Barion Pixel Miért vonzódnak a férfiak a náluk jóval fiatalabb lányokhoz? – Coloré

Miért vonzódnak a férfiak a náluk jóval fiatalabb lányokhoz?

2021. 10. 14.

Meenakshi Gigi Durham: A Lolita-effektus című könyvében olvashatunk többek között arról, hogy amióta ez az effektus szépen lassan beférkőzött az emberek mindennapjaiba, az idősebb férfiak felé komoly elvárás lett a társadalom részéről, hogy fiatalabb lányokkal mutatkozzanak. Az írónő szerint az üzenet egyszerű: a férfiak gyakorlatilag bárkit megkaphatnak, akit csak szeretnének.

Az a cukormázas kép a férfiakról, amit a média megpróbál közvetíteni, nem feltétlenül egyezik a valósággal. Elég csak az Robert Kelly vagy Jeffrey Epstein nevéhez fűződő botrányokra gondolnunk.

Mivel egyre több áldozat osztja meg a szexuális zaklatással vagy erőszakkal kapcsolatos tapasztalatait, egyre inkább kirajzolódik, hogy minden csupán a fiatal lányok túlszexualizálásáról és kizsákmányolásáról szól. Ezt a mintát pedig sürgősen meg kellene törni.

Kit tartanak kívánatosabbnak a férfiak?

Egy közelmúltbeli reprezentatív, több százezer résztvevős felmérés eredményeiből kiderült, hogy amíg a férfiak nagyjából 50 éves koruk körül a legvonzóbbak, addig a nők 18 éves korukban érik el ezt az állapotot. Merthogy a kutatásban választható lehetőségek közül ez volt a legalacsonyabb életkor.

férfiak és fiatal lányok
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Míg egy másik tanulmány során bebizonyosodott, hogy társkereséskor egy harmincas éveiben járó férfi fele-fele arányban csetel tizenéves lányokkal és korabeli nőkkel.

Az is kiderült, hogy a heteroszexuális férfiak többsége a nála jóval fiatalabb – sokszor tizenéves – nőket találja a legvonzóbbnak. A fiatalság és a szépség természetesen mindig és mindenkor vonzónak számított, csak épp úgy tűnik, hogy a férfiak mégis sokkal gyakrabban keresnek fiatalabb partnert maguk mellé a nőkhöz képest.

Az egésznek a biológia az oka?

Egyesek a biológiai faktorokkal magyarázzák az ilyen kapcsolatok létjogosultságát, mondván: a férfiakban biológiailag megvan a hajlam, hogy fiatalabb partnert keressenek. Ez az általános vélekedés. Csakhogy mostanra több kutatás bebizonyította, hogy a férfiak valójában nem reagálnak erősebben a vizuális ingerekre, mint a nők. Sőt, mi több, a legfrissebb idegtudományi kutatások szerint a vizuális szexuális ingerekre adott agyi válasz biológiai nemtől független. Ami valóban fontos szerepet játszik a férfiak vizuális ingereiben, azok a szociológiai tényezők.

Ahogy az eddigi ismereteink tükrében az is tévhit, hogy a férfiak evolúciós okok miatt keresik a termékenységük csúcsán lévő nőket: a férfiak által preferált életkorbeli különbség a társadalomkutatók szerint ugyanis nem egyéb, mint a társadalmilag meghatározott nemi szerepek eredménye. Arra a célra viszont a férfiak szexualitásáról szóló valamennyi tévhit tökéletes, hogy a társadalom ily módon fenntarthassa a hagyományos nemi szerepeket.

A nemek közti teljes egyenlőség elhozhatja a jelenség végét

Tegyük fel, hogy a férfiak és a náluk jóval fiatalabb lányok kapcsolatainak alappillérei a hagyományos nemi szerepek és sztereotípiák, vagyis minél nagyobb a nemek közti egyenlőség egy társadalomban, annál kevésbé jellemző ez a tendencia.

Ferfi Es No 1
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Legalábbis erre az eredményre jutott egy, a házastársak közötti korkülönbséget 37 országban vizsgáló kutatás. Az ENSZ nemek közti egyenlőségét jelző indexe szerint amennyiben növekszik a nemek közti egyenlőség egy adott országban, úgy csökken a párok életkorbeli különbsége.

Minél nagyobb a nemek közti egyenlőség, annál inkább csökken a hagyományos nemi szerepek iránti igény. A nők dolgozhatnak, a férfiak pedig akár otthon is maradhatnak gyesen a gyerekekkel, ha erre vágynak. Ahogy az életük többi terhét is egyenlő módon feloszthatják. Ez elég ideálisnak hangzik, rossz hír viszont, hogy a nemek közti egyenlőség egyelőre csak néhány európai országban van jelen ilyen mértékben. A világ túlnyomó többségén a hagyományos nemi szerepek a jól bevált normák, az idősebb férfiak és a fiatalabb nők közti kapcsolat pedig szinte mindennapos.

Noha valójában senkire sem tartozik, hogy mi történik két felnőtt ember kapcsolatában, az az általánosítás, miszerint a férfiak már csak ilyenek – vagyis biológiailag hajlamosak fiatalabb nőkkel ismerkedni -, rendkívül káros, mert úgymond felhatalmazást ad a fiatal lányok szexualizációjához és kizsákmányolásához.

A változás pedig csak rajtunk áll: ennek első lépése annak felismerése, hogy nem egyedi tragédiák sorozatáról beszélünk, hanem egy mintáról, amit mihamarabb meg kellene törni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix