Tényleg számít a kor egy párkapcsolatban?

2021. 05. 17.

Ki legyen az idősebb, mekkora az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban – és egyáltalán, miért fontos az életkor a szerelemben? Ezekre kerestük a választ!

Román Boglárka pszichológussal korábban a lezárások alatti párkeresésről és a párok közös “kisállat-vállalásáról” beszélgettünk, most pedig a párkapcsolatok és a korkülönbség témakörében kértük ki a véleményét.

Miért merül fel a “számít-e a kor” kérdés olyan gyakran?

A kérdést többek közt társas összehasonlításaink, normativitásra törekvésünk, valamint előítéleteink és hiedelmeink hívják meg. Ha idősebb férfi jelenik meg egy fiatalabb nő oldalán, gyakori első gondolat lehet a „nő biztos a pénzére hajt”. Amennyiben egy fiatalabb férfi jelenik meg egy idősebb nő oldalán, felmerülhet bennünk, hogy „a nő biztos csak szexre használja”. Társadalmi működésünk hajlamos a normatív fekete-fehér működésmódra. Mi elfogadott, mi nem? Mi normális, mi nem? Mivel a nyugati kultúrában az átlag korkülönbség három év, plusz-mínusz pár év eltérés elfogadott a társadalom szemében, azonban az ettől való eltérés feltűnik, véleményt alkotunk róla, címkézzük.

Miért néznek az emberek elismerően egy idősebb férfira, ha tíz-tizenöt évvel fiatalabb barátnője van, és fordított esetben miért tartják aggályosnak, ha mondjuk egy negyvenes nő egy harminc körüli férfi oldalán találja meg a boldogságot?

Emögött a kérdés mögött ugyanúgy a társas működéseink, illetve evolúciós szempontok is állnak. Egyrészt az első esetben a fiatal nő státusz „a forever young” kultúránkban, a társadalom szemében szimbólumként, „trófeaként” hathat, a második esetben a közvéleményt sokkal inkább övezi elutasítás, kételkedés. Pl.: „Vajon mit eszik egy fiatal, egészséges, tetterős férfi egy idősödő nőn?” „Biztos az anyját látja benne”. Másrészt a termékenységet körülvevő evolúciós tudattalan programjaink is bekapcsolhatnak. A fiatal nő termékenységét egy idősebb partner nem befolyásolja, ugyanakkor, ha egy idősödő nő egy potenciális fiatalabb férfivel áll kapcsolatban, az utódnemzés kérdésessé válhat.

párkapcsolat
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Szerinted létezik „ideális” korkülönbség, ami elősegítheti a kapcsolat kiegyensúlyozottságát, sikerességét?

Érdemes fontolóra vennünk az életkort, azonban számos más tényező is szerepet játszik egy párkapcsolat kiegyensúlyozottságát tekintve. A kutatások sokkal inkább azt bizonyítják, a célok, értékek, nézetek különbözősége, az érzelmi szempontból történő megközelíthetetlenség sokkal inkább az, ami véget vethet a kapcsolat harmóniájának. Az ideális korkülönbség idősávja nehezen megfogható, hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül pl. az egyéni személyiségfejlődés útját és ezek összeilleszthetőségét sem. Van, aki életkortól függetlenül felnőtt testbe bújt gyermek, olyanok is vannak, akik fiatal testbe bújt felnőttek, van, aki személyiségfejlődésben előrébb tart, van olyan is, aki később. A párválasztás azonban önismereti kérdés, azaz olyan érettségű párt fogunk választani magunk mellé, ahol mi magunk is éppen tartunk.

Lehet-e „túl nagy” a korbeli eltérés, olyan, ami szinte biztosan megpecsételi a viszonyt?

A generációs különbségek már nehézségeket okozhatnak egy kapcsolatban, ami mindkét fél részéről több ráfordítást igényel. Erikson pszichoszociális fejlődéselmélete szerint személyiségfejlődésünk szakaszokra bontható, melyek során különböző megoldandó krízisekkel találkozunk. Ha az életciklusok, életszakaszok egymástól túlságosan különbözőek. Két személy „forgatókönyve” nehezebben összeilleszthető pl. egy olyan kapcsolat esetében, ahol a fiatal fél még önállósodásban, identitáskeresésben, vagy identitáskrízisben van („Ki vagyok én? Mi lehet belőlem?”), a másik félnél viszont a korai felnőttkor szakaszában a hangsúly a hosszú távú elköteleződésen, stabilitáson, intimitás megtalálásán van. Ugyanez igaz arra is, ha az egyik fél a korai felnőttkor szakaszában van és stabilitásra vágyik, míg a másik a felnőttkori szakaszban jár, ahol a hangsúly az alkotáson, hosszú távú értékteremtésen, gondoskodáson van. Az eltérő életszakaszok, eltérő célokat, jövőbeli elképzeléseket jelenthetnek, amiknek összeegyeztetése tehát problémás lehet.

Tényleg a férfinak kell az idősebbnek lennie, vagy ez inkább társadalmi elvárás/szokás?

Eszünkbe juthat az elterjedt elképzelés, miszerint a nők hamarabb érnek, mint a férfiak, ugyanakkor lehet emögött egy evolúciós, biológiai meghatározottság is. Evolúciósan a férfi tudatos vagy nem tudatos célja saját vérvonalának tovább örökítése. A nő tudatos vagy nem tudatos célja utódjai számára biztonságos környezetet teremteni. Evolúciósan logikusnak hangzik tehát, hogy a férfi a termékenység felé (amit a fiatalság testesít meg), a nő pedig a stabilabb, önmagát nagyobb eséllyel definiált, biztonságosabb partner felé húz.