Barion Pixel Japán kutatás tehet pontot az örök kérdésre: beigazolódni látszik a „nagy orr, nagy pénisz” hipotézis – Coloré

Japán kutatás tehet pontot az örök kérdésre: beigazolódni látszik a „nagy orr, nagy pénisz” hipotézis

2023. 04. 16.

Se szeri, se száma a férfiasság méretével kapcsolatos hipotéziseknek, amelyeket a mindenkori (pop)kultúra is táplál: bizonyos afrikai törzsekben a péniszméret határozza meg a hierarchiában elfoglalt helyet, de a Jóbarátok férfigárdája is azt méregette a kilencvenes évek elején, vajon tényleg akkora-e a férfiasságuk, mint a mutató és hüvelyujjuk közti távolság. Úgy fest, japán kutatók némi újdonsággal fejelik meg a méretkultuszt: eredményeik alapján beigazolódni látszik a nagy orr, nagy pénisz összefüggés.

Beigazolódni látszik a társadalomban régóta terjengő „nagy orr, nagy pénisz feltételezés, amely szerint a nagy orr alapján méretes férfiasság valószínűsíthető. Noha a kutatást végző japán tudósok tisztában vannak vele, hogy felfedezésük nem sokat tesz hozzá a kriminalisztika vagy az orvostudomány fejlődéséhez, közleményükben kiemelték: a pénisz és az arcvonások növekedési folyamatának megértése fontos lehet ahhoz, hogy kikövetkeztethessük a magzatok androgénszintjét (férfi nemi hormonok együttes elnevezése, – a szerk.), ezáltal közelebb kerüljünk a férfi nemi szervek fejlődésének megértéséhez a különböző növekedési szakaszokban.

Nagy orr, nagy pénisz? – A vizsgálatról dióhéjban 

Nagy fába vágták a fejszéjüket azok a japán kutatók, akik a Kioto Prefectual University of Medicine intézményben 126, 30 és 50 év közötti férfi holttestét vizsgálták meg három nappal a haláluk után 2015 áprilisa és 2019 májusa között.

nagy orr, nagy pénisz, méret
Nagy orr, nagy pénisz? A méretről szóló diskurzusok évszázadok óta izgalomban tartják a társadalmat. Kép forrása: Pixabay.com

A boncolás során górcső alá vették a testek magasságát és súlyát, valamint az elhunytak férfiasságának körméreteit, s azok súlyát is. Mivel a holttesteken lehetetlen merevedést okozni, a „nyújtott péniszhosszt” vették alapul a férfiasság „teljes méretének” vizsgálatakor (a kutatók szerint ez a pozíció megfelelő információt ad a merev pénisz hosszáról), ezzel egyidőben a szerencsésebb orvosok a halottak orrhosszát mérték meg. 

A csapat szerint leginkább a petyhüdt és nyújtott péniszhossz között tapasztaltak szignifikáns összefüggést, azonban meglepve konstatálták, hogy az orrhossz és a nyújtott péniszhossz között is akadt kimutatható kapcsolat: minél nagyobb volt az illető orra, annál nagyobb volt az erekciós (jelen esetben nyújtott) péniszhossza. 

„Az a tény, hogy az orr mérete összefügg a nyújtott pénisz hosszával azt jelenti, hogy a pénisz hosszát nem az életkor, a magasság vagy a testtömeg határozza meg, hanem már a születés előtt determinálódik,” – írják a kutatók a vizsgálat absztraktjában. 

Valóban árulkodó lehet az orr? 

A japánok eredményeit ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni: analízisük ugyanis korántsem reprezentatív. Mindössze 126 (kizárólag) japán alanyt vizsgáltak meg, s annak módja sem feltétlenül a legerősebb kutatási módszerek közé tartozik. (A szakértők addig nyújtották a holttestek férfiasságát, amíg csak tudták, s ez nem feltétlenül a leginkább valid eljárás.) Akármennyire is egyszerűnek és nagyszerűnek tűnik tehát megállapításuk, innentől kezdve sem érdemes sarkos ítéleteket hoznunk férfi ismerőseink méreteiről. Akármekkora legyen is az orruk. 

Borítókép forrása: Pixabay.com
Források: BMC.comIFLscience.com