Barion Pixel Hogyan becézd a párod? És egyáltalán: miért fontos a becézés? – Coloré

Hogyan becézd a párod? És egyáltalán: miért fontos a becézés?

2023. 05. 15.

Azt, hogy hogyan becézd a párod, senki nem tudja megmondani, hiszen párkapcsolattól függ, hogy mi fér bele a becézések közé. Fontos azonban tudni, hogy miért is van igényünk a becézésre, és hogy miért fontos a párkapcsolatban.

Mielőtt választ adunk arra a kérdésre, hogy hogyan becézd a párod, utánajárunk, hogy valójában miért van szükség a becézésre – ha egyáltalában szükség van rá. Bizonyosan több olyan ismerősünk is van, akik nemcsak a keresztnevükön becézik a párjukat, hanem esetleg állatneveken vagy éppen nem létező, de érezhetően kedves szavakkal illetve. Erre tekinthetünk furcsán és irigykedve is, de tény, hogy sok párkapcsolatban jelen van a becézés, és mint sok minden másnak, ennek is elsősorban pszichológiai oka van!

Minek nevezzelek?

A kommunikáció minden párkapcsolat alapja, s a becéző szavak akár egy kritikusabb mondaton is finomíthatnak, hiszen azt jelzik, hogy az illető szeretettel mondja. Sokszor azonban egy egyszerű mondat vagy kérdés végére is odakerülhet egy becézés, amivel erősíthetjük a kapcsolatot, ugyanis édes kedvességeket vihetünk általa a mindennapokba.

Különlegességük abban rejlik, hogy csupán a pár tagjai között működik, hiszen a kollégáinknak nem mondjuk, hogy ,,jó reggelt szívem”, vagy hogy ,,legyen szép napod, kedvesem”. Olyan ez, mint egy egyedi, közös nyelv a párunkkal, különösen akkor, ha nem létező szavakkal becézünk. Ezáltal érezhetjük, hogy a kapcsolatunk különleges és biztonságos, és hogy tartozunk valakihez. Sok kapcsolatban ritkán fordul elő, hogy a másik felé kifejezzük a szeretetünket, nehogy a szeretlek szó elcsépeltté váljon, ám egy kedves becenévvel úgy emlékeztethetjük párunkat arra, hogy fontos nekünk, hogy a szeretlek szót különleges alkalmakra tartogatjuk.

Hogyan becézd a párod?

A becézés milyensége csakis tőlünk függ. Csupán egy szabály van: szívből jöjjön, és a párunk is szeresse. Hiába hívnánk duci párunkat szeretetből Dundusnak, vagy Mackónak, ha ő bántónak veszi. Bármilyen furcsának is tűnik hát: beszéljük meg vele az adott becenevet, mert nemcsak az a fontos, hogy mi szeressük használni, hanem az is, hogy ő is hallani!

Csak te tudhatod, hogy hogyan becézd a párodat, a fontos csupán annyi, hogy ne csak te, ő is szeresse a becenevét!
Csak te tudhatod, hogy hogyan becézd a párodat, a fontos csupán annyi, hogy ne csak te, ő is szeresse a becenevét! / Kép forrása: Unsplash

Gyakori a különböző állatnevek használata, így Nyuszi, Cica vagy például Galambom. Ezek a becézések olyan közös pontot adhatnak a kapcsolatnak, mint egy vicc, amit csak a pár tagjai értenek. Egy-egy állati becézés megjeleníti előttünk az aktuális aranyos nyuszikát vagy kiscicát, így mi is úgy fordítjuk a fejünkben, hogy ez kedves és egyben dicsérő szó, ami így is van! Egy 1993-as tanulmány arra mutatott rá, hogy természetes viselkedés ,,más nyelven” beszélni a párunkhoz, hiszen a számunkra fontos dolgokhoz vagy személyekhez szimbólumrendszert kapcsolunk. Sok esetben maga a becézés adja a kapcsolat különlegességét, és egy-egy régi kapcsolatunk bár már csak emlék, a becéző szavak utólag is megmelengethetik a szívünket.

Dr. Frank Nuessel nyelvész szerint a b, m és p betűvel kezdődő becézések a leggyakoribbak, és ennek az az oka, hogy a kisbabák elsőként olyan szavakat mondanak, amik így kezdődnek: baba, mama, papa, így egyfajta tudatalatti minta vezérli azokat, akik ilyen kezdetű szavakkal becézik párjaikat.

Ian Kerner, szexspecialista úgy látja, hogy az olyan becézések, mint a szívem, a bébi vagy éppen a drágám már csak jelentésük miatt is megdobogtatják annak a szívét, akit így hív a párja. Számos esetben a pár valamely tagja onnan tudja meg, hogy rosszat tett vagy megbántotta a másikat, hogy elmaradnak a becézések.

Mindennek ellenére vannak párok, akiknél a becézésre nincs igény, és nem is működőképes, mert túl negédesnek vagy kapcsolatrombolónak tartják. Mivel sok becézés túlságosan aranyos, és eszünkbe juttat egy kedves képet egy nyusziról, sokan képtelenek megtenni a párjukkal olyat, ami egy párkapcsolatba beleférne, hiszen a nyuszi képe van előttük, amivel nem tennének olyat.

Bárhogyan is döntünk arról, hogy hogyan becézzük a párunkat, fontos, hogy ő is éppúgy szeresse a becézést, ahogy mi tesszük, hiszen csak ezáltal nyerheti el a kapcsolat azt a különös kapcsot, amit a becézéssel szeretnénk elérni.

Forrás: Scientific American, Elle, Beautiful Touches.

Nyitókép forrása: Unsplash