Barion Pixel 4+1 őszi sminktrend, amire érdemes odafigyelned – Coloré

4+1 őszi sminktrend, amire érdemes odafigyelned

2022. 09. 19.

A nagy hőségben elfeledett termékek újra akcióba lépnek! Nézzük, mihez kezdhetünk velük úgy, hogy közben szem előtt tartjuk az aktuális őszi trendeket is.

Minden szezonban megtalálhatjuk azokat a jellegzetes dolgokat, amik a legtöbb divatbemutatón, magazin címlapon visszaköszönnek, és amiből belecsempészhetünk ezt-azt akár a hétköznapi megjelenésünkbe is. A nyár végével és az őszi kerékvágásba való visszaszokással ismét előkerülnek a sminkes neszesszerek a reggeli készülődés során. Íme a 2022-es év ősz tippjei, amik kezdőtől a haladó szintig minden sminkelni vágyó nő életében megvalósíthatók!

A legfontosabb sminktrend: sminkben, mégis anélkül

sminktrend
A „no makeup makeup” smink az idei őszi szezonban is hódít / Kép forrása: Pexels.com

A nude, azaz a természetes, vagy ahogy mondani szokták: „no makeup makeup” sminktrend egyáltalán nem újkeletű, sőt néhány éve tartósan jelen van az aktuális sminktrendek között. A lényege, hogy sminkelj úgy, hogy annak kívülről ne legyen látszata, vagyis a bőröd legyen egészségesen fényes, üde és ragyogó, anélkül, hogy bárki megmondaná, hogy dekorkozmetikumhoz nyúltál volna. Első elgondolásra ez könnyű feladatnak tűnik, ám egy divatfotózás esetén nem kevés időt és odafigyelést igényel egy sminkestől, hogy a feladatot tökéletesen megvalósítsa, és az elkészült fotó igazi „no makeup makeup” hatást keltsen.

A mindennapokban ezt a következőképpen érhetjük el: természetes, vékony fedésű és inkább fényes hatású alapozó (vagy BB krém), némi pirosító az orcákra és/vagy a járomcsontokra (egy korábbi cikkben bővebben írtunk a pirosító használatáról), és ha esetleg krémes pirosítót használunk, ugyanebből mehet egy pici a szánkra is. És máris elérkeztünk a következő trendig!

Pirosító mindenhol

Legalábbis több helyen, mint eddig gondoltuk volna! A pirosító jól mutat az orcákon és a járomcsonton is, de a legújabb sminktrendnek megfelelően (és ezzel sem most találkozunk először) megjelenik a szemhéjon és az ajkakon is. A jó hír, hogy ez a trend az 5 perces smink legjobb barátja, ami ugye minden, a reggeli készülődés viszontagságait ismerő nő megvalósítandó vágya. Minél több helyen használunk egy terméket arcon, annál gyorsabb és könnyebb a készülődés. Ha a pirosítóecsettel a szemhéjra is felviszünk egy kicsit a színből, akkor nemcsak üdeséget, de némi dimenziót is adunk a szemeknek.

A szempillaspirált én magam sosem hagynám ki egyetlen sminkrutinból sem, még akkor sem, ha az a rutin csak ebből az egy lépésből állna, de igencsak jót tesz a szemformánknak, ha egy pici árnyékot csempészünk oda, jelen esetben expressz módon, egy suhintásnyi pirosítóecsettel.

A szánkra a pirosítók krémes verziója ajánlott, nincs más dolgunk, mint az ujjunkat a termékbe mártani, és pici ütögető mozdulatokkal felvinni a színt az ajkakra. A hatás olyasmi lesz, mintha épp egy tál cseresznyét fogyasztottunk volna el, vagy csak egy kis színezett ajakápolót tettünk volna fel.

Vibráló színek

oszi sminktrend
A hangsúlyos színek ősszel is hódítanak / Kép forrása: Pexels.com

Az előző sminktrendnek kissé ellentmond ez a színes irányzat, legalábbis elsőre ezt gondolnánk, de valójában nagyon is összhangban állnak. Ugyanis az erőteljes, határozott színek alkalmazása nem feltétlenül jelenti, hogy harsány és “túl színes” sminket kell készítenünk. A letisztult egyszerűség itt is jelen van. Most főszerepbe kerülnek a színes szemhéjtusok, a pink, a sárga, a zöld és a kék különböző árnyalatai, és ugyanígy a rúzsok közül is nyugodtan választhatunk élénkebb színt.

De vigyázat! Létezik egy aranyszabály, mely szerint ha a szemedet hangsúlyozod, a szád maradjon natúrabb megjelenésű, és fordítva. Ez a legtöbb esetben így is van, pláne, ha nem nagyon szoktad magad sminkelni a hétköznapokban. De ha ízlésesen párosítod a kettőt, és sokkal inkább kiemelik, mint elnyomják egymást, akkor ne fogd vissza magad!

Hangsúly az ajkakon

oszi sminktrend
Próbáld megszokni az erős rúzst, mielőtt végleg lemondanál róla / Kép forrása: Pexels.com

Egyetlen sminktrendeket bemutató lista sem lehet teljes a rúzsok (kiemelten a vörös rúzs) említése nélkül, hiszen ez az örök klasszikus mindig, minden helyzetben megállja a helyét, ha a megfelelő módon viseljük. Ha szeretnéd rúzsozni magad, viszont a vörös színt nem érezted magadénak, jó hírem van számodra! Idén ősszel és télen rengeteg újdonsággal készültek a márkák és szebbnél szebb színek közül válogathatsz, amik között éppúgy találsz visszafogottabb, természetesebb árnyalatokat, mint feltűnő, erőteljes színeket!

Próbálkozz bátran, ha először teszed, akkor a legfőbb javaslatom, hogy otthon, a tükör előtt tedd meg, amikor csak magad vagy. Ha még nem viseltél élénkebb, erőteljesebb, vagyis valamilyen láthatóbb rúzst, akkor neked kell megbarátkoznod vele előbb, mielőtt még kilépsz vele az utcára. Ha így teszel, akkor a „nekem nem állnak jól az erős rúzsok” meggyőződés könnyen alakul át azzá a tapasztalattá, hogy vannak bizonyos dolgok, amik annyira szokatlanok, hogy tapasztalat híján hamar elhisszük, hogy nem is nekünk valók.

Trendek jönnek és mennek, de egy valami fontos…

sminktrend
A trendek jönnek és mennek, de a saját stílusod mindig veled marad / Kép forrása: Pexels.com

… a természetes szépség soha nem megy ki a divatból. Ezért nagyon fontos, hogy ne kövesd vakon a sminkdivatot (és semmilyen más divatirányzatot sem), inkább azt nézd meg, hogyan tudod beilleszteni a saját stílusodba! Mi az, ami tetszik, illik hozzád, amit át tudsz venni belőle, és mi az, amivel nem tudsz azonosulni, ha van ilyen, azt inkább engedd el. Ha magadra erőlteted csak azért, mert trendi, nem azt éred el vele, amit szeretnél!

Ha mindezek nélkül kezdesz el termékeket összevásárolni és innen-onnan szerzett sminktippeket bevetni, könnyen káosz lehet a vége. Ehhez viszont tudnod kell, mi áll jól neked, mi illik az arcodhoz, egyéniségedhez és milyen sminktermékeket érdemes használnod ahhoz, hogy kiemeld a természetes szépséged!

Borítókép forrása: Pexels.com