Barion Pixel Már a szeretet sem a régi! Az öt ismert szeretetnyelv helyett újakat talált egy kutatás – Coloré

Már a szeretet sem a régi! Az öt ismert szeretetnyelv helyett újakat talált egy kutatás

2023. 03. 26.

Hallottál már az öt szeretetnyelvről? Ez a több mint 30 éves elmélet az egész világgal megértette, hogy nem elég valakit a magunk módján szeretni: akihez igazán jók akarunk lenni, azt úgy kell szeretnünk, ahogy az neki a legjobb, legtesthezállóbb. Egy új kutatás modernizálta és kibővítette a koncepciót, hogy még harmonikusabbá tehessük kapcsolatainkat.

Az öt szeretetnyelv egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, lelkész alkotott meg bő 30 évvel ezelőtt. Elmélete mára beépült a köztudatba.

A fogalom lényege, hogy minden ember kicsit másként tud szeretni, és más formában vágyik a szeretetre. Például valakinek a verbális visszajelzések a legfontosabbak, míg másoknak a testi érintés, az ölelés és simogatás. Ezek az eltérések öröklött tulajdonságainktól, továbbá a csecsemőkorunkban, majd a további életünk során megtapasztalt körülményektől, szokásoktól, rögzült mintáktól függnek.

Chapman tanulmányai, megfigyelései alapján ezt az öt csoportot, vagyis szeretetnyelvet találta:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Egy embernek általában egy elsődleges szeretetnyelve van és egy másodlagos. Fontos, hogy az igényeink nem feltétlenül vannak átfedésben a képességeinkkel. Tehát például lehetséges, hogy elsősorban arra vágyunk, hogy a párunk szavakkal fejezze ki a szeretetét, ugyanakkor ez saját magunk számára nagyon nehéz, és szavak helyett inkább ajándékok vagy szívességek útján kedveskedünk szerelmünknek.

Mit tanulhatunk a szeretetnyelvek elméletéből?

Chapman szerint hiába szeretünk valakit a magunk módján, mert ő egészen addig hiányt fog megélni, amíg meg nem tanuljuk őt az ő módján, vagyis igényei szerint (is) szeretni. Például gyakran előfordul, hogy a nagymamák és édesanyák ételekkel halmozzák el gyermekeiket és családjukat, mert ők leginkább az ajándékozással tudják kimutatni érzelmeiket. Ugyanakkor általában nagyobb szükségünk van egy őszinte ölelésre, mint egy dupla adag rántott húsra, még ha az isteni finom is.

Hogyan szeressünk jobban?

Ahhoz, hogy jól tudjuk szeretni a másikat, ki kell derítenünk, mi számára a jó. Ha jó köztünk a kommunikáció, és kellő önismerettel rendelkezünk mi magunk és a másik fél is, akkor egyszerűen megkérdezhetjük tőle: mi számodra a legfontosabb az öt közül?

Man,and,a,woman,holding,hands,at,a,wooden,table
Man,and,a,woman,holding,hands,at,a,wooden,table

Ha nem ennyire gördülékeny köztünk a kommunikáció, vagy a másik nem tud válaszolni a kérdéseinkre, akkor megfigyeléssel is információhoz juthatunk. Vegyük észre, az öt lehetséges kategória közül melyik a legjellemzőbb adott illetőre. Mi miatt panaszkodik a leggyakrabban, amikor közös kapcsolatunkról esik szó? Mit szokott kérni? Mi dühíti fel velünk vagy a másokkal való viszonyával kapcsolatban?
Ugyanezeket a kérdéseket saját magunk számára is feltehetjük.

Sőt, többféle teszt is létezik már, amelyek segítenek válaszokat találni a kérdésekre, legyen szó gyerekekről, kamaszokról, felnőtt nőkről vagy férfiakról. A módszerről és a jobban szeretés művészetéről emellett számos, magyar nyelven is elérhető könyvből is tanulhatunk.

A szakirodalom szerint…

Máig kevés hiteles tudományos kutatás készült a szeretetnyelvek témájában, ezek jelentőségét sokkal inkább a hétköznapi gyakorlat igazolja. Nem is annyira képzett pszichológusok használják ezt a technikát, mint inkább coach-ok és lelkészek, párokat támogató mentálhigiénés szakemberek.

Egy friss kutatás például hét szeretetnyelvet azonosított. A személyiségteszteket kínáló Truity vonatkozó kutatásában félmillió ember vett részt és ebből az alábbi szeretetformák jöttek elő: aktivitás, megbecsülés, érzelmi-, anyagi-, intellektuális-, fizikai és gyakorlati.

Mit is jelent mindez?

A kutatók szerint leginkább azt, hogy Chapman első könyvének megjelenése óta eltelt 30 év, és a szokásaink jócskán megváltoztak. Megkoptak az olyan hagyományos nemi szerepek, amelyek alapján a férfiak inkább ajándékoznak, a nők inkább szolgálnak és kiszolgáltatottak. Mindeközben egyre elfogadottabb, sőt támogatottabb, hogy a férfiak is kifejezhetik érzelmeiket és érzékenységüket.

A hét új szeretetnyelv közül öt egyértelműen a korábbi öt átkeretezése, van itt viszont két teljesen új kategória is: az érzelmi és az intellektuális szeretetnyelv. Az érzelmi típusú embereknek empatikus, támogató partnerre van szükségük, míg az intellektuális típusok érdekes diskurzusokra, véleménycserére és intellektusuk elismerésére vágynak.

Akkor a korábbi elméletnek a kukában a helye? Nem, erről egyáltalán nincs szó a szakemberek szerint. Chapman és könyvei továbbra is sokat segíthetnek önmagunk és egymás jobb megismerésében és megértésében. Ugyanakkor a modern szeretetnyelvek még harmonikusabb működést és további izgalmas kutatási területeket hozhatnak.

Forrás: Truity

Fotók: Shutterstock