Barion Pixel Nem egyszemélyes művelet, figyeljetek egymásra első szex során! – Coloré

Nem egyszemélyes művelet, figyeljetek egymásra első szex során!

2023. 09. 20.

A szerelem nem válogat, hogy mikor érkezik és az első szerelmet már egész fiatalon megtapasztalhatjuk. Mindez az élet rendje, ahogyan a szexualitás is, de nem mindegy, hogy az első szex milyen élményként marad meg.

Még a szerelemben tapasztaltabbak és gyakorlottabbak számára sem biztos, hogy elsöprő élményt nyújt az első együttlét. A másik testének ismeretének és igényeinek hiánya ugyanolyan bizonytalanságot és félelmet kelthet az egyénben, mint a szüzesség elvesztése.

Első szex
Az első szex nem feltétlenül rémes, de nagy egymásra figyelést kíván / Kép forrása: releon8211 / Getty Images

Távoktatás az elsőhöz

Az első szex jelentős élmény, amely tekinthető a kapcsolat egy komoly mérföldkövének éppúgy, mint a szexualitásról alkotott vélemény befolyásolójának. A tapasztalatszerzés természetesen sokat alakíthat a későbbi együttlétek minőségén, de mindenki arra vágyik, hogy az első emlékezetes maradjon.

Természetes, hogy némi idegesség lesz úrrá azon, aki elsőként tapasztalja meg a testiséget, de néhány tanács megfogadásával fel lehet készülni az első együttlétre:

Információ, elméleti tudás, kommunikáció: A mai fiatalok már jól informáltak a szexualitással kapcsolatban és az internet által rendkívül széles körben tájékozódhatnak a témával kapcsolatosan. Ezt rendre meg is teszik, tehát elméleti tudásuk már van. Kényes téma a szex, ezért a szülőket lehet kikerülik, de ha az első együttlétre készülődik a fiatal a párjával, akkor bizony egymással szükséges beszélgetni erről. Beszélgessetek a vágyaitokról, félelmeitekről, hogy ezen a téren is többet tudjatok meg egymásról.

Első szex
Ne feledkezzetek meg a védekezésről! / Kép forrása: Rattankun Thongbun / Getty Images

Védekezés: nemcsak a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében fontos megfelelő védelemről gondoskodni, hanem a nemi úton terjedő fertőzéseket is távol lehet tartani óvszer használatával. Ne csak beszéljetek róla, hanem gyakoroljátok a használatát is.

Bizalom: ez az első legkényesebb olyan helyzet, amikor könnyen zavarba jöhettek, de ha megvan az egymás iránti bizalom, akkor ezen felül lehet kerekedni.

Idő: ne tűzzetek ki pontos dátumot az első szeretkezéshez, mert az is nyomást helyez rátok. Ehelyett adjatok időt magatoknak, ne siessetek és siettessétek egymást. Csak akkor lépjetek a kapcsolat egy magasabb fázisába, ha arra mindenki készen áll.

Hely: ha elérkezettnek érzitek az időt, akkor kényelmes és nyugodt helyet válasszatok az első együttléthez, hogy csak egymásra tudjatok koncentrálni.  

Előjáték: nemcsak az első együttlétet nem szabad siettetni, de magát az aktust sem. Ez nem egy megoldandó feladat, hanem akár életre szóló élmény, így nagy a tét. Figyeljetek oda egymásra, egymás jelzéseire, érzéseire. Fedezzétek fel egymás testét és ez segít abban is, hogy izgalomba jöjjetek.

Figyelem: habár az első szex egy ismeretlen terep mindenki számára és az élmény magával ragadhatja az egyént, mégis figyelni kell a másikra is.

Élmény: sokat olvashatnak, hallhatnak a fiatalok arról, hogy az első szex nem biztos, hogy olyan nagy élményt nyújt, de ezzel ne foglalkozzatok. Csak hangolódjatok rá egymásra, de ha bármi kellemetlenséget tapasztal valaki, akkor azonnal álljatok meg, keressétek a megoldást a póz váltásában, a további ingerlésben.

Utána: ne viselkedjetek úgy, mint aki jól végezte dolgát és odébb áll, hanem foglalkozzatok egymással. Beszélgessetek és arra törekedjetek, hogy továbbra is jó érzés maradjon a másikkal lenni.

Első élmény
A nők számára meghatározó az első szexuális élmény, a férfiak esetében azonban nem jellemző / Kép forrása: GrashAlex / Getty Images

Milyen az első szex?

A kutatások megvilágításában a nők első szexuális élménye hatással van a későbbi életükre is, ám a férfiaknál ennek aligha volt jelentősége. A közhiedelem szerint a nőknek alapvetően kisebb a szexuális vágya, mint a férfiaknak és ez a libidó szakadék mindig is jellemző a két nemre. Vajon igaz ez?

A tanulmányban 838 heteroszexuális felnőtt vett részt. megállapították, hogy a hölgyek és urak csak abban az esetben különböztek a szex iránti vágy tekintetében, ha a nők első élménye nem volt kellemes. Ugyanakkor a gyengébb nem tagjai közül többen arról számoltak be, hogy kevésbé volt kellemes és az orgazmus is elmaradt. Sokan a tanulási folyamat részeként fogták fel az első alkalmat. Korábbi kutatásokból kiderült már, hogy a férfiaknak nagyobb valószínűséggel van erős szexuális vágyunk, a nőknél ez jóval visszafogottabb szintű. Ez a vágyszakadék nemcsak fiatalként, de felnőttkorban is ugyanúgy megvan.

Noam Shpancer kifejti, hogy a legtöbben nem emlékezünk minden együttlétre, de az elsőre biztosan. Ha jó azért, ha meg rossz élmény, akkor azért. Az első szex tehát annyira mélyen bevésődhet az emlékezetünkbe, hogy az nagyban befolyásolja a testiségről alkotott véleményünket (nő és férfi számára egyaránt). Ugyanakkor az első együttlétet bizonyos társadalmi jellemzők befolyásolhatják: ő akar a barátok között az első lenni, aki szexelt, vagy épp utol szeretné ebben érni társait.

Nyitókép forrása: Deagreez / Getty Images