Havonta egyszer mos samponnal hajat a fiatal nő: így néz ki most a frizurája

Hayle Cunningham egyáltalán nem félt attól, hogy milyen lesz a frizurája, ha elhagyja a sampont, és később sem bánta meg döntését. A fiatal nő a TikTokon mesél hajápolási módszeréről.

Valahányszor a TikTokon lapozgatunk, számtalan új, a mindennapok rutinjából kiszakító sminkes, szépség- és hajápolási trükkel találkozhatunk, amelyek időnként a legmerészebb elképzeléseinket is felülmúlják. Ilyenek a floridai Haylee Cunningham videói is: az ember azt hinné csodás frizurája láttán, hogy biztosan minden egyes nap órákat tölt vele, és samponnal is legalább kétnaponta megmossa. Hát nem éppen. A fiatal nő ugyanis havonta legfeljebb két – de inkább egy alkalommal – mos hajat. Szerinte ebben rejlik az egészséges és hosszú loknik titka – a TikTokon terjedő új hóbort neve hair training, vagyis a haj edzése, ami mostanra közel 300 ezres követőtábort hozott Hayleenek.

Mit tesz a hajával, ha nem használ sampont?

A TikToker – aki egyébként nem fodrász vagy hajstylist – rendszeresen megosztja hajápolási tippjeit követőivel, így az egyik videóból megtudhatjuk, hogy amikor a haja zsírosodni kezd, száraz samponnal és különféle hajolajokkal frissíti fel tincseit, a kellemetlen szagokat pedig hajspray-vel űzi el.

@_theredhead

you guys know my preference lol 🖤 my guidebook to hair training is now in my bio! 🎉 #hair #hairtok #CloroxMistChallenge

♬ Heat Waves – Glass Animals

Egy másik, szintén virális videójában – amit mostanra több millióan láttak – pedig elárulja, hogy a száraz sampont éjszakára, a fejbőrre és a fül mögötti területekre viszi fel, merthogy így hatásosabb, mintha reggel tenné ugyanezt. Hozzáteszi: természetesen az sem mindegy, hogy milyen eszközökkel fésüljük a hajunkat – Haylee a széles fogú fésűre esküszik (mert az kevésbé szívja fel az olajat, mint a vaddisznósörte hajkefe, ezáltal nem zsírosodik olyan gyorsan), továbbá azt tanácsolja követőinek, hogy sose fésüljék a vizes vagy száraz hajukat, mert károsítják a tincseket. Zuhanyzás közben pedig ügyeljenek arra, hogy ne érje pára a hajukat.

„Ha zuhanyozni mész, és éppen nem kell hajat mosnod, tekerd be egy törölközőbe, zacskóba, bármibe” magyarázza. Végül hozzáteszi, hogy sose kössük szoros lófarokba a hajunkat, inkább tűzzük fel egy nagyobb csattal. Ami az ágyneműt illeti, szerinte a pamut párnahuzatok károsak a hajra, ezért célszerű selyemre váltani. Bár Haylee állítja, hogy a sampon hanyagolása sokkal erősebbé tette haját, ugyanakkor elismerte, hogy a folyamatnak megvannak a maga árnyoldalai is – például a fejfájás, merthogy az olajok és a száraz sampon nehezítik a hajat, illetve a szagokat sem könnyű elviselni. Amikor valaki megkérdezte tőle, hogy nem lesz-e elviselhetetlenül büdös a haja, Haylee így válaszolt: „néha előfordul, de a hajspray elfedi. Ha mégsem, akkor hajparfümöt is fújok rá.”

Mit gondolnak a szakemberek a hair trainingről?

A Tangerine amerikai fodrászlánc munkatársai szerint amikor besamponozzuk a hajunkat, eltávolítjuk a természetes olajokat a fejbőrről, melynek hatására a fejbőr még több olajat termel. Amennyiben hetekre kitoljuk a két hajmosás közötti időt, akkor ezek a természetes olajok védőréteget képeznek a fejbőrön, és biztosítják a haj növekedését.

Samponnal Hajmosás Tiktok
Haylee Cunningham havonta csak egyszer mos samponnal hajat, ám ez a frizuráján nem látszik (Kép forrása: Instagram/Haylee Jordan Cunningham)

Dr. Trefor Evans több mint 25 éves hajszalon-iparági tapasztalattal a háta mögött úgy látja, hogy a hair training nem egy működő módszer, ráadásul egyetlen tudományos adat sem bizonyítja hatékonyságát. A szakember a Healthline magazinnak arról beszélt, hogy a fejbőr szőrtüszőiben faggyúmirigyek találhatóak, amelyek pontosan annyi faggyút termelnek, hogy a fejbőr és a haj puha és fényes maradjon, azonban egyik sem zsírosodjon gyorsan. Ezt a folyamatot nem igazán lehet kívülről befolyásolni, így a doktor szerint hamis az az elmélet, miszerint a haj idővel afféle öntisztító üzemmódba lép. Dr. Evansszel a L’Oreal Paris fodrászai is egyetértenek: szerintük a hair training csupán egy mítosz, a zsírosodást hormonok szabályozzák, és nem az, hogy milyen gyakran mosunk hajat.

Borítókép forrása: Instagram/Haylee Jordan Cunningham)

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legbájosabb csillagjegy az asztrológusok szerint