Barion Pixel 5 dolog, amit nem gondoltam volna az aranyhalamról – Coloré

5 dolog, amit nem gondoltam volna az aranyhalamról

2022. 09. 03.

Aranyhalat valószínűleg mindenki látott már életében, akár egy ismerős akváriumában, egy kerti tóban vagy valamelyik mesében. Számtalan tévhit kering róluk, úgyhogy utánanéztünk, mit tudtunk eddig rosszul az aranyhalakról.

Az aranyhal rendkívül okos élőlény. Nem gondoltam, hogy valaha leírom ezt a mondatot, de nemrégiben úgy döntöttem, hogy a növényeken alapuló akváriumomnak adok egy kis életet. Sok cikk elolvasása után az aranyhal mellett döntöttem, mert a leírások szerint őket a legkönnyebb életben tartani, ugyanis sem a víz pH-értékét, sem a hőmérsékletét nem kell szigorúan nézni, így kezdők számára ideális.

Egyetlen dolgot véltem tudni az aranyhalakról, hogy emlékezőképességük nem túl erős, úgyhogy nem kell sokat várnom tőlük. Ehhez képest nagyon meglepett, amikor a harmadik napon látványomat ficánkolással fogadta a halam. Ekkor még nem igazán tudott enni, ugyanis naivan azt gondoltam, hogy ha az eledelt a víz tetejére szórom, felmegy érte. Már az első nap után láttam, hogy ő másképp gondolja, ezért a kezemet csuklóig a vízbe dugva tartottam az ételt a kezemben, hátha odamegy.

Nem így volt – egészen a harmadik napig, amikor is a ficánkolást az követte, hogy odamerészkedett a kezemhez, és elkezdett enni belőle.

Az aranyhalak hát emlékeznek, sőt, pontosan tudják, mi fog következni, ha hozzányúlok a haltápos-edényhez. Utánanéztem, hogy mi az, amiben még ekkorát tévedtem velük kapcsolatban.

Aranyhalamtól azt is megtudtam, hogy kézből is elfogadja az ételt
Aranyhalamtól azt is megtudtam, hogy kézből is elfogadja az ételt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Olyan kicsik, biztos nem élnek sokáig!

Ezt gondoltam, de rögtön kettőt is tévedtem, ugyanis az aranyhalak nagyon nagyra tudnak nőni! A kerti tavakban lévő hosszú, aranyszínű halak is olyan picik voltak egykor, mint amik a kisállatboltban kaphatóak. Szerencsére azonban mivel a rendelkezésre álló hely nem olyan nagy, mint egy kerti tóban, nem fognak akkorára nőni – vagy legalábbis nem annyira gyorsan. Az, hogy meddig élnek az aranyhalak függ a tartás körülményeitől, de általában 10-15 évet jósolhatunk nekik.

Mivel eszik, nyilván van gyomra!

Mint kiderült, már az aranyhalak emésztésével sem voltam tisztában. A legtöbb élőlénynek van gyomra, neki miért ne lenne? – teszi fel az avatatlan ember a logikusnak tűnő kérdést. A gyomor szerepét ez esetben a belek veszik át, ugyanis itt történik az emésztés, a táplálék kiválasztása és ürülékké való átalakítása is.

Mindenki csukott szemmel alszik

Mekkora tévedés! Már a madarak esetében sem igaz, ugyanis egyik szemük jobbára nyitva van alváskor. A halaknál lehetetlen lenne a csukott szem, ugyanis nincs szemhéjuk. Az alváshoz sem keresnek maguknak egy kis zugot, hanem ugyanúgy lubickolnak, csak lassabb mozdulatokkal. Alvás közben egy kicsit más színük is lehet, ugyanis ezzel védekeznek az ellen, hogy valami megtámadja őket, amíg ők nem éberek. Velünk ellentétben azonban nem álmodnak: ténylegesen csak kikapcsol az agyuk egy része, de nincsenek olyan alvási fázisaik, mint az emlősöknek.

Az aranyhalak még az arcokra is emlékeznek!
Az aranyhalak még az arcokra is emlékeznek! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Megy egy kört az akváriumban, és elfelejti, honnan indult!

Ez már feljebb pedzegettem, hogy mekkorát tévedtem az aranyhalak memóriájával kapcsolatban. Azon túl, hogy halacskám már tudja, hogy nem kell félni a kezemtől, az emberi arcokat is felismeri! Ez valóban így van, ugyanis amikor egy hétig a férjem gondjaira bíztam őt, az elején nagyon bizonytalanul úszkált a vízben az én Arankám. Emlékezőtehetségük korántsem a legendákban hallható három másodperc, ugyanis hónapokig, de akár egy évig is képesek visszaemlékezni a velük történtekre!

Az aranyhalat nem lehet simogatni

Ez nem tévhit, de nem azért, amiért gondoltam. Ki hinné, hogy egy halnak van igénye az emberi érintésre, ám ebben a videóban is látható, hogy nagyon is tudja élvezni, ha kap egy finom masszázst. Mindennek ellenére nem javasolt a halak simogatása, ugyanis a gyakori érintés hatására megszűnhet a rajtuk lévő nyálkás réteg, ami a fertőzésektől védi őket.

Miért jó akváriumot tartani?

Az egész haltartásom alapját egy tavaly írt cikkem adta, ami arról szólt, hogy miért érdemes akváriumot tartani. Annyira ráhangolódtam az akváriumtartásra, hogy úgy gondoltam, hogy ha félévig is kitart a felindulás, nekem is lesz. Hát lett, és alá tudom támasztani a leírtakat: ugyan azt nem tudom, hogy a vérnyomásomra jó hatással van-e, egy percig sem bánom, hogy van!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix