5 tipp a randiappok használatához, hogy biztonságban legyél a világhálón

2022. 01. 16.

A randiappok népszerűsége kétségtelenül az egekbe szökött az elmúlt néhány évben ahhoz képest, ahonnan eredetileg indult. Ez annyira nem meglepő, ha azt nézzük, hogy ezek a társkereső alkalmazások és webhelyek egy kényelmes, új módot kínáltak az egyedülállóknak a kapcsolattartásra.

Csakhogy a könnyű használattal együtt új problémák is felmerültek, különösen az adatbiztonság terén. Személyazonosság-lopás, online zaklatás, visszaélés, adathalászat és számos egyéb csalás kockázatát rejtik a különböző randiappok. Ha pedig elhatározzuk, hogy személyesen is találkozunk valakivel, akkor legrosszabb esetben akár a testi épségünk is veszélybe kerülhet. Annak érdekében, hogy könnyebben és biztonságosabban navigálhassunk az online társkeresőkben, összeállítottunk egy listát a virtuális randevúzással kapcsolatos fontos tényekről. Ezen kívül adunk néhány tippet a számunkra legjobb alkalmazás kiválasztásához, valamint ahhoz, hogy végig biztonságban maradhassunk ismerkedés közben.

Érdekességek az online társkeresőkről

Akár új belépők vagyunk, akár gyakorlott felhasználónak tartjuk magunkat, bizonyára vannak olyan dolgok, amiket biztosan nem tudunk még az online társkeresőkről. Ezért íme néhány érdekes adat:

Egyre népszerűbbek a randiappok: az eHarmony online társkereső portál adatai szerint napjainkban több, mint 40 millió amerikai online társkeresőkön ismerkedik. Negyven százalékuk – nem meglepő módon – új ismertségek megkötésére használja ezeket. Ami sokkal érdekesebb, hogy a megkérdezett fiatalok 27 százaléka a neten ismerkedik, és ez az arány tíz százalékkal emelkedett 2013 óta. A kutatók szerint ennek oka valószínűleg az, hogy a randiappok immáron az okostelefonokon is elérhetőek, és nem csupán az asztali gépeken, laptopokon. Mindeközben a netes randizás aránya az 55-64 éves korosztály körében jelenleg 12 százalék, míg 2013-ban ez mindössze hat százalék volt.

Mostanra valamelyest kikoptak az online társkeresőkkel kapcsolatos előítéletek: 2005-ben, amikor a Pew Kutatóintézet először vizsgálta az amerikaiak online randizási szokásait, azt az eredményt kapták, hogy a többség szerint nagyon ‘szirupos’ módja ez az ismerkedésnek. Tavaly elkészítették ugyanezt a kutatást, és kiderült, hogy a megkérdezettek közel fele ismer olyan személyt, aki regisztrált valamilyen randiappon, vagy esetleg ő maga talált így párra. A válaszadók 23 százaléka ugyanakkor továbbra is azon a véleményen van, hogy csak a kétségbeesett szinglik ismerkednek a neten.

Milyen gyakran füllentenek magukról a felhasználók? Hogy füllentenek-e, az sokak számára bizonyára egyértelmű, a szintén amerikai Opinion Matters közvéleménykutató cég pedig annak is utánajárt, hogy ez a felhasználók 53 százalékára jellemző. Összességében a nők gyakrabban posztolnak magukról fiatalkori fotókat, különösen, ha azokon vékonyabbak. Míg a férfiak többnyire a karrierjükkel kapcsolatban ferdítik el az igazságot, és olykor sikeresebbnek mutatják magukat, mint amilyenek valójában.

Sokan azt hiszik, hogy a randiappok valójában az alkalmi kapcsolatról szólnak: egyes kutatások azt sugallják, hogy az onilne társkeresőket használó férfiak a nőkről gondolják azt, hogy csupán szexpartnert keresnek a neten. Csakhogy esettanulmányok szerint nem ez a helyzet: példának okáért a Tinder női felhasználóinak többsége tartós párkapcsolatra vágyik annak ellenére, hogy a Tinderről mostanra elterjedt, hogy ott inkább ‘barátság extrákkal’ dologra vágynak a felhasználók. Számszerűsítve egy, a Hugginton Poston megjelent adat szerint a nők hatvan százaléka hosszú távú, és nem pedig rapid kapcsolatot keres. Sőt, a Statistic Brain online társkereső jelentése szerint az online társkereső oldalakat használó nők mindössze 33 százaléka mondja azt, hogy az első randevújukon lefeküdt randipartnerével.

