Barion Pixel Jó pasi vagy agresszív kismalac? – Coloré

Jó pasi vagy agresszív kismalac?

2021. 06. 28.

Egyre többen találjuk szembe magunkat a kérdéssel: belemenjünk-e tartós kapcsolatba egy olyan pasival, aki napi több órát játszik videójátékokkal? Ha rávágtad a kérdésre, hogy nem, akkor olvasd el a cikket. Megmutatjuk, miért ÉRDEMES olyan pasival randizni, aki imádja a számítógépes játékokat!

A számítógépes játékok több generációt meghódítottak, és diadalmenetük tovább folytatódik. Az eNET 2016-ban és 2017-ben végzett kutatásából az derült ki, hogy Magyarországon a 18 és 65 éves internetezők 94 (!) százaléka játszik hagyományos vagy videójátékot. Utóbbit 58 százalék űzi rendszeresen, ami minimum 3,7 millió (!) embert jelent. Nem pár százezres szubkultúráról beszélünk tehát, hanem társadalmi jelenségről, aminek a hatásai is jelentősek.

Több millióan játszanak

Az e-sport versenyeken is részt vevő hardcore gamerek játékosok egy szűkebb réteget alkotnak, de 2017-ben így is 427 ezren voltak. Döntő többségük férfi, és mindössze 8 százalékuk 30 év fölötti. Naponta 3-4 órát játszanak, ami megrázó adat is lehetne, de tegyük mellé azt a másik adatot, hogy a Nielsen szerint ugyanekkor egy átlagos magyar napi 4 óra 25 percet töltött tévénézéssel. Melyik a jobb? A játék végül is aktív, kreatív, ügyességet igénylő tevékenység, amit általában nem egyedül űznek.

Jatekos Legjobb
Magyarországon is több millióan játszanak / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az előbb említett kutatás egyébként több, a játékosokkal kapcsolatos sztereotípiát is eloszlatott. A gamerek egyáltalán nem a gép előtt kuksoló „agresszív kismalacok”, akik nem sportolnak, gátlásosak, és nincsenek barátaik… hanem esetleg jó pasik? A femalefirst.co.uk női portál egyértelműen úgy gondolja, hogy igen, és három fő pontban érvel mellettük.

Érvek a gamerek mellett

  1. Tudják, mi a személyes tér

Főleg hosszú távon nincs bosszantóbb, mint egy tapadós partner, aki egyfolytában rajtad lóg. Egy játékos biztosan nem ilyen. Elfogadja, hogy neked is van hobbid, vagy vannak külön programjaid a barátaiddal. Társas készségeik is jók, hiszen sokszor csapatban kell boldogulniuk. Amikor viszont együtt töltitek az időt, akkor teljesen mértékben egymásra tudtok koncentrálni.

2. Gyakran nagyon okosak

Sok játék komoly analitikai és matematikai képességet igényel. Éppen ezért az átlagosnál magasabb az IQ-ja azoknak, akik videójátékokban jól teljesítenek. Hozzá vannak szokva ahhoz, hogy gyorsan hozzanak döntést az összes lényeges szempont figyelembe vételével. Ez a tulajdonság szintén nagyon jól jöhet a hétköznapokban.

Kaszino
Egy játékossal nagyon szórakoztató az élet / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

3. Szórakoztató velük az élet

A játékos nem veszítette el gyermeki énjét. Játékos, kreatív, fantáziadús, ezért remek szórakozásra számíthatsz, amíg vele vagy. Randi egy szabadulószobában vagy egy James Bond-stílusú est egy kaszinóban, ahová felveheted a legjobb ruhádat? Ki tudna ennek ellenállni?

Tegyük hozzá azonban végül azt is, hogy a játékfüggőségnek létezik egy olyan szintje, ami már „sok”. Ha valakinek nincs valódi élete, nincsenek társas kapcsolatai, és minden szabadidejét a játék tölti ki, akkor viszont érdemes szakember segítségét kérni.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix