Barion Pixel Miért fontos a megfelelő akvárium világítás? (x) – Coloré

Miért fontos a megfelelő akvárium világítás? (x)

2022. 03. 28.

Az akvárium lakásunk éke lehet, egy pont, ahol örömmel időzik el szemünk a pörgős napok során is. Egy kis természet becsempészve a lakásunkba, ahol folyton zajlik az élet: hajladozó vízinövények között halak úszkálnak. Azonban ahhoz, hogy egy akvárium tényleg örömet okozzon, ne pedig a bosszúság forrása legyen, van pár dolog, amire ügyelned kell. Ilyen például az akvárium megfelelő világítása. Cikkünkben röviden összefoglaljuk neked a téma legfontosabb aspektusait. Vágjunk is bele!

Miért van szükség akvárium világításra?

Adja magát a kérdés, hogy minek is kell akvárium világítás? Végül is a természetben sincsenek lámpák, és amúgy is elég világos a nappali… Ahogy már sejted, ez az érvelés nem áll meg a lábán. De miért is nem? Kezdjük azzal, hogy milyen funkciókat lát el az akvárium világítás!

akvárium világítás
Forrás: Freepik
  1. A növények táplálása

A növények egy fotoszintézis nevű folyamat során állítják elő a szervezetük felépítéséhez szükséges szerves anyagok jó részét és a működésükhöz szükséges energiát. Talán még rémlik a biológia óráról, hogy szén-dioxid és napfény felhasználásával szőlőcukrot állítanak elő, ami egyszerre energiahordozó vegyület, illetve különféle nagyobb molekulák alkotóeleme. A folyamat során keletkezik az az oxigén, amit ezen sorok olvasása közben is belélegzel. A megfelelő fény biztosítása tehát az akvárium oldott oxigéntartalmának biztosításában is szerepet játszik. Az oldott oxigénre pedig mind a vízinövényeknek, mind a halaknak és egyéb vízi állatoknak is szüksége van.

De miért nem elég a természetes napfény? Az akváriumok vízinövényeinek eltérő a fényigénye. Bár az alacsony fényigényű növények egy része lehet, hogy a természetes fénnyel is ellenne, a közepes, illetve magasabb fényigényű növények számára ez kevés. Számukra mindenképp mesterséges fényt kell biztosítani.

  1. A halak komfortérzetének biztosítása

Bár vannak fajok, amelyek természetes körülmények között is a zavaros, vagy éppen a sötétebb, mélyebb vizet kedvelik, az akváriumi fajok nagy része nem ilyen. És ahogy te sem szeretsz egész nap egy vaksötét szobában kuksolni, a halaid is igénylik a megfelelő fényviszonyokat.

  1. Az esztétikum

Akváriumot alapvetően azért vesz az ember, hogy egy esztétikus, pihentető elemmel gazdagítsa életterét. Azonban mit sem ér a legszebben kialakított akvárium, ha nem látod rendesen, mert nincs kivilágítva. A megfelelő világítással vizuálisan is ki tudod hozni a maximumot az akváriumodból.

akvárium világítás
Forrás: greenaqua.hu

Mikre figyelj oda a világítás kiválasztásánál?

A megfelelő világítás kiválasztása alapvető fontosságú. Következzék néhány tipp:

  • Használj LED-es világítást!

Az akvárium LED világítás nem hiába lett annyira népszerű. A LED-es lámpák keveset fogyasztanak, és nagyon hosszú élettartammal rendelkeznek. Ezzel egyszerre kímélik a környezetet és a pénztárcádat!

  • Alaposan járj utána, milyen fényerősségű lámpára van szükséged!

A megfelelő erősségű lámpa kiválasztásához fontos, hogy kellőképp utánajárj a dolognak. A különféle vízinövények eltérő fényigénnyel rendelkeznek. Ha biztosra akarsz menni, az internetes olvasgatás után az akvarista boltban is kérdezz rá a szakembereknél, hogy hány lumenes lámpát javasolnak!

  • Ügyelj a megvilágítás időtartamára!

Ahogy a fényerő, úgy a megvilágítás időtartama is fontos szempont. Ha túl rövid, a növényeid nem jutnak megfelelő mennyiségű fényhez, ha túl hosszú, algásodás léphet fel, illetve leállhat a fotoszintézis. Nature akváriumok esetén általában napi 8-10 óra az optimum, de itt is érdemes minél alaposabban utánajárni a dolognak.