Barion Pixel Negédesség a Facebookon – Amikor már sok a kedvességből – Coloré

Negédesség a Facebookon – Amikor már sok a kedvességből

2023. 05. 15.

A kedvesség a legjobb emberi erények közé tartozik, de a Facebookon sok esetben már-már zavaró a jólneveltség, és negédességbe csap át.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért zavar engem a negédesség a Facebookon. Már amikor bizonyos szavak létezése miatt ragadtam billentyűzetet az Idegesítő szavak cikksorozatban, egy hozzászóló úgy gondolta, hogy valójában velem van a probléma, amiért ilyen apró-cseprő dolgok képesek idegesíteni. Lehet, hogy így van, de jelen cikk témája mégsem ezzel foglalkozik, hanem azzal, hogy a kedvesség már-már túlzásba esik a közösségi oldalakon.

Facebook-negédesség: amikor sok a jóból

Valójában a Facebook-negédesség nem egy létező fogalom – legalábbis eddig nem volt az – de kiválóan összefoglalja azt, amit a közösségi oldalon található, túlságos és felesleges kedveskedés jellemez.

Jó reggelt!

Már a napot is el lehet úgy indítani, hogy giccsparádéban ússzon az ember Facebook-fala, és ez akkor a legjobb, ha este görgetjük a közösségi oldal felületét. A különböző napszakok szerinti jókívánságok rettentő giccsesek, és meglehetősen semmitmondóak. Ugyan kedves dolog valakinek szép napot kívánni, lássuk be, ha információért járunk a közösségi oldalra, valójában csak digitális szemét.

A Facebook a giccses képek aranybányája
A Facebook a giccses képek aranybányája / Fotó: Coloré

Boldog születésnapot!

A születésnapi köszöntés rendkívül jól tud esni az embernek, de sok esetben azt veszem észre, hogy kontraproduktív, ha az ismerőseinket emlékezteti a Facebook arra, hogy ünnepelünk, mert ilyenkor olyanok is írnak, akikkel nem vagyunk beszélőviszonyban. Természetesen kedves gesztus, de valójában szükségünk van olyanok köszöntésére, akik felénk sem néznek az év során, és az emlékeztető nélkül nem tudnák, milyen nap van?

Névnap

A névnapi köszöntések általában úgy zajlanak, hogy távoli ismerőseim köszöntik május harmadikán az összes Tímeát, és más ismerőseik mellett bejelölnek rajta engem is. Ekképp nemcsak én látom a posztot, hanem az ismerőseim is, ezért többen hozzászólnak, hogy megemlékezzenek nevem napjáról. Belátom, hogy nagyon kedvesek és illedelmesek, de engem kényelmetlenül érint a kéretlen ünneplés, így szívem szerint akárcsak a születésnapom dátumát, a nevemet sem osztanám meg senkivel, de erre sajnos nincs mód. Ilyen esetben ráadásul úgy érzem, hogy majd nekem is viszonoznom kell a köszöntést, de mivel nem vagyunk olyan viszonyban, nem érzem úgy, hogy szükséges lenne, úgyhogy előbb-utóbb az ilyen ,,barátságok” a kukában landolnak.

,,Köszönöm a befogadást”

A Facebook-negédesség koronázatlan királynője a csoportokba való belépés után az, amikor valaki megköszöni azt, hogy befogadták. Ilyenkor sok esetben külön képes poszttal állítanak emléket a történelmi eseménynek. Valóban kedves dolog megköszönni, de ne felejtsük el, hogy ez az adminoknak egy kattintásba kerül, és kevés esetben jár kiváltsággal bekerülni egy-egy csoportba. Felhasználóként rendkívül utálatos végiggörgetni ezeket a posztokat, úgyhogy minden új tagnak azt javaslom, legyen bármilyen csoportról is szó: nem kell megköszönni, mert a csoport többi tagjának semmit nem mond, inkább csak felesleges információval terheli az oldalt.

A Facebook-negédesség a csoportokban nagyon erős
A Facebook-negédesség a csoportokban nagyon erős / Fotó: Coloré

,,Üdvözöljük új tagjainkat!”

Ha a befogadás megköszönése a királynő, a végére tartogattam a királyt, az ,,üdvözöljük új tagjainkat”-posztokat. Ha valamikor menekülőre veszem egy csoportból, az akkor van, amikor heteken át köszöntenek az új tagok között, bejelölve a nevemet, csak hogy a hetvenéves szomszédnéni is tudjon róla, hogy csatlakoztam a csoporthoz. Nem, nem akarom, hogy bármelyik ismerősöm tudjon róla, hogy csatlakoztam az Éjszakai Tejivók Országos Szövetségéhez, vagy azt, hogy szabadidőmben a Hétlábú Pókgyűjtők Klubjának elkötelezett tagja vagyok.

,,Olyan szépek vagytok!”

A Facebook-negédesség általában a gyerekek témakörében teljesedik ki igazán. Bár a házasságkötéskor vagy kisbaba születésekor rengeteg gratuláló üzenet jön, az ,,olyan szépek vagytok!” teljesen más, és általában anyukák között jön létre. Olyankor találkozhatunk vele, amikor egy anyuka feltesz képet a gyerekeiről, amire általában likecunami jön, de hozzászólók is akadnak. Ezek között fedezhetjük fel az ,,olyan szépek vagytok!” véleményt, ami bár lehet őszinte, általában az érintett anyuka azt válaszolja rá, hogy ,,ti is olyan szépek vagytok” – holott kép nem került fel az illetőről. Ez a negédességnek az a típusa, amikor a kommentelők valamilyen oknál fogva kötelességüknek érzik, hogy imponáljanak a feltöltőnek, azt várva, hogy az majd viszonozza a szép szavakat, hiszen nem lehet annyiban hagyni, hogy mi szépek vagyunk! Illik visszaírni.

Valójában a Facebook sok esetben ilyen ,,illik-alapon” működik. Ha ő kívánt nekem boldog születésnapot, nekem is illik, és ha ő szépnek tartja a gyerekemet, illő nekem is annak tartanom az övét.

És ,,így válik teljessé az élet végtelen körforgása”.

Nyitókép forrása: Getty Images