Barion Pixel Hogyan válasszunk sportcipőt: tippek és útmutató – Coloré

Hogyan válasszunk sportcipőt: tippek és útmutató

2022. 11. 20.

Sportcipőt vásárolni könnyű, igaz? Ezt gondolod te is, pedig ha igazán kényelmes cipőt keresel, akkor rengeteg mindenre oda kell figyelned.

A sportcipő mindig hasznos, akár erdei kirándulásra indulsz, akár haverokkal, barátnőkkel kapod a nyakadba a várost: kényelmesek, divatosak, sokrétűek. Az ideális kombináció megtalálása azonban kihívást jelenthet. Legtöbben jól illeszkedő és jó minőségű cipőre vágyunk, de az sem mellékes, hogyan néz ki. Sajnos, gyakran tapasztalható, hogy a kényelem és a jó külső nem igazán jár együtt a sportcipőknél.

Mielőtt vásárolni indulsz, jó, ha rendelkezel néhány alapvető információval a lábadról és az egyedi igényeidről. Olvasd el ezt a cikket néhány bölcs tanácsért az új cipő kiválasztásához.

sportcipő
Forrás: Shutterstock

Hasznos tippek sportcipő vásárláshoz

1. Válassz egy megbízható márkát: Sokszor lehet csábító egy jól kinéző olcsóbb darab, ha szeretnénk megkímélni a pénztárcánkat, de általában hosszú távon nem ezzel járunk jól. Lehet, hogy egyszerre nagyobb kiadás egy márkás cipő, de ha tovább bírja, megtérül az ára. Az olcsóbb valószínűleg nem olyan minőségi termék, ezért a sok használattól hamar szétmehet, így hamarabb kell ismét sportcipő vásárlásán gondolkodnod.

2. A méretre hagyatkozás nem mindig működik jól: A legtöbben ismerjünk a cipőnk méretét, ezért egyre gyakrabban előfordul, hogy online rendelünk meg egy-egy terméket. Azonban a méret nem minden, biztosan te is jártál már úgy, hogy bár a méret jó volt, de néhol mégsem illeszkedett úgy az a cipő, ahogy kellett volna. Ha felpróbálod sem biztos, hogy minden problémát észreveszel majd, hiszen rövid ideig lesz rajtad, de fontos, hogy felvedd az üzletben. (Otthon is érdemes először a szőnyegen jönni-menni benne.)

3. Ne becsüld alá az anyagokat: Minden anyag – velúr, bőr, vászon vagy gumi – egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek befolyásolják, hogy mennyire kényelmes viseletek.

4. Gondold át, hogy mire fogod használni: Futni mennél benne, sétálni a parkban vagy városi szaladgálós sportcipőt keresel? Nem mindegy az sem, hogy mikor fogod felvenni.

5. Egy cipőt egy célra használj: A futócipők rugalmasabbak és párnázottabbak, hogy nagyobb ütést nyeljenek el, mint a merevebb falú cipők, amik jobbak a városban elintézni a dolgaidat, vagy munkába járni. Szerezz be egy párat minden tevékenységhez, amivel foglalkozol.

6. Esős napokra a sötétebb sportcipő a jobb választás: A bőrből készült cipők ellenállóbbak a vízzel szemben, a sötétebb anyagon pedig kevésbé látszik meg a kosz, és az, hogy megáztál.

7. Vásárolj este: A cipőnek mindig illeszkednie kell a lábadhoz. Akkor érdemes betérned a boltba, amikor a lábad a legszélesebb, mivel megduzzadhatnak napközben, estére, akár futás vagy séta közben.

8. Legyen saját zoknid: Soha nem tudhatod, hogy fog kinézni a boltban a vendégzokni. Negatív hatással lehetnek a választott cipőméretre, ha nem olyan, mint az általában általad viselt zokni.

9. Soha ne fontold meg a betörést: A séta- és futócipőnek azonnal kényelmesnek kell lennie.

10. Ár: A jó minőségű sportcipők költsége általában indokolt. A szupertrendi vagy egy-egy hírességhez köthető darab azonban többe kerül, és semmivel sem lesz jobb a lábadnak.

11. Vedd fel a pár mindkét darabját: Semmit sem jelent, ha az egyik lábadra jól illeszkedik egy cipő. Ugyanis a két lábad között lehet különbség, nem teljesen egyformák, ezért mindig vedd fel mind a balt, mind a jobbat.

sportcipő
Forrás: Shutterstock

Forrás: Buzzaroundus

Borítókép forrása: Shutterstock