Barion Pixel Stíluskalauz: Old money vagy new money? Két irányzat, ami kifejezi azt, hogy valakinek „jól megy a szekér”. – Coloré

Stíluskalauz: Old money vagy new money? Két irányzat, ami kifejezi azt, hogy valakinek „jól megy a szekér”.

2024. 02. 18.


Aki érdeklődik a divat iránt, az biztosan találkozott már a közösségi oldalakon az „old money” vagy éppen a „new money” stílusban megjelenő hölgyekkel, vagy urakkal, akik öltözetükkel igencsak fel tudják hívni magukra a figyelmet, hiszen ruházatuk, posztjaik és életstílusuk egy átgondolt, jól megkomponált eleganciát sugall. Mind a két öltözködési stílus az életmódból, a társadalmi háttérből és egy-egy értékrendből ered és mindkettő kifejezi a viselőjének értékeit és ízlését. Az old money-ra és a new money-ra is jellemző a drága holmik viselése, a kifinomultság, de a megközelítés és a stílusjegyek tekintetében különböznek egymástól. Arról, hogy mi is az old money stílus, már egy korábbi cikkünkben írtunk, de most hasonlítsuk össze, miben különbözik a new money-tól.

@treybryantstyle

Old Money Aesthetic Vs New Money Aesthetic

♬ fukumean – Gunna

Old money

Az „old money” egy olyan életstílust jelent, amely hagyományokra, eleganciára és időtlenségre helyezi a hangsúlyt. Ennek a stílusnak az alapja a hagyományos vagy régi vagyonhoz, vagyoni helyzethez kapcsolódó értékek és ízlés. Az „old money” stílusnak különböző megjelenési formái vannak a lakberendezésben, öltözködésben és életstílusban.

„Régi pénz” a lakberendezésben

Az „old money” stílus a lakberendezésben általában a klasszikus, antik és időtlen stílusjegyekre összpontosít. Nagy hangsúlyt fektet a minőségi anyagokra, finom kidolgozásokra és az évszázadokkal korábbról hátra maradt bútorokra. A belső terek gyakran tükrözik a hagyományos és történelmi stílusokat, például a koloniális vagy az angol vidéki stílust.

Old money, mint életstílus

Az „old money” életstílus hagyományokra és kulturális értékekre épül. Az életvitel gyakran tükrözi az örökölt vagyon és a társadalmi elit tagjainak életstílusát. A hagyományos értékek, mint az udvariasság, az etikett és a műveltség, fontos szerepet játszanak az „old money” életstílusban.

Old money az öltözködésben

Az „old money” stílus az öltözködésben a visszafogott eleganciát és a minőségi anyagokat hangsúlyozza. A viselői általában preferálják a klasszikus szabású ruhákat, amelyek időtállóak és megjelenésükben nem túl extravagánsak. A neutrális színek, finom minták és minőségi kiegészítők jellemzik ezt a stílust. Az „old money” egyfajta időtlenséget és stabilitást sugároz, és azoknak szól, akik értékelik a hagyományokat és a minőségi életvitelt. Azok, akik követik ezt a stílust, általában nem figyelik túlzottan a divatot, hanem inkább preferálják az időtálló és stílusos megjelenést a modern trendek helyett. A viselők hajlamosak lehetnek olyan ruhadarabokat választani, amelyek éveken keresztül időtállóak. A színválasztás gyakran tartalmaz neutrális színeket, például fehéret, feketét, szürkét, bézst, és elkerüli a túl élénk vagy divatos színeket.

New money

Az „új pénz” vagy „new money” kifejezés azokat az egyéneket vagy csoportokat jelöli, akik csak az elmúlt években/évtizedekben szereztek vagyont vagy társadalmi státuszt, és ennek megfelelően más életstílust képviselnek. Az „új pénz” stílus általában a modernitást, az extravaganciát és az innovációt hangsúlyozza.

Új pénz=új stílus

Az „új pénz” életstílus gyakran a dinamizmusra, a függetlenségre és a modern technológiákra helyezi a hangsúlyt. Az ilyen életstílust követők hajlamosak lehetnek az új trendek és technológiák iránti nyitottságra, és gyakran részt vesznek a modern városi kultúrában. Az utazás, a szórakozás és a széleskörű társadalmi kapcsolatok is fontos szerepet játszanak az „új pénz” életstílusában.

„Új pénz” a lakberendezésben

A „new money” lakberendezése a modern, letisztult és design-orientált irányzatokat tükrözi. Az egyszerű formák, a tiszta vonalak és az innovatív anyagok jellemzik az ilyen típusú lakberendezést. A technológia integrálása, az okosotthon rendszerek és a modern művészeti alkotások is gyakran jelen vannak az „új pénz” életstílusban berendezett otthonokban.

Trendek és az „újgazdagok”

A „new money” öltözködési stílus általában az aktuális divatot és trendeket követi. Az ilyen típusú öltözködési stílus széles skálán mozoghat, de általában jellemző rá a modern és fiatalos megjelenés. Az extravagancia és az önkifejezés gyakran előtérbe kerül, és az „új pénz” stílusban öltözködők hajlamosak lehetnek a márkák iránti erős elkötelezettségre. Az „új pénz” stílus egyfajta frissességet, innovációt és az aktuális trendek iránti érzékenységet sugározza. A viselők hajlamosak követni az aktuális divatirányzatokat, és a ruháikon keresztül kifejezni az idősebb generációknál kevésbé szigorú életmódjukat. A „new money” stílusú öltözködők hajlamosak lehetnek kifejezetten a divatházak termékeit választani, hogy kifejezzék a sikert és a státuszt. A színek és a minták gyakran változatosabbak, és a viselők hajlamosak lehetnek élénkebb, merészebb színeket választani az öltözködésükben.