Barion Pixel Old money stílus: Családi örökség a szekrényben, avagy így építsd be ruhatáradba az angol királyi család öltözködési elveit! – Coloré

Old money stílus: Családi örökség a szekrényben, avagy így építsd be ruhatáradba az angol királyi család öltözködési elveit!

2024. 02. 17.

Az utóbbi időben meghódította a közösségi oldalakat az old money stílus, ami szabad fordításban csak annyit tesz: „öreg pénz”. Ez az öltözködési stílus kizárólag minőségi, elegáns, letisztult, klasszikus darabokból áll! Aki ennek az irányzatnak a híve, ő a divat helyett a stílusára és az alkatához jól passzoló ruhák megtalálására fókuszál és a legjobb minőségű, jól szabott, örök darabokat vásárolja meg ahelyett, hogy az aktuális trendeket követné.

5451168152 Ef6dab646e Z
Katalin hercegné és Vilmos herceg

Az old money stílus és az évszázadok óta öröklődő vagyon kéz a kézben jár

Az old money stílus a generációkon átívelő elegáns, időtálló ruhadarabokra építkezik és a „kékvérűek”, azaz a királyok, grófok, hercegek és hercegnők életstílusából merít inspirációt, hiszen ők voltak azok, akik ezt az öltözködési stílust létrehozták évszázadokkal ezelőtt. Az old money stílus főként a szigorú protokoll miatt jött létre, hiszen egy nemesi származású nőnek vagy férfinak nem illett akármit magára aggatnia. A fenntarthatóság is fontos a stílus kedvelőinek, hiszen az old money ruhadarabok egyik legfőbb ismérve, hogy általában méregdrágák és időtállóak, mondhatni örök darabok, így nem kell évről évre újat venni egy-egy ingből, pólóból, vagy pulóverből. Emellett klasszikus szabásvonalak alapján készülnek, egyáltalán nem hivalkodóak, nincsenek rajtuk strasszok, vagy óriási logók, így sosem mennek ki a divatból. Az ilyen ruhadarabok minőségi szabóságokban készülnek minőségi anyagokból és semmilyen körülmények között nem kaphatóak fast-fashion üzletekben, bár mostanában a plázákban található ruhaüzletek is igyekeznek ilyen stílusú ruhákat árulni. Sokszor szabásvonalakban és színekben eltalálják a stílust, viszont az anyagok minősége az esetek nagy részében meg sem közelíti azt a minőséget, ami a valódi old money-ra jellemző.

Felmenőktől örökölt, vagy éppen vintage darabok

Nem csak méregdrágán juthatunk hozzá old money darabokhoz. Mostanában nagyon sokan a szüleik, vagy éppen nagyszüleik gardróbjában találnak rá egy-egy jól szabott, kiváló anyagú ruhadarabra, hiszen akkoriban még voltak olyan varrónők, vagy kisebb varrodák, akik tudták hozni azt a minőséget, ami az old money stílusnak megfelel és szabása még most is időtálló. De az is előfordulhat, hogy egy vintage üzletben, vagy turkálóban bukkanunk egy-egy elveszett kincsre.

Old money „must have” darabok

Farmer/nadrág: Farmerből kizárólag egyszerű szabásvonalú, koptatásmentes farmer jöhet szóba, de még jobb, ha inkább vászon- vagy szövetnadrágot viselsz hozzá passzoló blézerrel társítva. Férfiaknál a chino nadrágok nagyon elegánsnak számítanak.

Kabátok: A kabátok esetén a blézerfazonok, a tweed- és szövetkabátok a nyerők.

Ingek, garbók, pulóverek, pólók, kardigánok: Felsőkből csak a letisztult, logómentes, jó szabású darabok jöhetnek szóba. Pólóból a galléros, egyszerű fazon ajánlott.

Cipők, táskák, kiegészítők: A cipők esetében is a klasszikus a befutó, mint a loafer, a stiletto, az oxford cipő, a balerina, vagy a teniszcipő. Táskából bőr, klasszikus fazonok viselése ajánlott. Ékszerekkel, kiegészítőkkel csínján bánjunk! Csak a letisztult, minőségi darabok viselése megengedett.

Minták: Főként a tweed minták és a vékony fehete-fehér, fehér-kék csíkos pulóverek és pólók viselése ajánlott.

Ami nem passzol az old money ruhatárba

Leggings, oversize darabok, túldíszített, koptatott nadrágok, műszálas anyagok, haspólók, rikító színű ruhadarabok. A ruhák és a szoknyák sosem lehetnek túl rövidek, túl kivágottak vagy túlságosan magasan slicceltek. Platformos cipők és csicsás, műbőr táskák kizárva.

Az old money stílus koronázatlan királynője: Diana hercegné

Ha valaki szeretne elmélyülni ennek az öltözködési stílusnak a rejtelmeiben és inspirálódna, akkor érdemes átböngésznie az angol királyi család ruházkodását. Az old money stílus koronázatlan királynője egyértelműen III. Károly király volt felesége, Diana walesi hercegné, aki ikonikus szettjeivel maradandót alkotott a divat történetében, de Meghan Markle, vagy éppen Katalin hercegné is a klasszikus elegancia híve.