Barion Pixel Az akvárium berendezése lépésről lépésre – Coloré

Az akvárium berendezése lépésről lépésre

2022. 11. 16.

Az akvárium nagyon mutatós látványt nyújt bármely lakásban, ám sok odafigyelést igényel. Ne rettenjünk meg azonban az első akadálytól: ha minden lépést betartunk az akvárium berendezése során, a többi már jön magától!

Az akvárium berendezése és elindítása nem okoz nagy nehézséget, egészséges fenntartása azonban szakértelmet kíván. Ez ne ijesszen meg bennünket, ugyanis ahogy felmerül egy-egy probléma és keressük rá a megoldást, úgy tanulunk egyre többet arról, hogy hogyan is legyen egészséges az akváriumunk.

Mire lesz szükségünk?

Az akvárium berendezéséhez elsőként szükségünk lesz magára az akváriumra. Használtan is hozzájuthatunk, de győződjünk meg róla, hogy sehol nem ereszt! Méretét tekintve, ha halakat is akarunk bele, semmiképp se vegyünk harminc liternél kisebbet, ugyanis az ennél kisebb akvárium alkalmatlan arra, hogy növényeken túl élőlényeket tartsunk benne!

Az akváriumon túl szükségünk lesz homokra, kavicsokra, akváriumba való földre, szűrőre, levegőztetőre, világításra, esetleg fűtésre, továbbá természetesen növényekre és halakra is.

Az akvárium berendezése

Elsőként győződjünk meg róla, hogy az akvárium teljesen tiszta! Az aljára tegyünk átmosott homokot, majd borítsuk be akváriumba való virágfölddel! Ezek a kis golyócskák gondoskodnak arról, hogy a későbbi növények megkapják a fejlődésükhöz szükséges ásványi anyagokat. Úgy tegyük le a földet, hogy összességében legalább öt centi vastag legyen! Ha faágat is szeretnénk tenni a vízbe, akkor ez az a pont, ahol elhelyezhetjük. Ha másik akváriumból kivett darabot használunk, kisebb eséllyel fog felmenni a víz tetejére, ám ha bolti, kiszárított fával van dolgunk, nagyobb kövekkel gondoskodhatunk róla, hogy a víz alján maradjon.

Ha fát teszünk az akváriumba, mindenképpen helyezzünk rá nagyobb köveket, hogy ne menjen fel a víz tetejére
Ha fát teszünk az akváriumba, mindenképpen helyezzünk rá nagyobb köveket, hogy ne menjen fel a víz tetejére / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha megvagyunk a talajjal, jöhet a víz! Használhatunk csapvizet, amit akár fel is forralhatunk és hagyhatunk kihűlni, de kiengedve és állva hagyva is gondoskodunk arról, hogy megfelelően kioldódjanak belőle azok az elemek, amik nem hasznosak az akváriumban.

Mielőtt elkezdjük önteni a vizet, helyezzük be a szűrőt, a levegőztetőt és adott esetben a vízmelegítőt! Erre csak akkor van szükség, ha olyan növényeket és halakat szándékozunk tartani, amik hideg vízben nem maradnak meg.

A víz öntésnél legyünk óvatosak, ugyanis ha zúgó-módjára öntjük a vizet, szétbombázza a szépen előkészített, kiegyengetett talajt. Egy tálat is tehetünk az akvárium aljába, abba öntve a vizet, így fokozatosan telik meg az akvárium, de az is járható út, ha a tenyerünkre vagy buborékos fóliára öntjük, így oldva a víz esését.

A homok és a föld vastagsága legalább öt centiméter legyen!
A homok és a föld vastagsága legalább öt centiméter legyen! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha tele van az akvárium, mehetnek bele a növények! Segítségünkre lehet egy hosszabb csipesz, amivel a földbe szúrhatjuk a növények gyökerét. A vízikehely és a vízilándzsa-félék a legkönnyebben kezelhető növények, így kezdőknek ideálisak. A növények az első sokk után hamar magukra találnak, de idővel figyeljünk oda a kálium pótlására! Ha a későbbiekben tartunk halakat, ők biztosítják a foszfort és a nitrogént, ami szintén hatékony segítség a növények fejlődésében.

Legalább két hetet hagyjuk állni az akváriumot, mielőtt halakat telepítünk bele, hogy a víz összeálljon! Ha a víz opálos vagy elkezd zöldülni, ne essünk kétségbe, cseréljük le a 20-40%-át, ezzel javítva a vízminőséget. Az egész vizet lecserélni felesleges, hiszen ezzel újra kell kezdenünk az akvárium kialakításának folyamatát! Gondoskodjunk arról, hogy a víz pH-értéke megfelelő legyen: a 6,5 és 7,5 közötti érték megfelelő a víz élővilágának.

Ha készen vagyunk az akváriummal, tegyük fel a fényt is, amivel nemcsak szebb lesz az akváriumunk, hanem a növényeknek is kedvezünk, ugyanis a földi növényekhez hasonlóan ők is fotoszintetizálnak, amire fény nélkül képtelenek, így idővel elhalnak. Ha világítást választunk, mindig az akvárium méretéhez mérten vegyük meg a fényforrást. Egy hatvanliteres akváriumhoz 30 Wattos lámpa szükséges, és a harmincliteres esetén is felezni kell, így oda egy 15 Wattos lesz a megfelelő. A növényeknek a színhőmérséklet is fontos, úgyhogy próbáljuk meg olyan lámpát venni, aminek fényhőmérséklete öt- és hétezer kelvin között van.

Az akvárium berendezése nemcsak szakértelmen, hanem szépérzéken is múlik
Az akvárium berendezése nemcsak szakértelmen, hanem szépérzéken is múlik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A fotoszintézishez a szén-dioxid is hozzájárul, de a CO2-akváriummal ráérünk akkor foglalkozni, amikor már beletanulunk az akvarisztikába, ugyanis ha rosszul adagoljuk, többet ártunk vele, mint használunk.

Ugyan a kereskedésekben vehetünk műanyag növényeket is, ezekkel óvatosan bánjunk, mert felsérthetik a halak uszonyait! Ha kereskedésben veszünk élő növényt, mindig tegyük karanténba, mielőtt végleges helyére ültetnénk, mert könnyen előfordulhat, hogy a bolti akváriumban csigapete került rá, ami majd nálunk kezdi meg életét. Ugyan a csigák többsége ártalmatlan, belefuthatunk túlszaporulatba, és utána nehéz megszabadulni tőlük.

Ha felállítottuk akváriumunkat, két-három hét elteltével belekerülhetnek a halak is. Ha megérkeznek, zacskóstul tartsuk őket a vízbe, hogy szokják az új hőmérsékletet, majd óvatosan tegyük őket át a vízbe úgy, hogy lehetőleg a zacskóból minél kevesebb víz kerüljön a mi akváriumunkba, ugyanis a keveredés gondokat okozhat a már kialakult ökoszisztémában.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix