Kifakult a hajad? Hozd vissza a színét könnyedén!

Eredeti vagy festett? A frizura akkor tökéletes, ha a fazonja és a színe az. A fénytelen, kopott haj kezelésre szorul.

A rendszeres hajápolás nem mindig elegendő ahhoz, hogy a törődés látszódjon a hajon, hiszen számos más tényező is befolyásolja, milyen állapotban vannak hajszálaink. A fénytelenné váló frizura nem a legjobb formánkról tanúskodik. Még szép, hogy nem ezt akarjuk látni és láttatni, úgyhogy gyorsan cselekedni kell.

Csak természetesen a természetessel és a festettel!

Sok vegyszerrel érintkezünk naponta, ezekkel pedig nemcsak a saját egészségünket károsítjuk, hanem a természetet is – ideje átállni a “másik oldalra”. A hajszínünk visszanyeréséhez is jó, ha minél természetesebb megoldásokat választunk. Szerencsére sem festett, sem pedig eredeti hajszín esetén nem kell lemondanunk az egészséges csillogásról. Nézzük, mely színeknek milyen praktikák válnak be.

Ragyogó és kellemes tapintású haj
Ragyogó és kellemes tapintású haj / Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ragyogó szőke

A kopott és száraz, világos árnyalatú hajnak jót tesz, ha havonta legalább egyszer citromlével öblítjük le, valamint a kamillából főzött tea is segít visszahozni az élénkséget. E két alapanyag esetében ügyeljünk arra, hogy csak néhány percig alkalmazzuk, utána pedig alaposan öblítsük le.

A természetes szőke haj a szerkezetéből adódó pigmenthiány miatt nagyobb igénybevételnek van kitéve. A méz lehet az az alapanyag, amely visszaadja a fényét. Először mossuk meg a hajunkat és amikor törölközőszáraz, vigyünk mézzel összekevert olívaolajat, mindkét alapanyagból elég két-három evőkanálnyi. Ez a természetes pakolás fél óra alatt kifejti hatását és lemosás után csodás fényű és kellemes tapintású frizurát kapunk.

Szőke hajszín ragyogása kamillával
Az egyik hatékony trükk a ragyogó szőke hajhoz a kamilla / Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Dögös vörös

A természetes vörös hajkorona a többinél hajlamosabb a kiszáradásra és a szín megkopására. Ezt úgy lehet hatásosan enyhíteni, hogy egy marék babérlevelet negyedórán át főzünk egy liter vízben. A kész levet hagyjuk kihűlni, majd öblítsük át vele a hajszálakat. Elegendő néhány percet a hajon hagyni és felélénkíti a vörös árnyalatot.

A festett vörös is gyorsan veszíthet pompájából, de hogy ez ne történhessen meg, hívjuk segítségül az eper erejét. Törjünk péppé két marék epret, a massza hígításához használjunk almalevet, ha elkészült, vigyük fel az elegyet a száraz hajra és húsz perc múlva mossuk le.

Babérlevél főzet a vörös hajra
A babérlevél természetes módon adja vissza a vörös hajszín fényét / Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Tökéletes sötét

A sötétebb (fekete vagy barna) hajszín fénye is megkophat, így a fekete teával való öblítés jót fog neki tenni. Ha a kávét eddig saját magunk élénkítésére fogyasztottuk, ezúttal gondoljunk rá úgy, mint a sötét haj fényét visszaadó természetes anyagra. A teához hasonlóan itt is néhány perc hatóidőre van szükség, amelyet követhet a bő vízzel való átmosás. Kitűnő gyógyír még a tojás, amit ha két evőkanál olívaolajjal keverünk össze és a frissen mosott, még nedves hajra felkenünk, húsz perc hatóidő elegendő ahhoz, hogy a fejünk éke újra visszanyerje régi fényét.

A kávé a sötét hajat is élénkíti
Nemcsak a testet, a sötét hajat is élénkíti a kávé / Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Jó tanácsok festett hajhoz

A hajmosáshoz legtöbben sampont és balzsamot szoktunk használni, de festett haj esetén érdemes megfogadni az alábbi praktikákat:

  • kerülni kell a túlzott hajmosást,
  • langyos vizet használjunk mosáskor és öblítéskor is,
  • válasszunk színkímélő sampont,
  • pakolásokkal hidratáljunk,
  • a haj formázásakor vegyük igénybe a hajvédő sprayt.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása