel, egyenletesen vigyünk fel a bőrre. (Az arccsontra még pluszban, sminkszivacs segítségével eldolgozhatunk belőle egy keveset a természetesebb hatás érdekében, de ez a lépés kihagyható.) Korrektort elég a szemünk alá, az orrnyergünkre, az állunkra, és közvetlenül a szemöldökünk fölé kenni, majd szintén sminkszivaccsal elegyengetni. A sminket ezúttal is érdemes sminkfixáló púderrel ‘tartósítani’, és ne feledkezzünk meg a bronzosítóról se.

A szemsminkhez elsőként vigyünk fel egy levendula árnyalatú szemfestéket a szemhéj külső részére úgy, mintha füstös sminket készítenénk, majd ugyanezzel a színnel emeljük ki az alsó szempillák tövét. Rózsaszín szemfesték gyanánt válasszunk krémes állagú, enyhén csillámos terméket, amit aztán az ujjunkkal vigyünk fel a szemhéj belső és mozgó részére, és középről kifelé haladva dolgozzuk össze a lilával. (A rózsaszín szemfestékből kerüljön egy kevés az alsó szempillákhoz is, mégpedig a belső szemzugba.) Most ugyanezt ismételjük meg egy (a levendulánál egy árnyalattal sötétebb) lila szemfestékkel.

Jöhet az ezüstös csillám, amit szintén az ujjainkkal ütögessünk el a szemhéjon, ügyelve arra, hogy a mozgó szemhéj legyen a makeup leghangsúlyosabb része. A szemsmink megkoronázásaként használjunk szempillaspirált alul és felül is. Utolsó lépésben szükségünk lesz egy normál, illetve egy csillogó highlighterre: először a normál kozmetikumból vigyünk fel az arccsontra, a szemöldök közé (egy keveset a szemöldökre is) és a száj fölé. Míg a csillogós változatból csak az arccsontra kerüljön. Ami pedig a szánkat illeti, egy rózsaszín árnyalatú matt rúzs, valamint egy átlátszó, csillogó szájfény tökéletes harmóniát alkot a szilveszteri sminkünkkel.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix