Barion Pixel Pénzügyek a párkapcsolatban – tippek az olajozott működéshez – Coloré

Pénzügyek a párkapcsolatban – tippek az olajozott működéshez

2021. 05. 10.

Tudjuk, hogy a pénzzel való foglalkozás sok mindent elronthat – de az is, ha nem törődünk vele. Tippjeinkkel megkönnyíthetitek a kapcsolatotok pénzügyi dolgait.

A randizás korai szakaszában sokszor magától értetődik, hogy a férfi fizeti a vacsorák, mozik, programok nagyobb részét – persze nem szeretnénk általánosítani, ez nem mindenhol van így. Aztán ahogy haladtok előre a kapcsolatotokban, már a felezés a jellemzőbb. Az összeköltözés pedig egy hatalmas lépcsőfok és örömforrás, hiszen végre nem kell a sporttáskában összekészített váltóruhát és tisztasági csomagot cipelni a másikhoz, minden reggel együtt ébredhetünk és… és egy sor új problémával fogunk majd szembesülni. De ez a szép benne, nem? Az ilyenkor megjelenő egyik fő feszültségforrás lehet a pénzügyekhez való viszony és az anyagiakkal való gazdálkodás. De nem kell, hogy mumus legyen a számlák befizetése és az élelmiszerre költhető összeg kiszámolgatása. Ahhoz, hogy ezeket a problémákat még idejében elkerülhessük, van pár dolog, amit jó, ha megfontolunk.

Penzugyek
Forrás: pexels.com

1. Ismerjétek meg egymás pénzügyi szokásait!

Mielőtt kitaláljátok a napi, heti és havi költségvetést, és hogy mik a hosszútávú céljaitok, beszélgessetek a pénzhez való viszonyotokról. Fontos tudni, hogy ki milyen családból jön, ott mik voltak a szokások, ki volt spórolós és ki kevésbé. Így elkerülhetőek a későbbi konfliktusok a másik költekezését illetően.

2. Beszéljétek meg, ki lesz a kasszafelelős!

Ez nem azt jelenti, hogy csak ő kezeli majd a pénzügyeket, de ha sok számlát kell fizetni és többfelé ágazik a figyelem ezen a téren, jó, ha egy kézben vannak a dolgok. Ehhez használhatjuk a jól bevált Excel-táblát, de bevethetünk olyan mobilalkalmazásokat is, mint a PocketGuard, a Mint vagy a YNAB (You Need A Budget).

3. Legyen egy közös számla a közös kiadásokhoz!

Ma már egyre kevésbé magától értetődő, hogy a közös háztartás egybevont kasszát is jelentsen, így teljesen természetes, ha ti is megtartanátok egy kicsit a függetlenségetekből ilyen módon. Egy közösen kezelt számlára azonban szükség lehet azokhoz a kiadásokhoz, amiket együtt, párként intéztek – a bevásárlások („kajapénz”), a berendezési és használati tárgyak, a nyaralás, vagy a közös megtakarítások valók ide.

4. Legyen minden hónapban egy pénzügyeket megbeszélős „ülés”!

Ahogy az év minden hónapja más és más, úgy a havi költségvetések is változhatnak, így tűzzetek ki egy állandó alkalmat ennek átbeszélésére, például a hónap első keddjét. Ekkor végigvehetitek a következő harminc nap kiadásait, azokat, amik az előző hónaphoz képest változtak, születésnapokat, eseményeket, és minden egyebet.

5. Legyen terv a lottóötösre és vészhelyzetekre is!

Sajnos tudjuk, hogy nagyon kicsi az esély a lottóötösre – de sosem nulla! Szabad tehát álmodozni és vázlatos tervet készíteni arra az esetre, ha az öletekbe hullana egy gigantikus összeg. Biztos, hogy fejben már el is költöttétek, ugye? Beszéljétek át, hogy egy adott nyeremény esetén azt mire költenétek el – lakáshitel-kiegyenlítés, új autó, házfelújítás, amerikai utazás?

Ugyanígy arra is kell, hogy legyen terv a fejetekben, ha beüt a krach, és hirtelen elő kell, hogy teremtsetek egy nagyobb összeget, szinte a semmiből. Hogyan oldanátok meg? Lenne milyen tartalékhoz nyúlni? Fontos, hogy párként ezzel is tisztában legyetek.

/csalad/parkapcsolat/penzugyek-es-parkapcsolat-tippek-az-olajozott-mukodeshez/