Szerelmespar Akik Randiappon Jottek Ossze
Sokan azt hiszik, hogy a randiappok valójában az alkalmi kapcsolatról szólnak, pedig egyre többen azokon találják meg élete párjukat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Statisztikailag az online kapcsolatok nem tartósak: a Michigan Állami Egyetem kutatása szerint az interneten kezdődő kapcsolatok közel harminc százalékkal nagyobb valószínűséggel mennek tönkre, mint azok, amelyek egy közös baráton keresztül kezdődtek, vagy ahol a párok először szemtől-szemben találkoztak egymással. Azon párok esetében pedig, akik online ismerkedtek meg, majd összeházasodtak, még csekélyebb az esélye annak, hogy a kapcsolat sikeres lesz: a ‘netes’ házaspárok háromszor gyakrabban válnak el.

Dehumanizáló lehet az online randizás: az amerikai Pszichológiai Tudományok Szövetsége szerint sokan úgy tekintenek az online társkeresésre, mint a vásárlásra. Végiggörgetik a fotókat, és a tökéletes társat keresik, és gyakran azelőtt megszakítják valakivel a kapcsolatot, hogy élőben is találkoznának. Következésképpen a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az online társkereső túlságosan felszínessé és előítéletessé tehet.

Sokan valóban a neten találják meg az igaz szerelmet: a Statistic Brain online társkereső jelentése szerint a tartós párkapcsolatok húsz százaléka online kezdődött. Mi több, azt mondják, hogy az elmúlt évben házaspárok 17 százaléka társkereső weboldalon ismerkedett meg. Eközben a Pew Research Center arról számol be, hogy a felhasználók kétharmada személyesen is találkozott azzal, akivel az alkalmazás szerint összepasszol. De azt is megállapították, hogy az online társkeresőt használók egyharmada még soha nem ment el randevúzni. Vagyis a szakemberek szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy valakivel online találkozzunk.

Hogyan válasszunk randiappot?

Amikor a legjobb online társkereső alkalmazást kell kiválasztani, az értékelések olvasása és az alkalmazások összehasonlítása zavaró lehet, különösen akkor, ha az egyes randiappok funkciói és lehetőségei nem csak nagyon eltérőek, de folyamatosan változnak, hiszen a fejlesztők időről időre módosítanak rajtuk valamit. Világszerte ráadásul több mint 7500 társkereső alkalmazás létezik, szóval a választék hatalmas. Ám ha követjük az alábbi egyszerű lépéseket, könnyen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb applikációt.

Tekintsük át a biztonsági funkciókat: ahogy már említettük, az online társkeresők világa számos kockázatot rejt, következésképpen biztosnak kell lennünk abban, hogy a kiválasztott alkalmazás rendelkezik néhány beépített biztonsági funkcióval. Ideális esetben a randiapp már a regisztrációs oldalon közzéteszi a biztonsági irányelveit. De ha nem, vagy ha azokat különösen nehéz megtalálni, akkor érdemes inkább másik alkalmazást keresni.

Tekintsük át a jelentési és tiltási lehetőségeket: nincs ezen mit szépíteni, az online társkeresők tele vannak furcsa fazonokkal – sokakról viszont ez nem derül ki azonnal. Ám ha mégis, mi pedig szeretnénk jelenteni az oldalkezelőknek a viselkedését, és/vagy letiltani, akkor célszerű már előre kideríteni, hogy a randiapp tartalmazza-e ezeket a funkciókat. Ha nem, akkor inkább ne is regisztráljunk.

Mindenképpen csekkoljuk az adatlapunk láthatóságáról szóló információkat: egy alkalmazás áttekintésekor azt is ellenőrizzük, hogy tudjuk-e szabályozni profilunk láthatóságát. Elvégre ideális esetben egy applikáció több lehetőséget biztosít a profil védelmére. Minél kevesebb lehetőségből választhatunk, annál védtelenebbek vagyunk a világhálón.

Kerüljük azokat a randiappokat és weboldalakat, ahol ‘matchelés’ nélkül is küldhetnek nekünk üzenetet: senki sem szeret nem kívánt fényképeket vagy hátborzongató üzeneteket kapni, amik viszont gyakoriak a társkereső alkalmazásokban. Ennek elkerüléséért a legjobb olyan appot választani, amelyben mindkét fél belegyezése szükséges ahhoz, hogy az üzenetküldés megkezdődhessen. Így csökkenthető a kéretlen üzenetek száma, és csak azokra a személyekre korlátozható, akikkel valóban kommunikálni szeretnénk.

Figyeljünk a földrajzi beállításokra: egyes online társkeresők elkérik a felhasználók tartózkodási helyét, hogy lehetővé tegye a lehetséges egyezések megtalálását. Azonban győződjünk meg arról, hogy az app egyúttal lehetővé teszi a beállítás szabályozását. Soha nem jó ötlet olyan alkalmazást használni, amely lehetővé teszi teljesen ismeretlenek számára, hogy pontosan meghatározzák, hol tartózkodunk, vagy akár megtalálja az adott környéket. Az ilyen információk megosztása számos problémát eredményezhet.

Keressük az ingyenes, vagy a próbaverzióval rendelkező randiappokat: a társkereső applikációk többségének van ingyenes és fizetős verziója is. Ez azért jó, mert így nem adunk ki pénzt olyasmire, amiről aztán kiderülhet, hogy mégsem tetszik. Plusz, az ingyenes verziók ugyanúgy lehetővé teszik az üzenetváltást.

