Barion Pixel 10 ritka női név, amely jól csenghet – Coloré

10 ritka női név, amely jól csenghet

2023. 10. 25.

A szüleinktől kapott név egy bélyeg, amelyet magunkon viselünk. Ha szerencsénk van, akkor tetszik, más esetben béklyóként élhetjük meg. Habár lehetőség van névcserére, de a legjobb, ha a szülők elsőre jól választanak. Most 10 ritka női névvel készültünk. Kislányukat váró szülők, nyissátok ki a lelketeket és a szemeteket! Hátha köztük van a tiétek is.

Hoztunk nektek 10 ritka női nevet, amely talán segíthet a névválasztásban. A babavárás mindig izgalmas, de amint kiderül a magzat neme, még intenzívebben elkezdenek kattogni a kerekek, ha még nem eldöntött az elnevezés. Vannak, akik már gyermekkorukban tudják, hogy születendő gyermekük neve mi lesz, mások azon csak akkor gondolkodnak, ha már muszáj.

Márpedig szükséges átgondolni ezt az életre szóló választást. Amire érdemes odafigyelni…

Ritka női név
Ha azt gondolod, hogy megtaláltad az ideális nevet, írd le a vezetéknévvel együtt / Kép forrása: GoodLifeStudio / Getty Images

A döntéshozás előtt

Mielőtt teljesen beleéli magát az ember, hogy megtalálta az igazit, érdemes átgondolni a következőket:

Jelentés

Mit jelent az adott név. Lehet, hogy annak tartalma megváltoztatja a névhez fűződő addigi viszonyt pozitív vagy épp negatív irányba. Viszont jó azt tudni, mert hatással lehet a gyermek egész életére.

Hangzás

Vegyük figyelembe a vezetéknevet is. Azzal együtt kimondva egyes nevek meglehetősen furán vagy kimondottan rosszul csengenek. Mielőtt döntenénk, a választott keresztneveket a családi névvel együtt próbáljuk ki.

Kiejtés és írásmód

Gondoljunk arra, hogy a gyermek együtt fog élni a nevével. Nem árt, ha könnyebb keresztnévben gondolkodunk, főleg akkor, ha a családi név bonyolult. Lesz az a gyermek óvodás és kisiskolás, amikor amúgy is nehézséget okozhat a nevének kimondása életkori sajátosságai miatt, de legalább mi ne nehezítsük meg azzal, hogy kimondhatatlan és bonyolult nevet választunk neki.

Hagyományok

Egyes családokban még mindig fontos szerepe van a hagyományoknak és viszik tovább egyes családtagok neveit. Ezt is számításba kell venni. A modern világban ez sok esetben azt jelenti, hogy egy mai trendi keresztnév mellé biggyesztik azt a nevet, amelyet tovább szeretnének örökíteni, így egy második keresztnévként jelenik meg.

Egyediség

Ne akarjunk minden áron kitűnni a tömegből és pláne nem olyan névválasztással, amelyet a gyermek lehet éppen emiatt fog utálni. Az egyedi név nem feltétlenül modern, ugyanis a ritka női név listája igen hosszú és bőven lehet találni köztük hangzatos keresztnevet. A gendersemlegesség talaján járva pedig unisex nevekben is lehet gondolkodni.

Becenév

Sokszor szándékosan választanak a szülők olyan nevet gyermekeiknek, amelyet kevésbé lehet becézni. Ez is egy szempont, ám, ha becézhető, akkor azt is nézzük meg, hogyan.

Dátum

Ügyeljünk arra is, hogy ne essen túl közel a választott keresztnév a születésnaphoz, nagyobb ünnepekhez, mert az kitolás a gyerekekkel.

Közös döntés

Ahogyan a gyermekvállalás is közös projekt (ideális esetben), úgy a névválasztás is akkor igazi, ha a kiválasztott névben mindenki egyetért.

Ritka női név
Mielőtt eldöntetnétek, vegyél számításba mindent / Kép forrása: Prostock-Studio / Getty Images

10 ritka női név, amelyekkel nem találkozol mindenhol

  1. Ajsa: magyar eredetű név. Jelentése: barázdabillegető (énekesmadár). Névnap: április 25., november 15.
  2. Bejke: hun eredetű. Jelentése békés, béke. Névnap: március 11.
  3. Dézi: angol eredetű. Jelentése margaréta, százszorszép. Az angol Daisy név magyarosított változata. Névnap: május 23.
  4. Enna: germán eredetű. Kard a jelentése. Névnapja: szeptember 8.
  5. Hunóra: magyar eredetű név, a Hunor férfinév női párja. Jelentése: onogur (nép neve). Névnapja: április 24, szeptember 10., szeptember 30.
  6. Killa: indián-quechua eredetű név. Jelentése: hold. Nincs hivatalos névnapja, ajánlott névnapok: január 15., április 15., július 15., október 15. 
  7. Mona: görög eredetű. Nemes, istennő a jelentése. A Móna alakváltozata. Névnapja: augusztus 31.
  8. Norka: arab eredetű név, jelentése: az Isten az én világosságom. A Nóra önállósul beceneve. Névnap: nincs hivatalos névnapja, de érdemes Nóra napon tartani: február 21., július 11.
  9. Ronett: görög-latin eredetű, győzelmet hozó a jelentése. A Veronika idegen nyelvi becézője. Névnap: február 4.
  10. Szille: latin-magyar eredetű. Jelentése: a Ceciliusok nemzetségéből való. A Cecília rövidült változata. Névnap: nincs hivatalos névnapja, de érdemes Cecília napon tartani: június 3., szeptember 16., november 22.

Ha egyik sem nyerte volna el a tetszésedet, akkor keress bátran tovább! A ritka női név választéka hatalmas, csak meg kell találni a legmegfelelőbbet.

Nyitókép forrása: adrian825 / Getty Images