Kis divat abc kezdő és haladó fashionisztáknak

Haute couture, répanadrág, v-nyak. A tervezők, divatlapok által gyakran használt kifejezések sokszor összezavarhatják a gyanútlan fogyasztót. Felmerül a kérdés: melyek a leggyakrabban használt, divattal kapcsolatos kifejezések, amiket mindenképp érdemes ismernünk?

Divatlapokat olvasgatva mindig elfog az a kellemetlen érzés, hogy valamit nem, vagy csak homályosan értek. Persze, a gazdag illusztrációk, végső soron a Google kereső általában megkönnyítik a dolgom, mégis úgy vélem, akár egy idegennyelv esetén, úgy a divat világában való eligazodáshoz is szükséges bizonyos alapvető kifejezések ismerete. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szófordulatokat, amiket mindenképp érdemes megismernünk. 

A-vonalú ruha

Az A-vonalú szoknya vagy kabát egy csípőre illeszkedő, kifelé trapéz alakban szélesedő szabásvonal. A kifejezést Christian Dior használta először, 1955 tavaszán megjelent kollekciója darabjaira, amelyek „a legkeresettebb darabok voltak Párizsban”.  

Basic

Lényegében alapdarabot jelent, vonatkoztathatjuk ruhára, cipőre vagy kiegészítőkre egyaránt. Ezek az aktuális trendtől függetlenül, szinte bármikor bevethető darabok, mint például a fehér ing, vagy a fekete zakó. 

Black tie

A black tie a dress code-ok egyik legkötöttebb formája. Eredete a 19. századi brit és amerikai öltözködési egyezményekből származik, nők esetén koktélruhát, vagy nagyestélyit, férfiaknál sötét, leginkább fekete szmokingot és csokornyakkendőt értünk alatta.  

Body

A body az egyrészes fürdőruhához hasonló, testre simuló, lábrész nélküli öltözék. A karrész megoldása változatos lehet: hosszú, rövid, és ujjatlan verzió is készül belőle. 

Boyfriend fazon

Az öltözködési stílus lényege, hogy úgy nézzünk ki, mintha a párunk szekrényéből öltöztünk volna fel. Természetesen a női ruhaboltok kínálatában már megtalálhatóak olyan variációk, amelyek segítségével sikkesen lazák lehetünk. 

Boyfriend Look Divat Abc
A boyfriend look
Kép forrása: Instagram/@tacit_1991

Bowtie

Eredetileg a férfiak csokornyakkendője, napjainkra ezt a kifejezést használjuk a nők csokornyakkendő-szerű, masnis megoldásaira is. 

Casual

A casual a black tie-hoz hasonlóan a dress code egyik formája, magyarul hétköznapi viseletet jelent. Amennyiben egy meghívón ez a kifejezés szerepel, a szervezők ránk bízzák, mit vegyünk fel az eseményre. Lazaság ide vagy oda, cas’ dresscode esetén is érdemes elkerülni a sportos darabokat és a farmert! 

Ceruzaszoknya

A ceruzaszoknya lényege, hogy kihangsúlyozza a karcsú derekat, hiszen a szoknya tökéletesen illeszkedik a medencecsontunkra, majd ráfeszül a combunkra, egészen le, a térdünkig. Kiváló alakformáló jellege miatt a mai napig közkedvelt megoldás az irodai dolgozók körében. 

Ceruzaszoknya Divat Abc
A ceruzaszoknya
Kép forrása: Instagram/@ballagabi.stylist

Cserzett bőr

A cserzett bőr a bőrgyártás egyik legfontosabb művelete, a cserzés során megszületett anyag. Lényege, hogy a bőr rostszerkezetének megerősítésével az anyag nem rothad, víz hatására kevésbé duzzad, megszárítva pedig a rostok nem tapadnak össze, vagyis a bőr nem lesz szaru kemény. A cserzett bőr kiállja az idő próbáját, a megfelelően előkészített anyag akár évtizedekig ruhatárunk darabja lehet. 

Csónaknyak

A csónaknyak a nyakhoz közel elhelyezkedő, széles nyakkivágás, ami elől és hátul is ugyanolyan mélységbe fut le, majd a vállaknál összekapcsolódik. 

