Barion Pixel Hiszed vagy sem, de az emberek fele szerint az orális szex nem szex – Coloré

Hiszed vagy sem, de az emberek fele szerint az orális szex nem szex

2024. 05. 04.

Egy friss kutatás résztvevői által adott válaszok alapján a YouGov adatelemző cég arra jutott, hogy az emberek több mint fele nem gondol az orális szexre „normális” szexként.

A YouGov 5800, különböző hátterű, nemű, szexuális orientációjú és életkorú brit állampolgárt kérdezett meg arról, hogy a különféle szexuális aktusok szexnek számítanak-e szerintük. Meglepő válaszok születtek: a nemi szervek kézzel és szájjal való ingerlését nagyobbrészt nem tekintették szexnek, 52 százalék szerint a „kézimunka” nem számít annak, 48 százalékuk szerint az ujjazás sem. A szájjal és nyelvvel való kényeztetés összességében a válaszadók 40-45 százaléka szerint nem jelent aktust.

A homoszexuális és biszexuális nők és férfiak megengedőbbek voltak a témában, így a kutatás fényt derített arra, hogy a szexuális orientáció nagy szerepet játszik abban, hogy ki mit tekint aktusnak. Érdekes továbbá, hogy generációs szakadék is megfigyelhető volt a válaszadók között. Ugyanis kiderült, hogy az ötven év felettiek jóval nagyobb arányban nevezték szexnek a nemi szervek kézzel és szájjal való ingerlését. A „kézimunkát” 45 százalékuk sorolta ide, míg a 18-49 éves korosztálynál ez az arány 23 százalék volt.

Az idősebb korosztály a nőkön végzett orális szexet is nagyobb eséllyel sorolta általánosságban az együttléthez (54%), az 50 év alattiaknál ez az arány csupán 34% volt.

orális szex
Forrás: sirawit99 / Getty Images

Annabelle Knight párkapcsolati szakértő azt mondta a The Independentnek, hogy kissé sokkolónak tartja, hogy „Nagy-Britanniában ennyi ember szerint az orális szex és a nemi szervek stimulációja nem számít igazinak”. Knight szerint az a felfolgás, hogy a „normális szex” behatolással kell, hogy járjon „nemcsak, hogy elavult, hanem heteronormatív is, hiszen azt feltételezi, hogy a legtöbb esetben pénisznek és vaginának is jelen kell lennie”.

A szakértő úgy fogalmaz: „Igazán el kellene távolodnunk attól a gondolatmenettől, hogy csak akkor tekintjük érvényesnek a szexet, ha behatolás történik. Nemcsak amiatt kellene így tennünk, hogy inkluzívabban tekinthessünk a különböző intim preferenciákra, testtípusokra, hanem azért is, mert a szex sokkal több, mint behatolás és orgazmus.” Hiszen végső soron az együttlét intimitásról, élvezetről és szórakozásról kell, hogy szóljon.

Forrás: IFL Science
Borítókép forrása: Adene Sanchez / Getty Images