Barion Pixel Ugye te is lelkizel a fodrászoddal? Elmondjuk, miért érdemes – Coloré

Ugye te is lelkizel a fodrászoddal? Elmondjuk, miért érdemes

2022. 08. 10.

Akire rá mered bízni a hajad, annak biztos, hogy el mered mondani a legféltettebb titkaidat is. Tedd a szívedre a kezed! Ugye te is rendszeresen kiöntöd a lelked a fodrászodnak?

Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy három ember van, aki az évek során a bizalmasoddá válhat: a fodrászod, a fogorvosod és az ügyvéded. Valóban igaz lenne? Tényleg azokkal – a kezdetben vadidegen – szakemberekkel osztjuk meg legféltettebb titkainkat, akik a szépségünkkel, egészségünkkel vagy a pénzügyeinkkel foglalkoznak?

fodrász
kép forrása : Shutterstock

Amikor egy nő, legyen az akárhány éves, drasztikusan megváltoztatja a frizuráját, hosszúból rövidet, szőkéből sötét színűt csináltat, akkor az esetek 90 százalékában valami nagy lelki változás is történik az életében. Valljuk be: a legtöbbünk haját érte már kár azért, mert elhagytak minket, vagy mert mi hagytunk el valakit.

Sajnos egy fiú miatt elkövetett szőkítés okozta hajszerkezet roncsolással elértük azt, hogy ne csak lelki sebeink legyenek, hanem tönkretegyünk a testünkön is valamit, ami ráadásul még szembetűnő is, így mindenkinek azonnal egyértelmű, hogy most tényleg végtelenül szarul vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy egy szétégetett hajnak néha több idő kell a gyógyulásra, mint a megsebzett szívnek. Ezért a megfelelő fodrász kiválasztása és a belé vetett bizalom bizony néha életeket, hajakat és lelkeket is megmenthet.

haj
kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A fodrász mint pszichológus

Abban, hogy a fodrászunk bizonyos százalékban a pszichológusunk is, feltehetőleg mindannyian egyetértünk. Sőt abban is, hogy egy idő után ez átcsap egy kölcsönös segítő kapcsolattá, olykor barátsággá, ahol mindkét fél tabuk nélkül osztja meg örömét és bánatát. Így történt ez velem is.

A legtöbb kislány számára a fésülködés, „fodrászkodás” az első közös csajos program a gyerekkori nőideállal, az édesanyával. Nálunk teljesen máshogy nézett ki ez a dolog: anyunak rövid haja van, mióta az eszemet tudom, persze ettől még gyönyörűnek láttam kislánykoromban, és ma sem gondolom ezt másképp; de nálunk egy reggeli vagy esti fésülködés inkább hasonlított egy ördögűzésre, mint anya-lánya közös beauty programra… Rőtvörös gyűrűgöndör hajam ugyanis – akárcsak a tulajdonosa – soha nem volt egyszerű eset. Egy idő után már tudatosan egy százas papírzsepivel ültem le anyám elé, mert tudtam, hogy előbb vagy utóbb, de biztos, hogy bőgni fogok.

Majd ahogy egyre nagyobb lettem, elvitt magával a fodrászhoz, aki történetes a nagynéném volt, és arról volt híres, hogy gyűlöli a hosszú hajat, egy idő után minden vendégének rövid hajat vágott. Ez a sors várt hát rám is. A gimis évek alatt kisebb-nagyobb sikerrel magam próbáltam irányítani rakoncátlan tincseim sorsát, de tökéletes fodrászt mégis csak húszas éveim végén találtam.

A leginkább ahhoz hasonlított ez a találkozás, mint amikor valaki tényleg megtalálja azt a pszichológust, akiben félelmek nélkül maximálisan megbízik. Számtalan ritkítóolló okozta lelki sebbel ültem be a fejmosóba, majd mire kész lettem, egy szövetségest is kaptam a hollywood-hullámok mellé.

Pár hónap múlva, mikor szöget ütött a fejemben, hogy frufrut szeretnék, ami lássuk be nem kis vállalás, ő egyszerűen levágta nekem azt a fazont, amibe azóta is szerelmes vagyok. Éppen azt kaptam, amit megálmodtam. Azóta, mindkettőnk lelki békéjének megőrzése érdekében hetente egyszer ő mossa meg a hajam. Ez a hatvan perc csak rólunk szól, ez idő alatt csak egymásra figyelünk, és megbeszéljük azt, amit mással nem.

pszichológus
kép forrása: Shutterstock

Úgy gondolom, hogy egy nőnek nem csak akkor kellene fodrászhoz mennie, amikor már kellőképpen le van nőve a festék, hanem minden héten, de legalább kéthetente egyszer. Ez talán luxusnak hangzik, de a nőiesség megélése ma sok gyönyörű nőnek jelent komoly feladatot. A social media teremtette tökéletes nő képe mindannyiunk előtt ott lebeg, és néha a miénktől teljesen eltérő adottságokkal megáldott hölgyekhez hasonlítjuk magukat. Ebből számos frusztráció, negatív megvallás és torz énkép, olykor önutálat születik.

Heti egy óra a fodrász székében abban is segít, hogy észrevegyük a saját szépségünket, és engedjük, hogy ez idő alatt valaki csak velünk foglalkozzon, és megmutassa azt, hogy hogyan hozhatjuk ki magunkból a legtöbbet. Mindeközben pedig legalább olyan gondosan ápolja a lelkünket, ahogy a hajunkat.

De mit gondol erről ő maga? Vajon a fodrászom is úgy érzi magát néha, mint egy pszichológus?

Abszolút! Ez sokszor egészen megtisztelő, máskor pedig extra teher, mert a vendég néha tanácsot is kér, amire nem feltétlen készítenek fel egy fodrásziskolában. Rengeteg türelem és empátia kell ahhoz, hogy minden vendég nyomorát egyformán tudd kezelni. A legkínosabb az az, amikor már rögtön az első alkalommal nagyon intim részletekbe avat be, és egy pillanat alatt olyan dolgokat tudok meg, amiről úgy érzem nem kellene tudnom, mert nem rám tartozik. Persze az, aki már régóta jár hozzám az tudja, hogy nekem bármit elmondhat, hisz kötelez az orvosi titoktartás. Egyébként van egy pszichológiai tanulmány, ami azt vizsgálja, hogy az érzelmi világod hogyan változik, ha sokáig nézed magad a tükörben. Mert ha belegondolsz, nem nagyon van olyan szituáció a mindennapokban, amikor egy órán keresztül folyamatosan nézed magad a tükörben.

(Erdős Bence – hairstylist)

Ez is érdekelhet

A 10 legjobb gyógynövény hajhullásra

Bizonyos gyógynövények kíméletesen, mindenféle kemikáliák nélkül képesek felgyorsítani a hajnövekedést, ráadásul hajhullás és zsírosodás ellen is hatásosak. Ha tehát dúsabb, hosszabb tincsekre vágyunk – rövid idő alatt -, akkor érdemes esélyt adnunk a természet patikájának. Erről szóló cikkünket ITT olvashatod.