Barion Pixel Zsíros bankszámla vs. egy pár feszes mell: mi kell a nőnek, és mire vágyik a férfi? – Coloré

Zsíros bankszámla vs. egy pár feszes mell: mi kell a nőnek, és mire vágyik a férfi?

2024. 06. 08.

Izmos kockahas, kék szemek és zsíros bankszámla? Ilyen egy igazi férfi? Sokan kizárólag a külsőségekben és az anyagiakban tudják kifejezni, hogy tulajdonképpen mit keresnek a randipartnerükben, azonban ennél sokkal mélyebben gyökereznek a válaszok arra a kérdésre, hogy vajon mi kell a férfinak és a nőnek ahhoz, hogy véglegesen letegye a voksát a másik mellett hosszú távon. Vajon mire vágyik valójában a nő, és mi kell a férfinak egy kapcsolatban? Kacsur Adrienn szexuálpszichológiai szakpszichológussal, a Szexpert! – Légy szakértője a szexualitásodnak! című könyv szerzőjével, a Mindset Pszichológia szakemberével beszélgettünk arról, hogy mit is keres a két különböző nem a másikban akkor, ha komoly párt akar magának?

Coloré: Mi alapján választ párt egy nő hosszú távra, és mi alapján választ a férfi?

K.A.: Úgy tűnik még manapság is az evolúciós pszichológia gondolatai állják meg leginkább a helyüket párkeresés tekintetében. Míg a nők nagy általánosságban hosszú távra terveznek és megbízható társat keresnek, mind anyagilag, mind érzelmileg, a férfiak általában nehezebben köteleződnek el partnerük mellett és rövidebb kalandokat keresnek. Az evolúciós elméletek azt mondják, ez azért van, mert a férfiak célja – sokszor tudattalanul – minél több lehetséges utód nemzése, akár több anyától. Eközben a nők célja a lehetséges utódok minél jobb körülmények között való felnevelése – amelyhez általában nagyban hozzájárul a pár férfi tagja. Amikor hosszú távról beszélünk, nincs nagy nemi különbség párválasztás tekintetében. Mindenki megbízható, odaadó párt szeretne magának. Esther Perel belga párterapeutát idézve a gond néha ott alakul ki, hogy egyszerre szeretnénk vad, izgalmas szeretőt és kiszámítható, racionális párt. A férfiaknak általában fontos a fizikai vonzerő, a fittség – az előbbiekhez visszanyúlva – hogy a párjuk majd egészséges anya lehessen. A nőknek pedig fontos az anyagi biztonság, és az intelligencia – hogy az apa ellássa őt, és ha születik, a gyermeküket. Ezek a szerepek manapság változóban vannak, de kevés kutatás van arra, hogy ezek a fő tényezők mennyit változtak párválasztás tekintetében.

Unnamed 2
forrás: Mindset Pszichológia, Kacsur Adrienn

Coloré: Igaz lehet, hogy hasonló dolgot keresünk egy kapcsolatban, mint amit gyerekként a szüleink között tapasztaltunk?

K.A.: Rendkívül meghatározó, hogy mit láttunk és éltünk át otthon gyerekként. Jó lehet átgondolni, hogy az eddigi párválasztásainkat, vagy az előfeltételezéseinket arról, hogy milyen kapcsolatot szeretnék, mennyire és hogyan befolyásolta szüleink kapcsolata. Egy hosszú, de nem boldog házasság, egy válás, egy hosszú és boldog házasság is különbözően hathat az egyénekre. Sokan szeretnék elkerülni szüleik negatív példáját, mégis bele-belelépnek hasonló kapcsolatokba, de egy rendkívül boldog szülői minta is nyomasztó lehet a gyermek számára, például így: lesz nekem is ilyen jó kapcsolatom valaha, mint nekik, találok ehhez elég jó párt? Ám nem végérvényesen hat ránk szüleink kapcsolata. Pszichológusként hiszem, hogy ezeket felül tudjuk írni, ha szeretnénk. Természetesen ezt nem mindig kell, van olyan, hogy pozitív példa áll előttünk, és szuper dolog, ha követjük szüleink példáját.