Fontoljuk meg a fiókunk társítását: a randiappok többsége, így például a Tinder is felajánlja regisztrációkor, hogy a profilunkat automatikusan összeköti a Facebook profilunkkal. Ezzel többnyire nincs gond, viszont a biztonság kedvéért előtte nézzük át, hogy milyen adatokat osztunk meg magunkról a közösségi oldalon, nehogy olyasmi kerüljön ki a randiapplikációra, amit valójában nem szeretnénk, például családi fotók, a munkahelyünk, hogy hova jártunk iskolába, ilyesmi. Ezen információk elérhetővé tétele azt jelentheti, hogy a randiappban letiltott felhasználók továbbra is megtalálhatnak és zaklathatnak a közösségi médián keresztül.

Hasznos tippek a randiappok biztonságos használatához

Noha amiatt soha nem szabad hibáztatunk magunkat, hogy belebotlunk egy szexuális ragadozóba, vagy ha valaki tiszteletlenül viselkedik velünk szemben az online társkeresők világban, bizonyos dolgokat azonban megtehetünk a biztonságunk érdekében. Íme néhány hasznos tipp, amelyeket akár azonnal át is ültethetünk a gyakorlatba.

Hasznájunk egyedi fotót: amikor új profilt hozunk létre egy társkereső applikációban, fontos, hogy ne ugyanazt használjuk, mint amit a közösségi oldalakon. Ha mégis így teszünk, akkor a Google fordított képkeresési funkciójával lényegében bárki könnyen megtalálhat minket akár Facebookon, akár Instagramon.

Hagyjuk ki a személyes adatokat a felsorolásból: szorítkozzunk a minimumra a személyes információink megadásakor, és ne adjuk meg a vezetéknevünket, az elérhetőségeinket, de még a becenevünket se. Plusz az elővigyázatosság érdekében célszerű a Facebook-fiókunkat is privátra állítani, hogy a megosztott bejegyzéseinket csak a mi ismerőseink láthassák, az ő ismerőseik azonban már ne.

Maradjunk az applikáción belül: ezt úgy értjük, hogy – különösen a személyes találkozás előtt – kizárólag a randiappon belül váltsunk üzeneteket, és ne adjunk meg e-mail címet, telefonszámot, egyebeket. Jó tudni, hogy az igazán komoly randiappok levelezőrendszere nem engedélyezi a képek és linkek küldését, ami extra védelmet jelent a kéretlen tartalmaktól.

Fiatal No Tudatosan Hasznalja A Randiappokat
Fontos, hogy ne adjunk meg személyes adatainkat a randiappokon (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha már telefonszám, akkor legyen Google-ös: Google-fiókunkban lehetőségünk van telefonszámok hozzáadására, frissítésére, illetve eltávolítására. A telefonszámok különféle célokra szolgálnak, használatuk módját pedig mi szabályozzuk. Nyissuk meg Google-fiókunkat, majd a „Személyes adatok” részben válasszuk a “Kapcsolattartási adatok”, aztán a “Telefon” lehetőséget. Telefonszám hozzáadásához a telefon mellett válasszuk a következőt: fiókunk biztonságának érdekében adjunk meg egy helyreállítási telefonszámot. Válasszuk ki a telefonszámunkhoz tartozó országot a legördülő menüből, majd adjuk meg telefonszámunkat. Ez a lehetőség azért előnyös, mert ha valakivel szívesen beszélnénk telefonon, de a bizalmunk még nem épült ki annyira, hogy megadjuk valódi hívószámunkat, akkor a Google-ön keresztül megejthetjük a beszélgetést. Ha pedig módosítani vagy törölni szeretnénk a telefonszámot, itt megtaláljuk, hogyan kell.

Elővigyázatossági lépések a személyes találkozó előtt: semmiképp se áruljuk el, hogy hol lakunk, és válasszunk forgalmas helyet az első randihoz. Ezen kívül érdemes tudatni egy közeli barátunkkal, hogy hol leszünk, és nagyjából mikor érünk haza. Mindemellett a randevún is legyünk résen: ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat, és ne nyújtsuk túl hosszúra az első találkozókat. Az sem gond, ha van nálunk önvédelmi eszköz, például paprikaspray. Amennyiben pedig randipartnerünk kényelmetlen helyzetbe hoz, vagy megrémiszt minket, szóljunk az ismerősünknek, akivel korábban megosztottuk tartózkodási helyünket. Legfőképpen pedig ne feledjük, soha nem szabad rosszul éreznünk magunkat, ha a biztonságunkat helyezzük előtérbe. Még akkor se, ha netán valami sértő dolgot kell tennünk azért, hogy elmeneküljünk. Elvégre a fizikai – és lelki – épségünk mindennél fontosabb.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix