Egy extrém háziállat, a madárpók

2021. 03. 22.

Valljuk be, a háziállat szóra nem a madárpók ugrik be elsőre – de lehet, hogy még harmadikra sem. Pedig ez a fajta egyre több háztartásban megtalálható itthon is, lássuk, kinek érdemes házikedvencnek választani őket.

Ahogyan más állatoknak, a madárpókoknak is számos fajtája létezik, az otthon tartottak közül a legelterjedtebb a mexikói vöröstérdű tarantula. Felelős gazdiként ezt is csak állatkereskedésből szerezzük be, és a vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, tényleg ő a megfelelő háziállat a számunkra.

Mit érdemes tudni a tarantuláról?

Terráriumban élnek, általában egy 20x30x20 centi nagyságú elegendő a számára, de egy nagyobb fajtának ez kicsi lehet. Ez a terrárium tartalmazzon valamilyen puha talajt, például tőzeget, virágföldet, és egy búvóhelyet. Legyen megfelelő továbbá a páratartalom a helyükön, hiszen a trópusokról származnak, a tetőnek viszont szellősnek kell lennie. Fürgék, így a terráriumot mindig tartsuk zárva, mert könnyen köddé válnak.

A pókok nagyjából 6-10 évig élnek, de vannak ennél idősebb fajták is, ezért gondolkozzunk hosszútávon. Nem szeretik a dögönyözést, babusgatást, leginkább gyönyörködni lehet bennük. Viszont pont ezért kiváló háziállat elfoglaltabb embereknek is, hiszen nem kell sétálni velük és nincs nagy mozgásigényük. Gyermekeknek csak felügyelettel ajánlott a tartásuk.

pók
Forrás: unsplash.com

Táplálék tekintetében a tücsköket, lárvákat részesítik előnyben, melyeket bármelyik kereskedésben beszerezhetünk, de ha bírja a gyomrunk, élő egeret is adhatunk nekik. Nem lehet őket túletetni, akár több hónapig is diétázhatnak, ha eleget ettek.

Vedlés segítségével nőnek, vagyis amikor elhagyják külső kitinvázukat. A fiatalabb példányok kéthavonta, az idősebbek évente akár csak egyszer teszik ezt. Ennek befejeztével ne kínáljuk őket rögtön eleséggel, várjunk legalább 4-5 napot, mert a még nem teljesen szilárd kutikula ilyenkor érzékeny, és a csáprágójuk kifordulását okozhatja a hirtelen mozdulat.

Csípésük nem halálos! Vannak mérgezőbb egyedek is, de az ő csípésük is olyan mértékű, mint egy méhecskéé, de általánosságban véve ha nem emelgetjük és pakolásszuk őket feleslegesen, a madárpókok nem támadnak.