Barion Pixel ,,Segítségkérés bajban vagyok!” – Mit taníts meg segítségkérésről a gyermekednek, és mit tanulj meg te? – Coloré

,,Segítségkérés bajban vagyok!” – Mit taníts meg segítségkérésről a gyermekednek, és mit tanulj meg te?

2024. 06. 08.

Gondos szülőként mindentől óvjuk a srácokat. De vajon tudja a gyerek, hogyan hívhat segítséget, ha veled történik valami?

Lehetünk mi bármilyen felkészültek, gyakorlatiasak és tapasztaltak, balesetek mindenki érhetnek. Nem csoda, hogy a gyerekeket még inkább védjük mindentől, hiszen ők még csak most bontogatják szárnyaikat, és voltunk mi is kicsik, a szüleink ugyanezt csinálták velünk! A legtöbb esetben így a kicsinyeinkre koncentrálunk, és meg sem fordul a fejünkben: mi van akkor, ha mi szorulunk segítségre?

Ha nem készítjük fel a a gyermekeinket arra, hogy mit tegyenek vészhelyzet esetén, még nagyobb bajba sodorhatjuk magunkat és őket is, így nem árt, ha kapnak némi támpontot, hogy mit csináljanak akkor, ha a szülőkkel, a testvérükkel vagy akár egy idegennel történik valami.

Természetesen felnőttként is gondot okozhat egy váratlan, komoly helyzet, és az arra való helyes reakció és cselekvés. Van, aki a menekülést választja, mások leblokkolnak, és szinte sokkos állapotba kerülnek, amely cselekvésképtelenné teszi őket. A lélekjelenlétüket megőrzők már egy kicsivel közelebb kerülnek a megoldáshoz, de mit sem ér mindez, ha nem tudják, hogy mitévők legyenek. Ezért fontos, hogy már gyermekkorban felkészítsük a kicsiket a hasonló helyzetekre.

Így működhet az életmentés gyermek módra:

A veszély felismerése

Ahhoz, hogy segítséget tudjanak kérni, előbb fel kell ismerniük a helyzetet. Beszélgessünk velük arról, hogy mi lehet veszélyes, mire figyeljenek. Így megnő az esélye annak, hogy ha élesben történik valami – például egy eszméletvesztéssel járó baleset, rosszullét – akkor tudni fogják, hogy baj van, és cselekedni kell.

Maradjatok egymás közelében

Ha olyan baleset éri a felnőttet, mely után eszméleténél van, de cselekvőképtelen, és a telefonálás sem lehetséges, akkor semmi esetre se küldjük el a gyereket segítségért egy szomszédhoz vagy az utcára. Ezzel ugyanis nemcsak mi kerülünk bajba, de még őt is veszélybe sodorhatjuk. A lehetséges telefonáláson kívül utasítsd arra, hogy kiabáljon, amilyen hangosan csak tud, ebbe (ha van energiád) becsatlakozhatsz. A lényeg, hogy együtt maradjatok.

Gyerek hív segítséget
A segélyhívó számának ismerete és megfelelő használata életeket menthet / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Telefonos segítségkérés

Kicsit könnyebb, ha a gyerek tudja kezelni a telefont és hívást is tud indítani. Sokszor éri az a vád a mai fiatalokat, hogy túlságosan aktívan használják az internetet, a kütyüket, ugyanakkor kétségtelen, hogy néha jól jön ez az ismeretük. Nagyon hasznos, ha pontos leírást tud adni arról, hogy hová kell mennie a mentőnek. Érdemes óvintézkedés gyanánt a segélyhívó számát gyorsbillentyűs megoldásként alkalmazni.

Fontos adatok megtanulása

Hiába tudja a segélyhívót tárcsázni, ha nem tudja elmondani a pontos adatokat, ezért a gyerekeknek tudniuk kell a saját és szüleik nevét, a lakcímüket, hiszen így lesz még hasznosabb a hívás. 2020-tól egyes okostelefonokon elérhető az úgynevezett ALM rendszer is, mely a 112 tárcsázásakor akár ötméteres pontossággal beazonosítja a hívás helyszínét.

Elsősegély

Alapvető sérüléseket a gyerekek is elláthatnak, így nem árt, ha van otthon elsősegélydoboz, és tudják, hogy annak tartalmát mikor, hogyan kell használni. Kirándulásokkor is legyünk felkészülve az esetleges sérülésekre!

Segítségkérés tanítása
Nem árt tudnia a gyerekeknek, hogy mit tegyenek, ha baj van / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Helymeghatározás

Ha kirándulni mentek, a telefonon legyen bekapcsolva a helymeghatározás funkció, és ezt mutasd meg a csemetédnek is, mert esetleges eltévedés során igazán jól jöhet majd.

Nem csak a szülő taníthat sokat a segítségkérésről; az iskolai elsősegélyórák vagy egyes tanórák keretén belül egészen fiatal kortól érdemes arról beszélni, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix