Barion Pixel Névválasztás a babának – Coloré

Névválasztás a babának

2021. 11. 11.

Családalapításkor nagy izgalommal jár a névválasztás a babának. Van, aki a hagyományokat követve továbbörökíti a keresztnevet is, és van, aki már régóta tudja, hogyan fogják nevezni születendő gyermekét.

Szerencsés az, aki egészségesen és jó környezetbe születik, ahol megteremtik számára a feltételeket ahhoz, hogy egészséges személyiséggé fejlődjön. Születésünk után megkapjuk a nevünket is. A genetikai állományt örököljük a felmenőinktől, mint ahogy a családnevet is (legtöbbször), de az utónév esetében más is beleszólhat a döntésbe. A családok fennmaradásának kulcsa, hogy a vezetéknevet visszük tovább. Ám a keresztnév ötlete is eredhet valamelyik felmenőnktől. Régebben ez volt a hagyomány. A családokban a fiúk több generáción át viselték ugyanazt a vezeték- és keresztnevet is, de a lányok is édesanyjuk keresztnevét vitték tovább.

névválasztás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Szerencsésnek érzem magam, mert szeretem a nevemet. Mégis van, akik szájából hallva még a hideg is kiráz attól. Tőlük olyan hidegnek és ridegnek hangzik. Az, ami én vagyok és amit olyan kedvesen és finoman, becézve is ki lehet mondani. Ha én így érzem, akkor vajon mit érez az a személy, aki egyáltalán nem szereti és nem is tud azonosulni a nevével?

Egy kedves ismerősöm a Julianna nevet kapta. Szép név, akkor, ha nem nekem kell ezzel együtt élnem – azonnal ez jutott eszembe, amikor azt mondta, hogy gyűlöli, főleg, ha Julcsázzák. Egy Rozália nevű ismerősöm egy fikarcnyit sem volt képes azonosulni a Rozival. Amint lehetősége adódott, lecserélte a nevét egy számára tetszetős és élhető keresztnévre. Rádöbbentem még egészen fiatalon, hogy milyen szerencsés vagyok, mert szeretem azt, ahogy hívnak.

Történet a nevek mögött

Egészen elképesztő az a tendencia, amely mostanában tapasztalható. Egyre többen vannak azok, akik nem találnak megfelelő nevet gyermekük számára a meglévő női és férfi utónevek között, ezért újakat kívánnak anyakönyveztetni. Mintha lennének olyanok, akik szánt szándékkal kívánják gyermekeik életét megnehezíteni. Azt sem tudják már, hogy mit válasszanak csemetéjük számára azért, hogy minél egyedibb és különlegesebb legyen. Vajon mit remélnek? A különleges név ezzel az erővel vértezi fel az utódot is?

A névadásnak története lehet. A saját életemből is tudom, hogy ez mennyire így van. A kislányomnak egy televíziós műsorvezető nevét adtam, mert annyira szépnek, intelligensnek, bájosnak találtam őt, hogy ugyanilyen tulajdonságokkal képzeltem el az én babámat is. Igazam lett: a neve igazolta és illik hozzá a választás. Nem utolsó sorban szereti és jól hangzik a családi nevével is. De mi történt volna akkor, hogy számára kín lett volna ez a név?

Mások más szisztémát alkalmaznak, de a nevünk kihat a személyiségünkre, az életünkre.

Hagyomány kontra újítás

Egyre több az idegen hangzású és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb a hagyományos nevű gyerkőc. Tény, hogy egy különleges név hallatán felkapjuk a fejünket, de közel sem biztos, hogy azért, mert annyira tetszetős. Talán épp az kelti fel a figyelmünket, hogy azzal a bélyeggel egy gyermeknek együtt kell élnie. Azonban azt is el kell fogadnunk, hogy a trendek változnak, még a nevek terén is. Egy fülnek idegenül csengő név kétféleképp hathat a csemete sorsára: vagy nagyon menővé válik, vagy pedig csúfolódnak rajta, attól függően, hogy milyen környezetben nő fel, milyen társak és emberek veszik körül. A ritka, idegen nevekkel az lehet a szülő célja, hogy a gyermekébe vetett vágyait kifejezhesse, ugyanakkor a feltűnés keltése is egy ok lehet.

Ha a hagyomány mentén nevezzük el gyermekünket (a kislány édesanyja, a kisfiú pedig édesapja keresztnevét kapja), akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy a család sorsa milyen volt. Jó ómen-e, ha a gyermek ugyanazt a nevet viseli vagy egy másik elnevezéssel akár a sorsa is módosulhat?

Nemcsak a hangzatos névre kell ügyelünk, hanem annak jelentését is vegyük figyelembe. Sőt a keresztnév önmagában lehet tetszetős és hangzatos, ha a családi névvel összeolvasva egészen fura, esetleg nevetséges hatást kelt. Ugyanakkor a névnap időpontja is egy szempont. Ha a választott keresztnév túlságosan közel esik a szülinaphoz vagy mondjuk a karácsonyhoz, azt kitolásként élheti meg a gyerkőc. Számba kell venni az adott keresztnév becézési formáit is.

Név hatása
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Többen tanulmányozták, milyen hatással van a gyermekre a saját neve és az az életében hogyan mutatkozhat meg. Akár még a szakmaválasztásba is beleszólhat, de ugyanúgy befolyásolhatja azt, hogy hol él, milyenné válik a munkavégzés terén, milyen kapcsolatot épít ki magánéletében.

Ha nem tetszik

Lehetőség van arra, hogy változtassunk a nevünkön. Azonban ez nagy döntés és nagy felelősség is. Éveken, sőt évtizedeken át viselhetünk egy nevet úgy, hogy azt nem szeretjük. Mire eljutunk arra a pontra, hogy ideje attól megszabadulni. Nemcsak hosszadalmasabb procedúra (kérvény, személyes okiratok módosítás a névváltozás miatt), hanem akár még a családdal és saját magunkkal szembe kell nézni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix