Barion Pixel Fogyás műtéttel – Az amerikai fiatalok körében egyre szaporodnak a túlsúlycsökkentő beavatkozások – Coloré

Fogyás műtéttel – Az amerikai fiatalok körében egyre szaporodnak a túlsúlycsökkentő beavatkozások

2023. 06. 01.

Gyermekek és tinédzserek milliói küzdenek túlsúllyal az Egyesült Államokban, és egy friss kutatás szerint ennek orvoslására a túlsúlycsökkentő beavatkozásokat választják – orvosi ajánlásra.

2016 óta egyre csak emelkedik a 10 és 19 éves fiatalok körében végzett túlsúlycsökkentő műtétek száma, derül ki egy kedden prezentált kutatási eredményből, mely a JAMA Pediatrics orvosi folyóiratban jelent meg – írja a CNN. 2020 és 2021 között 19%-kal nőtt meg a beavatkozások száma, és még a koronavírus sem tudta megakasztani ezt a trendet, noha ebben az időszakban a felnőtteken végzett hasonló jellegű műtétek csökkenni látszottak.

A gyermekkori elhízás és túlsúly óriási problémát jelent az Egyesült Államokban, ötből egy gyermek érintett benne, ami azt jelenti, hogy a 2 és 19 éves korosztályban közel 15 millióan vannak elhízva. Mi több, a súlyos elhízás – amikor az egyén testtömegindexe 20%-kal meghaladja a túlsúlyos mértéket – egyre gyakoribbá válik.

Az úgynevezett fogyasztó műtétek során a belek és a gyomor egyes részeit úgy módosítják (főleg csökkentik), hogy az hatással lesz az emésztésre („lerontják” azt) – ilyenek például a gyomor bypass és a gyomor sleeve műtétek. Előbbi „célja, hogy az emésztésben fontos vékonybélszakasz kiiktatása révén kevesebb tápanyagot tudjunk hasznosítani. ” A sleeve, vagyis csőgyomor műtét során „jelentősen csökkentjük a gyomor térfogatát, mintegy 180 ml-re (az eredeti 1500 ml-ről).”

Az új kutatás szerzői szerint ezeket a súlycsökkentő műtéteket az elmúlt évtizedekben sokkal kevesebb esetben végezték el, mert számos tényező akadályozta a hozzáférhetőségüket, ide tartozik a gyermekorvosok alacsony beutalószámát és a rossz biztosítási fedezetet (Amerikában az egészségügyi rendszer nem TB-alapú).

Az év elején azonban az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia új irányelveket tett közzé az elhízás kezelésére – 15 év után először. Az új irányelvek a viselkedésterápia és az életmódváltás azonnali alkalmazását sürgetik, és most először javasolnak műtétet és gyógyszeres kezelést néhány fiatal számára. Mint írják, elsősorban a súlyos elhízással küzdő tinédzsereknél kell műtétet végezni.

„Ezek az adatok azt mutatják, hogy a tinédzserek és családjaik valóban érdeklődnek a műtét, mint kezelési lehetőség iránt akkor, ha hozzáférést biztosítanak számukra, és jó jelöltet kapnak” – mondta Sarah Messiah, az UTHealth Houston School of Public Health professzora, az új kutatás társszerzője. „Számos tanulmány igazolja, hogy a kardiometabolikus betegségek kockázati tényezői gyermekkortól felnőttkorig erősen nyomon követhetők” – tette hozzá. A túlsúlycsökkentő műtét pedig álláspontja szerint egy biztonságos és hatékony kezelési lehetőség, amely lehetővé teszi a serdülők számára, hogy egészségesebb felnőttekké válhassanak.

A túlsúllyal való küzdelem persze nemcsak Amerikát érinti, hanem a világ számos országa közül Magyarországot is, hiszen évek óta Európa legelhízottabb nemzetei közé tartozunk. Pedig az elhízás nem csupán esztétikai gondot okozhat, hanem számos betegség (például hipertónia, diabétesz, depresszió) előfordulásának kockázatát is növeli.

Borítókép forrása: Pexels