Barion Pixel Diána hercegné kevésbé ismert stílustrükkje szinte észrevétlenül szivárgott be a mindennapjainkba – Coloré

Diána hercegné kevésbé ismert stílustrükkje szinte észrevétlenül szivárgott be a mindennapjainkba

2023. 08. 29.

Diána hercegné neve nemcsak az ő, és férje, a mostanra III. Károllyá avanzsált walesi herceg válása kapcsán ivódott be a köztudatba, hanem megismételhetetlen stílusa miatt is. Kevésbé ismert stílustrükkjei a mai napig visszatérő elemei a divatnak, így – ha figyelmesen járunk – még mindig elsajátíthatjuk tőle az időtlen öltözködés alapjait. Különösen, ami a kiegészítőit illeti.

Ugyan csaknem 26 éve, hogy Diána hercegné életét vesztette egy tragikus autóbalesetben, stílustrükkjei a mai napig munícióként szolgálhatnak a mindennapokban. Különösen akkor, ha sokat emlegetett cipőiről van szó, kezdve a French Sole balettcipőktől egészen a hétköznapi öltözékeihez viselt, kétszínű cipőkig. Tény azonban, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években Diána lefektette 2023 egyik legnépszerűbb trendjének alapjait: ezüst lábbelijei ugyanis (különösen) ma is visszaköszönnek a boltok polcairól. 

Shy Di, mutasd az utat!

Ahogy az a médiából, s a nagy sikerű A Korona (The Crown) című sorozatból ismeretes, Diána hercegné stílusa óriási változáson ment át házasságkötésétől kezdve válásáig. Néhány kiegészítője, így például ezüst cipője azonban végig kísérte felnőtt életét, s a (most már) III. Károly királlyal való házassága alatt, s után is gardróbjának nélkülözhetetlen elemét képezte. 

Diána hercegné, ezüst cipő
Diána hercegné a már említett, ezüst lábbeliben ausztrál körútjukon. Kép forrása: Tim Graham/Getty Images

A nyolcvanas években még csak Shy Dinak, azaz „félénk Diánának” becézett hercegné a korai időszakban gyakran jelent meg az alábbi, ezüst színű, zárt orrú ezüst magassarkúban, s nem félt azt különböző színű ruhakölteményekkel (így például piros vagy kék estélyivel) kombinálni.

Érdekesség, hogy a hercegné ebben az időszakban kínosan ügyelt arra, hogy ne legyen magasabb férjénél, mert az rossz üzenetet közvetítene az alattvalóknak, (Diána és Károly mindketten 178 centiméter magasak voltak), így lábbelijei kezdetben mindig csak minimális sarokkal rendelkeztek. Visszakanyarodva az ezüst magassarkúhoz: 1983-as, ausztrál körútjukon például többször is láthattuk lábain az emlegetett lábbelit, ezzel Diána nemcsak stílust teremtett, hanem lefektette a környezettudatos gardrób alapjait is. 

Diána hercegné, ezüst cipő
Kép forrása: Tom Wargacki/Getty Images

Az egykori walesi hercegné 1984-ben már szívesen kacérkodott életteli színekkel: rózsaszín, mostanra Barbiecore-ként fémjelezhető szettjéhez (képünkön fent) is az emlegetett magassarkút választotta és egy ahhoz illő, ezüst kézitáskával egészítette ki a szettjét. (Érdekesség, hogy Diána a nyolcvanas években rendkívül ügyelt arra, hogy matchy-matchy táskát és cipőt hordjon, különösen a vörös szőnyeges eseményeken.) 

Diána hercegné és a Jimmy Choo összefonódása

Persze, nem az emlegetett zárt orrú lábbeli volt az egyetlen Diána ezüst cipőinek sorában. Jimmy Choo tervező visszaemlékezései szerint a kilencvenes években olyan sok modellt készített a hercegnének, hogy számon sem tudja tartani. Az 1992-ben és 1993-ban róla készült fotók alapján azonban megállapítható, hogy Diána még minimum egy ezüst cipőre beruházott a már meglévőn kívül, mostanra azonban egy hegyes orrú, tűsarkú, kihívóbb modellre esett a választása. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy ugyan Jimmy Choo nevét mostanra mindenki ismeri, ám Diána hercegné volt az, aki a kilencvenes években feltette a tervezőt és márkáját a térképre. A brand mostani kreatív igazgatója, Sandra Choi szerint 1997-ben kezdődött a gyümölcsöző együttműködés, amikor Diána Jimmy Choo halványkék szatén cipőjét viselte Catherine Walker miniruhájának kiegészítőjeként a Royal Albert Hallban tartott Hattyúk tava balettelőadáson. Choo mindig Diána aktuális szettjének megfelelő színű és anyagú lábbelit tervezett a hercegnének, aki rendre az ő alkotásait viselte a jeles eseményeken. 

Diána hercegné, ezüst cipő
Kép forrása: Anwar Hussein/Getty Images

Choo visszaemlékezései szerint akkoriban a slingback stílus (azaz olyan cipők, amelyek pántja csak a boka hátulsó részén és a sarok körül keresztezik a lábat) volt a vezető divatirányzat, amely a nyolcvanas évek udvari cipőjének egyfajta evolúciója volt, de modernebb, könnyebb értelmezésben. Ezt egyértelműen Diána honosította meg Nagy-Britanniában: neki köszönhetően pedig nők százai kaptak rá Choo cipőire és fogadták be a slingblack stílusú cipőket. (Nem véletlen, hogy a tervező és Diána jó barátságot ápoltak.) 

Diána hercegné, ezüst cipő
Kép forrása: Princess Diana Archive/Getty Images

Visszakanyarodva a már emlegetett, kihívóbb ezüst lábbelihez: nem véletlen, hogy Diána a félénk hercegnéből egy-kettőre Dynasty Di-vá (felséges Diána) vált: amikor egy ezüst redős Bruce Oldfield ruhában jelent meg a vörös szőnyegen a Halálvágta (Panorama to Kill) című James Bond-film premierjén, világossá vált, hogy a nemzet nemcsak egy hercegnével, hanem stílusikonnal is gazdagabb lett. 

Források: Vogue.comVogue.com
Borítókép forrása: David Levenson/Getty Images

/divat/oltozkodes/diana-hercegne-ezust-cipo-stilustrukk/