Így segíthetsz a barátnődnek, ha szakított – gyógyító és romboló mondatok

A szakítás soha nem könnyű, főleg nem az ünnepek környékén. Egy jó barát sokat segíthet a helyzeten, de sajnos akaratlanul rosszat is tehet. Adunk pár tippet azzal kapcsolatban, hogyan teheted meg az összetört szívért a lehető legtöbbet!

Közvetlenül a szakítás után a legfontosabb talán az, hogy hagyd a barátnőd beszélni. A legjobb, ha megismétled és újrafogalmazod az általa elmondott dolgokat, ezzel is demonstrálva, hogy mélyebb szinten is megérted és meghallgatod.

A közhelyek személytelenek és gyakran pontatlanok is. Ne mondd azt, hogy: „Túljutsz majd rajta”, „Minden okkal történik”, „Sok hal van még a tengerben”, „Találsz majd jobbat”. Annak sem most van itt az ideje, hogy az igaziról elmélkedjetek.

Egy jó barát sokat segíthet szakítás után
Az első időszak a legnehezebb / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Mire van szüksége?

Többet segítesz a barátnődnek, ha inkább azt puhatolod ki, mire van szüksége. Kérdezz bátran, nem kell gondolatolvasónak lenned. Lehet, hogy szívesen beszélgetne arról, te mit éreztél, amikor ugyanezen mentél keresztül.

De az is lehet, hogy egyszerűen csak enne egy jót a kedvenc jégkrémjéről és megnézhetne veled egy jó filmet. Talán segít, ha bevásárolsz neki, vagy olyan közös esti programokat csináltok, ahová azelőtt az exével járt.

Ne felejtsd el, hogy szakítás egy gyászfolyamat. A saját ütemében zajlik, amit se erőszakoskodással, se hízelgéssel nem tudsz felgyorsítani. Semmiképpen ne emlegesd, milyen jó szinglinek lenni – főleg, mert nem is mindig jó. Ha alkalmas a helyzet, egy kicsit nagyobb perspektívát becsempészhetsz a társalgásba: „Tudom, milyen szomorú vagy most, de nem fogsz mindig így érezni”.

Ne mondj rosszat az exről

Biztosan igazad van abban, amit a barátnőd volt partneréről gondolsz, de nem a szakítás utáni időszak a legalkalmasabb ennek a megbeszélésére. A lehető legrosszabb, ha azt hallja, hogy neked egész idő alatt nem tetszett a párja. A friss veszteséget ez talán enyhíti, de a barátságotokat alááshatja. Akkor miért nem figyelmeztetted korábban?

Csak legyél a barátnőd mellett, az már elég
Az a legtöbb, ha ott vagy mellette / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Légy tisztában a határaiddal

Nem a te dolgod, hogy meggyógyítsd az összetört szívet. Nincs olyan varázsmondat, amit csak ki kell mondanod, és talpra áll. Rossz látni, ahogyan küzd, de foglalkoznod kell a saját életeddel is. Nem kell tökéletesnek lenned, a legfontosabb, hogy ott vagy mellette, amikor szüksége van rád.  

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!