Coloré: Mennyire fontosak a közös célok, közös érdeklődés?

K.A.: Én azt vallom, hogy fontosak, hiszen csak közös célokért lehet közösen haladni. Amennyiben nagyon eltérőek a vágyak, az egy idő után ki fog ütközni a kapcsolatban és konfliktusokat fog szülni. A fő kérdések, amelyekben elengedhetetlen, hogy valamiféle egyetértés legyen az például a házasság, gyermekvállalás és lakóhelyválasztás. Az érdeklődés már más tészta. Ott is ideális, ha vannak közös hobbik, de teljesen természetes, ha vannak eltérőek is. Sőt egy kapcsolatnak jót tehet, ha külön is töltenek időt a felek.

Káma-szútra póz

Coloré: Mik azok a dolgok, amivel a nő elüldözi a férfit, és a férfi elüldözi a nőt maga mellől?

K.A.: Nehezen tennék nemi különbségeket ennél a kérdésnél. Ami mindenképpen mérgezően hat egy kapcsolatra, az a túlzott féltékenység, megbízhatatlanság, bizalmatlanság, hazugságok, elhallgatások, anyagi kihasználás, manipuláció. Mindig fontos megvizsgálnunk, hogy bizonyos helyzetekben miért így vagy úgy reagálunk: az a helyzetnek, a másik félnek szól, vagy a saját belső bizonytalanságunk, félelmeink vetülnek-e ki?

Coloré: Mitől boldog a nő a kapcsolatban és mitől boldogtalan?

K.A.: Egy nő számára fontos a figyelem és a törődés, hogy a másik meghallgatja, észreveszi kéréseit. Fontos, hogy az érzelmeinek legyen helye és tere. Amennyiben ez nincs, vagy kevéssé van jelen, a nő feszültté vagy épp érdektelenné válhat a másik iránt.

Coloré: Mitől boldog a férfi a kapcsolatban és mitől boldogtalan?

K.A.: Szerintem a férfiak számára is ugyanolyan fontos a figyelem és a törődés. Ők is vágynak a meghallgatásra, elfogadásra és az érzéseik kifejezésére. Nagy általánosságban a férfiakat lelombozhatja, feszültté teheti, ha a szabadságukat korlátozzák. Ez alatt nem azt értem, hogy más nőkkel is flörtölhet, hanem hogy mondjuk elmehet-e focimeccsre a barátaival. Mindkét nemnek fontos a bizalom, a játékosság, felszabadultság.

Férfi szerelem
Nyitókép forrása: Nastasic / Getty Images

Coloré: Egy komoly és jól működő kapcsolat előtt kell jó néhány rosszul működő kapcsolat vagy személyes jellemfejlődés ahhoz, hogy valaki megérjen az elköteleződésre?

K.A.: Ideális esetben senkinek nem kéne nagyon káros élményeket átélnie egy szakítás vagy rossz kapcsolat miatt, de az élet nem ilyen egyszerű. Szerintem jót tesznek, ha vannak tapasztalataink párkapcsolatokat tekintve. A sok csalódás példát adhat arra, hogy mi nem megy jól, milyen párt nem érdemes a jövőben választani, és sok rossz kapcsolat után felüdülés lehet, egy jól működő kapcsolatot kialakítani és amellett elköteleződni. Ám azt is kiemelném, hogy semmi sem fekete vagy fehér, valószínűleg a „rossz kapcsolatnak” is voltak jó, szerethető részei is. Az elköteleződést tekintve szintén fontos, hogy milyen kapcsolatunk volt a szüleinkkel, mert javarészt ez fogja meghatározni, hogy felnőttként hogyan tudunk kötődni másokhoz. De ahogy fentebb is említettem, ez alakítható!