Corset

A corset magyar megfelelője a fűző, amely a 15. század Franciaországában szinte kötelező eleme volt a sikkes hölgyek öltözékének, hiszen karcsúsította a derekat, és megemelte a melleket. Napjainkra újra divatba jött a használata, gyakran szülés után hordják a nők annak érdekében, hogy visszanyerjék alakjukat. 

Culotte nadrág

A culotte egy bőszárú, ¾-es hosszal rendelkező nadrág fazon, ami általában kicsivel a boka fölött végződik. Ajánlatos magassarkúval felvenni, mert ilyen módon gyönyörűen nyújtja a lábat, lapos sarkú cipővel viszont fennáll annak a veszélye, hogy összenyomja alakunkat. 

Woman,walking,at,the,street
Culotte nadrág
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Dress code

A dress code magyarul kötelező viseletet jelent. Általában bizonyos események meghívóin találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, amivel a házigazda, vagy a szervezők meghatározzák, miféle ruhában illik megjelenni a rendezvényen. 

Gladiátor szandál

Ez a szandáltípus visszarepít minket az ókori Róma küzdőtereire, ahol a gladiátorok az életükért küzdöttek a nép szórakoztatása érdekében. A gladiátor szandál általában bőrből készült, bokáig érő megoldás, ami nyáron tökéletes választás lehet egy farmer rövidnadrág mellé. 

Hasított bőr

A félig, vagy egészen kicserzett bőröket a feldolgozást követően hosszanti irányban kettéhasítják, így gazdaságosabban használják fel a drága anyagot. 

Haute couture

A haute couture lényegében magas minőségű, nemes kivitelű ruhakészítés, amit leggyakrabban a kezdetektől az utolsó centiméterig kézzel végeznek. 

Little black dress

Azaz a kis fekete ruha. Ez az öltözék egy basic, vagyis alapdarab, minden nő ruhatárának kötelező eleme. Az 1920-as években Coco Chanel nyomán Hubert de Givenchy keltette új életre az Álom luxuskivitelben című filmben, amiben Audrey Hepburn szolgált a tervező múzsájaként. 

Breakfast At Tiffany's
Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című filmben
Kép forrása: Northfoto

Leggings

A leggings, vagy leánykori nevén cicanadrág olyan, mint egy szerető, akitől akaratunk ellenére nehezen tudunk szabadulni: újra és újra divatba jön. A leggings viselési szokásai meglehetősen kötöttek, egyesek szerint érdemes fenék alá érő felsőt választanunk hozzá, mivel a top-cicanaci kombináció meglehetősen közönséges hatást kelt. 

Maxi ruha

Nevéből kiindulva a maxi ruha általában földig érő variáció. Királylányos jellege ellenére érdemes vele vigyázni, magassarkú nélkül könnyen összenyomhatja az alakunkat! 

Overál

Az eredetileg munkaruhának készült, egyberészes megoldást a Levi Strauss a farmerek és a földművesek számára gyártotta. Napjainkra már elegáns, sportos és nőies formái is léteznek.  Többek között a Jóbarátok Rachel Greenjének köszönhetően terjedt el a kezdetben férfiaknak szánt viselet a gyengébb nem körében. 

Rachel Green Overal
Jennifer Anniston a Jóbarátok című filmsorozatban
Kép forrása: Youtube

Répanadrág

A répanadrág a fenék és a felső lábszár területén bő, a térd alatti résztől szűkülő, onnan szorosan a lábszárra simuló fazon. Kezdetben farmerból, később pamutból és gyapjúszövetből is készítették, míg az 1980-as években a csípőnadrág kiütéssel a földre küldte, és átvette a teljhatalmat. 

Statement darab

A statement darabok afféle divat-kinyilatkoztatások, melyek általában a megszokottnál feltűnőbb, karakteresebb alkotórészei outfitünknek. Ezek a darabok öltözetünk ékei, amik egy egyszerű farmer-póló összeállítást is izgalmassá tesznek. 

U-nyak

A megoldás elnevezése a póló U-alakot formázó nyakkialakítására utal. U-nyakú pólót érdemes rövid nyaklánccal párosítani, ezzel kiemelve öltözetünk lényegi pontjait. 

V-nyak

Hasonlóan U-alakú testvéréhez, a V-nyakú felsőrész formája is hű tükre elnevezésének. A V-nyakkivágás lényege, hogy a két egyenes oldala egy ponton, általában a mellek felett találkozik, és V-formát képez. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel