Barion Pixel Hajvágás otthon – Elég merész és kreatív vagy hozzá? – Coloré

Hajvágás otthon – Elég merész és kreatív vagy hozzá?

2023. 11. 13.

A világjárvány hatására az emberek életében számos változás történt. A karantén ideje alatt elő kellett venni kreatív énünket és ezt több formában érvényesíthettük. Az egyik ilyen lehet, hogy szakember híján a saját kezünkre bízzuk a fésűt, az ollót és a hajvágás otthoni megvalósítását választjuk.

Bili frizura. Talán sokaknak nemcsak mond valamit ez a kifejezés, de át is érzi, mert gyermekkorában számtalanszor megtapasztalta, ahogyan édesanyja minden tudás nélkül nekiesett a hajának. Volt idő, amikor a hajvágás otthon olyan általános volt, mint bármelyik másik házimunka. Egy kis igazítás itt, mert egy tincs hosszabb, mint a többi. Még egy kis nyírás ott, mert már meg a másik oldal csálé. És már kész is a bilifrizura. Se egyenes, se párhuzamost nem volt érdemes abban keresni, ellenben úgy néztünk ki, mintha bili lett volna a minta. Megvan ez az életérzés?

A Beatles idejében pedig önként és dalolva vállalta magára a kor a gombafrizurát, amelyet édesanyáink is könnyedén meg tudtak valósítani.

Gondoljunk csak bele, hogy micsoda szerencse, hogy a koronajárványos időszak ebben a modern korban ért utol minket, amikor az internet nemcsak az otthoni tanulásban és munkában segített, hanem a szórakoztatásunkban, valamint DIY ötleteket adott és azok kivitelezésében is hasznunkra volt. Így a hajvágás otthoni verziójának is úgy állhattunk neki, hogy voltak támpontjaink. A bátrak akkor is kipróbálhatták magukat egy új terepen és most sincsen annak semmi akadálya.

No, de miért is jó az, ha a hajigazítást magunk próbáljuk elvégezni?

Hajvágás otthon
Hosszú haj esetén és kis igazítással vállalsz a legkisebb kockázatot / Kép forrása: Deagreez / Getty Images

Kényelem és időmegtakarítás

Már rég vége a korlátozásoknak, így a fodrászok elérhetőek, de ha csupán az időddel szeretnél gazdálkodni, akkor is megpróbálkozhatsz a hajvágás otthoni verziójával. A legnagyobb előnye egyértelműen a kényelem, hiszen ki sem kell a fészkedből mozdulni. Ugyanakkor a fodrászok sűrű napirendjével sem kell harcolni, mert otthon bármikor nekiláthatsz a hajvágásnak.

Pénztakarékosság

A pénztárca megkímélése manapság nagy feladatot ad az embernek. A minden területen érezehető áremelkedés áttervezésre, spórolásra kényszerít. A képzett szakemberre bízott frizuraigazítás nagyobb kiadást jelenthet. Habár sokan gondolják úgy, hogy ezt a minimális, önmagára fordított összeget mindenki megérdemli, bizony kerülhetünk olyan anyagi helyzetbe, hogy mégis meggondolandó a hajvágás otthoni kivitelezése.

Kreativitás és önkifejezés

Nézzük azt az oldalát, hogy aki otthon nekiáll levágni a haját, annak egyfajta kreatív kibontakozás platform nyílik meg. Pláne, ha ez első akció jól sikerül. Az motivációt ad a következő hajvágáshoz is. Ha felfedezed, hogy te magad is képes vagy a hajadat formázni, a későbbiekben akár a saját stílusodat is megtalálhatod azáltal, hogy próbálkozol. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy kifejezd saját egyéniségedet, és ne ragadj le az általános szabályoknál.

Kihívás

Az otthoni hajvágás kihívást jelent, és sokak számára épp ez lehet vonzó benne. Hosszabb haj esetén nem vállalsz fel akkora kockázatot, mert ha csak éppen néhány centitől akarsz megválni, de az félresikerül, akkor egy fodrász még könnyen menteni tudja a helyzetet. Félhosszú vagy rövid hajnál már merészséget igénylő feladat, mert kisebb a javítás lehetősége.

Az otthon biztonsága

A járványidőszak alatt különösen fontossá vált a személyes biztonság. Ez pedig egy újabb nyomós érv lehet az otthoni hajvágás mellett. Az emberek ugyanis érzékenyebbé váltak a külső környezeti tényezőkkel szemben és ez a fajta frizurakészítés segíthet minimalizálni a kontaktust. Ugyanakkor az elszigetelődéshez is hozzájárulhat, úgyhogy érdemes csínján bánni ezzel a megoldással.

Hajvágás otthon?! Akkor vágj bele, ha…

bátor vagy és elég kreatív,

nem szeretnél túlságosan nagy változást. Vagyis, ha csak a hajvégeket szeretnéd felfrissíteni, a töredezett, sérült hajszálaktól megszabadítanád magad, vagy a haj hosszában akarsz némi változást eredményezni.

Hajvágás otthon
Gyors és gazdaságos megoldást jelent az otthoni hajvágás / Kép forrása: Maria Symchych-Navrotska / Getty Images

…ha van fodrászollód. Szabásollóval, körömvágóollóval, vagy egyszerű háztartási ollóval neki se állj a hajvágásnak, mert nem fog jó eredményt elérni. A fodrászolló tehát fontos kellék, mert azzal precízen dolgozhatsz. Jó, ha van hajvágógéped is, mert a tarkóról könnyebben eltávolíthatod a hajat, de a felnyírás is ezzel oldható meg igazán jól.

Mindig frissen mosott hajat vágj, mert akkor láthatod a hajszálak igazi hosszát és könnyebb a többihez igazítani.

Hosszú haj esetén így csináld!

Ha szeretnéd felfrissíteni a hajadat, de ez otthon akarod megvalósítani, akkor ajánljuk figyelmedbe az alábbi videót. A gyakorlatias tanácsok mellett lépésről lépésre láthatod, hogyan kell és érdemes haladnod.

A hajvágás otthoni verziója praktikus megoldás a mindennapi életvitelhez, ha nem drasztikus változást szeretnél elérni. Hajat vágni bárki tud, de tényleg. A kérdés itt már csak a minőségben és a végeredményben van. Ugyanakkor kihívást és új élményt adó feladat, amellyel időt és pénzt spórolhatsz meg. Gyakorlattal pedig egyre könnyebbé válhat az otthoni fodrászkodás.

Nyitókép forrása: Ivan-balvan / Getty Images