Barion Pixel Feldobnád valamivel az öltözéked? Válassz váratlan cipőt az outfitedhez! – Mindent a rossz cipő elméletről – Coloré

Feldobnád valamivel az öltözéked? Válassz váratlan cipőt az outfitedhez! – Mindent a rossz cipő elméletről

2023. 08. 20.

Nyár vége felé már nem inspirálnak saját gardróbod darabjai, esetleg azon kapod magad, hogy folyamatosan ugyanazokat a ruhákat hordod? Ne csüggedj: az amerikai stylist, Allison Bornstein új, úgynevezett „rossz cipő elméletével” végre megadhatod az outfitednek azt a kis pluszt, amelyre ötletek híján szüksége lehet a nyárutón.

Szezon vége felé már gyakran meggyűlik a bajunk a saját ruhatárunkkal: egyre inkább úgy érezzük, folyamatosan ugyanazokat a szetteket hordjuk, miközben elfogy az inspirációnk az új outfitek kialakításához. Mi, s a pénztárcánk is jobban járunk, ha a leárazásokon való vásárlások helyett okos stílustrükkökkel dobjuk fel ruhatárunkat: ilyen az Allison Bornstein-féle „rossz cipő elmélet”, amelynek mindössze annyi a lényege, hogy a legváratlanabb cipőt választjuk ki szettünkhöz annak érdekében, hogy egyedivé tegyük megjelenésünket. 

Mindent a „rossz cipő elméletről”

„Az ügyfelekkel való munka és kedvenc hírességeim stílusának lebontása során rájöttem, hogy a megjelenést az teszi igazán érdekessé és személyessé, ha olyan kiegészítőket adunk hozzá, amelyek enyhén »kiesnek« vagy nem illeszkednek az outfit többi részéhez” – véli Allison Bornstein stylist, a „wrong shoe theory”, azaz „rossz cipő elmélet” ötletgazdája. 

Bornstein sokféle nővel (többek között olyan hírességekkel, mint Katie Holmes), dolgozott már együtt, s ennek köszönhetően igazi szakértővé vált a könnyed, mindennapi stílus kialakításában. Ruhatár-specialistaként és afféle „gardrób-terapeutaként” Allison minőségi változást hoz a nők életébe, ugyanúgy, akárcsak a szekrényeikbe. 

rossz cipő elmélet, Kendall Jenner
Kendall Jenner outfitje tökéletesen példázza Bornstein elméletének létjogosultságát. Kép forrása: Rachpoot/Bauer-Griffin/Getty Images

Ami a rossz cipő elméletet illeti: Bornstein például jó ötletnek tartja, hogy egy magas derekú, élére vasalt nadrágot flip-flip papuccsal párosítsunk, mivel a papucsok lezser, tengerparti érzetet adnak az egyébként szigorú szabású nadrágnak, ami ugyanakkor kiemeli a papucsot. A kontrasztok tehát vonzzák-, s úgy fest, bizonyos tekintetben ki is egészítik egymást. 

„Egy ilyesfajta nadrág persze továbbra is rendkívül elegáns klasszikus magassarkú cipővel, de ha ennél fogva a megjelenésünk túl egyszerűnek tűnik, ez egy nagyon egyszerű, mi több, olcsó trükk arra nézve, hogy feldobjuk az összhatást,” – véli Bornstein. 

Holmes és az Olsen ikrek, az elmélet elkötelezett hívei

Az élére vasalt nadrágon kívül Bornstein egyéb inspirációs forrásokkal is szolgál a teória iránt érdeklődőknek. Az általa felvázoltak alapján érdemes nyomon követni Katie Holmes öltözködési trükkjeit, aki például egy nemrégiben tartott, vörös szőnyeges eseményen hosszú, horgolt ruhája mellé a klasszikus magassarkú helyett egy Miu Miu ballerina cipőt választott. Az eredmény: Holmes tiszta és üde megjelenése a megszokott, mondhatni sablonos párosítások helyett. 

rossz cipő elmélet, Katie Holmes
Kép forrása: Michael Loccisano/Getty Images

Hosszú idő óta a rossz cipő elmélethez ragaszkodnak még az Olsen-ikrek is, akik gyakran folyamodnak ehhez a stílustrükkhöz hétköznapi öltözködésük során. Mary-Kate és Ashley Olsen gyakran láthatók saját, The Row nevezetű márkájuk ruhakölteményeiben: a kollekcióikat az éles vonalvezetés és szigorú összhatás jellemzik. Nem véletlen tehát, hogy az ikerpár mindkét tagja laza cipőkkel, így például szandállal, tornacipővel vagy papuccsal egészíti ki öltözékét, hogy sajátos hangulatot kölcsönözzenek megjelenésüknek. 

Mary-Kate Olsen, rossz cipő elmélet
Mary-Kate Olsen is gyakran nyúl Bornstein elméletéhez, ha valamivel szeretné feldobni egyébként szigorú outfitjét. Kép forrása: Alo Ceballos/Getty Images

Hogy fogjunk hozzá? 

A stylist szerint érdemes a saját gardróbunk felfedezésével kezdeni a műveletet: válasszuk ki azt a cipőt a szettünkhöz, amelyet nyugodt szívvel viselnénk a ruhánk mellé. Ezt követően már könnyebben fog menni, melyik pár cipő jelenti az előző verzió tökéletes ellentétét, mind, ami a stílust, mind, ami az összhatást illeti. 

Ha egy lépéssel tovább akarunk menni, próbálkozzunk meg a zokni bevezetésével, amely a szakember szerint „újabb réteget és textúrát ad hozzá öltözködésünkhöz, egyúttal képes megváltoztatni az arányokat.” 

S hogy mi a legjobb dolog a rossz cipő elméletben? Hogy egyetlen új ruhadarabot vagy cipőt sem szükséges vennünk hozzá: a teória arról szól, hogyan aknázhatjuk ki azt, amely már a ruhatárunk részét képezi. 

Források: Vogue.comRefinery29.com
Borítókép forrása: Raimonda Kulikauskiene/Getty Images

/divat/oltozkodes/rossz-cipo-elmelet-oltozkodes/