Barion Pixel Old money style: Így építsd be ruhatáradba az angol királyi család öltözködési elveit! – Coloré

Old money style: Így építsd be ruhatáradba az angol királyi család öltözködési elveit!

2024. 06. 02.

Az utóbbi időben meghódította a közösségi oldalakat az old money stílus, ami szabad fordításban csak annyit tesz: „öreg pénz”. Ez az öltözködési stílus kizárólag minőségi, elegáns, letisztult, klasszikus darabokból áll. Aki ennek az irányzatnak a híve, a divat helyett a stílusára és az alkatához jól passzoló ruhák megtalálására fókuszál, és a legjobb minőségű, jól szabott, örök darabokat vásárolja meg ahelyett, hogy az aktuális trendeket követné.

5451168152 Ef6dab646e Z
Katalin hercegné és Vilmos herceg

Az old money stílus és az évszázadok óta öröklődő vagyon kéz a kézben jár

Az old money stílus a generációkon átívelő elegáns, időtálló ruhadarabokra építkezik és a „kékvérűek”, azaz a királyok, grófok, hercegek és hercegnők életstílusából merít inspirációt, hiszen ők voltak azok, akik ezt az öltözködési stílust létrehozták évszázadokkal ezelőtt. Az old money stílus főként a szigorú protokoll miatt jött létre, hiszen egy nemesi származású nőnek vagy férfinak nem illett akármit magára aggatnia. A fenntarthatóság is fontos a stílus kedvelőinek, hiszen az old money ruhadarabok egyik legfőbb ismérve, hogy általában méregdrágák és időtállóak, mondhatni örök darabok, így nem kell évről évre újat venni egy-egy ingből, pólóból, vagy pulóverből.

Emellett klasszikus szabásvonalak alapján készülnek, egyáltalán nem hivalkodóak, nincsenek rajtuk strasszok vagy óriási logók, így sosem mennek ki a divatból. Az ilyen ruhadarabok minőségi szabóságokban készülnek minőségi anyagokból, és semmilyen körülmények között nem kaphatóak fast-fashion üzletekben, bár mostanában a plázákban található ruhaüzletek is igyekeznek ilyen stílusú ruhákat árulni. Sokszor szabásvonalakban és színekben eltalálják a stílust, viszont az anyagok minősége az esetek nagy részében meg sem közelíti azt a minőséget, ami a valódi old moneyra jellemző.

#cosmovagyok

Felmenőktől örökölt, vagy éppen vintage darabok

Nem csak méregdrágán juthatunk hozzá old money darabokhoz. Mostanában nagyon sokan a szüleik, vagy éppen nagyszüleik gardróbjában találnak rá egy-egy jól szabott, kiváló anyagú ruhadarabra, hiszen akkoriban még voltak olyan varrónők vagy kisebb varrodák, akik tudták hozni azt a minőséget, ami az old money stílusnak megfelel és szabása még most is időtálló. Természetesen az is előfordulhat, hogy egy vintage üzletben, vagy turkálóban bukkanunk egy-egy elveszett kincsre.

Old money „must have” darabok

Farmer/nadrág: Farmerből kizárólag egyszerű szabásvonalú, koptatásmentes farmer jöhet szóba, de még jobb, ha inkább vászon- vagy szövetnadrágot viselsz hozzá passzoló blézerrel társítva. Férfiaknál a chino nadrágok nagyon elegánsnak számítanak.

Kabátok: A kabátok esetén a blézerfazonok, a tweed- és szövetkabátok a nyerők.

Ingek, garbók, pulóverek, pólók, kardigánok: Felsőkből csak a letisztult, logómentes, jó szabású darabok jöhetnek szóba. Pólóból a galléros, egyszerű fazon ajánlott.

#cosmovagyok

/divat/oltozkodes/angol-kiraly-csalad-old-money-stiilus/