Barion Pixel Hajszárító nélkül is rengeteg kárt okozhatsz a tincsekben – Coloré

Hajszárító nélkül is rengeteg kárt okozhatsz a tincsekben

2022. 06. 24.

Sokan azt gondolják, hogy – különösen nyáron – jót tesznek a frizurájukkal, ha a hajszárító nélküli szárítást választják. Pedig hosszútávon a hajunk és az egészségünk is bánhatja, ha mellőzzük az eszköz használatát.

A meleg nyári napokon sokan hajszárító nélkül szárítják tincseiket, mondván az eszköz gyakori használata károsítja, töredezetté teszi a hajat. Csakhogy a valóságban ez éppen fordítva igaz: a vizes haj könnyebben törik, így a tincsek szerkezete is sokkal hamarabb roncsolódik.

Ezért nem tanácsos hajszárító nélkül szárítani a hajat

A víz megváltoztatja a haj molekulaszerkezetét, frizuránk ilyenkor sokkal nehezebb, a nedvességtől megduzzadt tincsek pedig sérülékennyé válnak. Dr. Jim Moore, a Good Hair Day technológiai vezetője a következő szemléletes példát említette a Daily Mail munkatársának: ha estére szoros lófarokba kötjük nedves frizuránkat, akarva-akaratlanul megakadályozzuk a tincsek szabad légzését, és a hajhagymákat is véletlenül meghúzhatjuk. Míg ha kibontott hajjal fekszünk le, akkor éjszaka a sok forgolódás miatt ráfekszünk, emiatt jobban töredezik.

Hajszárítás Hajszárító Nélkül
Ha lusták vagyunk este megszárítani a hajunkat, inkább hagyjuk másnap reggelre a műveletet (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Baktériumtenyészet a tincseken

Nem titok, hogy a különféle veszélyes baktériumok és kórokozók kimondottan kedvelik a nedves, magas páratartalmú közeget, emiatt a vizes fürtök ideális táptalajai annak, hogy az atkák, gombák és egyéb baktériumok a fejbőrön és a párnán is elszaporodjanak, megnövelve a bakteriális fertőzések kockázatát. A káros baktériumokat ráadásul alvás közben könnyen beszívhatjuk az orrunkon vagy a szánkon keresztül, így könnyebben megbetegedhetünk, benáthásodhatunk.

Pattanásos lehet tőle a bőr

Azon túl, hogy a baktériumok előidézhetik a fejbőr korpásodását, az acbőrnek sem feltétlenül tesz jót a vizes haj: a kórokozók miatt pattanásos lehet a bőr, súlyos esetben pedig ótvar, gennyes gyulladás is kialakulhat.

Fejfájást, arc- és homoküreg-gyulladást okozhat

A szülőktől gyakran hallani, hogy arra figyelmeztetik gyermeküket, ne menjenek ki a hidegbe vizes hajjal, mert megfáznak. És teljesen igazuk van, mivel az immunrendszer gyengülése többek között a hajban meglapuló baktériumoknak köszönhető, amik ha hideggel érintkeznek, akkor migrénszerű fejfájás, megfázás, súlyos esetben arc- és homloküreg-gyulladás lehet a vége.

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy hajszárítás után legalább egy-két órát tartózkodjunk meleg helyen, illetve hangsúlyozzák, hogy ne feküdjünk le vizes hajjal, mert az erőteljes fejfájás ébredés után is jelentkezhet azáltal, hogy a test hőmérséklete alacsonyabb lesz, a vizes hajtól megemelkedik a páratartalom szintje, melynek következménye lehet a kellemetlen fejfájás.

Hajszárító Nélkül
Az immunrendszer és a haj hosszútávon meghálálja, ha odafigyelünk a megfelelő szárítására (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Tippek a hajszárító nélküli hajszárításhoz

Csak mikroszálas törölközőt használjunk

A mikroszálas törölköző használatával lerövidíthetjük a szárítási időt, méghozzá szálló haj nélkül. A hagyományos pamutból készült törölközők nagyobb súrlódást okozhatnak, emiatt jobban károsítják a hajat. A dörzsölést pedig minden esetben felejtsük el, mert ezzel sérül a haj kutikulája, ami a szálak elvékonyodásához, töredezéséhez vezet. Helyette finom, nyomkodó mozdulatokkal itassuk fel a vizet a hajunkról, így a végeredmény hajszárító nélkül is kifogástalan lesz.

Erre figyeljünk fésüléskor

Hajszárító nélküli hajszárításnál a szálló haj megelőzése legyen az elsődleges célunk. Göndör haj esetén a fodrászok azt tanácsolják, hogy csak nedvesen szabad fésülni, különben a fürtök meglazulhatnak és elveszíthetik tartásukat. A kócos hajat pedig szigorúan tilos szárazra kefélni, különösen hidratáló hajápoló alkalmazása nélkül. Egyenes hajnál a frizurának legalább 75 százalékban meg kell száradnia, csak utána ajánlott a fésülés, ellenkező esetben durván károsítjuk a tincseket. Fésüléshez fontos, hogy a sérülések minimalizálása érdekében olyan fésűt válasszunk, melynek fogai egymástól nagyobb távolságra vannak, és semmiképp se használjunk hajkefét.

Hetente egyszer használjunk mélytisztító sampont

Ha hajszárító nélküli szárítást tervezünk, ügyeljünk arra, hogy a zuhany alatt alaposan öblítsük le hajkoronánkat, mert a samponmaradék felhalmozódása megakadályozza kondicionáló felszívódását. A mélytisztító sampon kíméletlenebb a szennyeződésekkel és olajokkal szemben egy normál samponnál, rendszeres használata azonban irritálhatja a hajat és a fejbőrt, ezért hajtípustól függően célszerű maximum heti vagy havi egy alkalommal bevetni.

Hidratáljunk

Hajtípustól és -szerkezettől függetlenül a szakértők szerint a megfelelő hidratáltság a sikeres hajszárító nélküli hajszárítás kulcsa: a hajpakolások tökéletes megoldást nyújtanak a száraz és vitaminhiányos haj problémáira, többszöri megismétlésük pedig látványos eredményt hozhat a belső táplálás mellett.

Havonta egyszer mos samponnal hajat a fiatal nő: így néz ki most a frizurája

Hayle Cunningham egyáltalán nem félt attól, hogy milyen lesz a frizurája, ha elhagyja a sampont, és később sem bánta meg döntését. A fiatal nő a TikTokon mesél hajápolási módszeréről, amivel cikkünkben részletesen megismerkedhetsz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix