Barion Pixel Jól használja a gyerekem a közösségi médiát? – Coloré

Jól használja a gyerekem a közösségi médiát?

2021. 07. 04.

A közösségi média térnyerése immár nem újkeletű trend, ugyanakkor a használatában rejlő veszélyek folyamatos kihívások elé állítják a nagyérdeműt. Az újabb és újabb fejlesztések megjelenésével folyamatosan fennáll a kérdés: mit tehetünk szülőként annak érdekében, hogy a gyermekünk biztonságosan mozogjon az online térben?

A Statista.com 2021 áprilisi adatai szerint még mindig a Facebookot használják a világon a legtöbben, szám szerint közel 2,8 milliárdan. Változást mutatnak ugyanakkor a trendek a fiatal felhasználók körében, akiknek esetében az első három leggyakrabban használt közösségimédia-felület már a Snapchat, a TikTok és az Instagram. A Facebook kék logója mögött tehát kezdenek felsejleni az új trónkövetelők. 

A közösségimédia-felületekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem ördögtől való a használatuk. A 21. században nagy valószínűséggel hátrányba kerül az a gyermek, akit teljes mértékben eltiltanak a platformoktól, hiszen azok online közösségként funkcionálnak, a társadalmi státusz egy fontos részét képezik. Ahogy mindig, itt is érdemes az arany középútra törekednünk: használja a gyermek a felületet, csak kezelje megfelelően! 

body_shaming_megszegyenites_online_lelek_3_Freepik
Kép forrása: Freepik

A legfontosabb talán mindenek előtt az, hogy kommunikáljunk a gyermekünkkel a felületeken látott tartalmakról! Olvasmányélményekhez hasonlóan beszéljük meg, mit látott, tapasztalt az online térben, az mennyiben tér el a valóságtól, vagy mennyiben felel meg annak. Az egészséges világkép kialakításához szükség van ezekre az impulzusokra, ugyanakkor segítsük a gyermeket abban, hogy a megfelelő polcra helyezze a látott tartalmakat. 

Tippek és trükkök

Nézzük meg, mit tehet a szemfüles szülő a gyermek online védelme érdekében! 

Érdemes a tinédzserrel közösen tájékozódni a közösségimédia-felületről általánosságban. Milyen tartalmakkal találjuk szembe magunkat, nagyrészt mely korosztály képviselteti magát a platformon, érdemes-e a gyereknek elkezdeni használni, vagy várhatunk ezzel még 1-2 évet? 

Ha meggyőződtünk a felület létjogosultságáról a gyerek telefonján, ne legyünk restek közösen végigolvasni a felhasználási feltételeket! Ez egyrészt lehetőséget ad a serdülőnek a kérdések feltevésére és megválaszolására, másrészt a szülő is edukálódik az oldal használatával kapcsolatban. Ha végképp nem boldogulnánk a hosszadalmas szöveggel, az interneten már fellelhetők rövidített változatok, valamint kimondottan gyerekeknek íródott, leegyszerűsített anyagok is. 

Legyél ott a profilkészítésnél! A regisztrációnál érdemes jelen lenned. Így egyrészt lehetőséged van bekapcsolni olyan beállításokat, amik a serdülő védelmét szolgálják, másrészt manapság az online jelenlét hasonló az első fizikai lépések megtevéséhez: kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a gyermekednek. 

Kozossegi Media Hatasai Gyermek Neveles Shutterstock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

18 év alatt érdemes a fiókot privátra állítanunk. A TikTokra például a felhasználók rövid, zenés, táncos, vicces videókat tölthetnek fel, és mások hasonló jellegű tartalmait is megnézhetik. Hazánkban a legtöbb 9-10 éves gyermek erre a közösségimédia-platformra regisztrál először. TikTok esetében például az adatvédelem-biztonság menün belül találjuk a privát fiók beállítását. Ugyanezen felületnél elérhető egy úgynevezett korlátozott mód (Restricted Mode) is, ami kiszűri a kiskorúak számára káros tartalmakat. Nem mellesleg ugyanitt a képernyőidő is korlátozható. 

Snapchat egy ingyenesen letölthető applikáció, amin képeket, videókat és üzeneteket küldhetnek egymásnak a felhasználók. Lényege, hogy a privát chatablakban küldött tartalmak megnyitás után azonnal eltűnnek. Az alkalmazás azért népszerű a fiatalok körében, mert számos arc- és helyfilterrel, különböző effektekkel és matricákkal dobhatják fel az egyszerű üzeneteket, összességében tehát vizuálisan gyönyörködtet. A Snapchat esetében a küldő fél rögtön értesítést kap, amennyiben képernyőfotót készítettek az általa küldött tartalomról. A felhasználók beállíthatják, ki léphet velük kapcsolatba, ezzel megelőzhetőek a kéretlen kapcsolatfelvételek. 

Kozossegi Media Hasznalata Gyerek Neveles Shutterstock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az idősebb korosztály számára az Instagram lehet a legismertebb Az ingyenesen letölthető kép- és videómegosztó portálon a kapcsolatfelvétel egymás bekövetésével kezdődik. Hasonlóan a TikTokhoz, az Instagramon is a vizuális tartalmak túlsúlyával találkozhatunk, a szöveges anyagok minimális arányban vannak csak jelen a közösségmédia-felületen. Az Insta alkalmazható rövid élettartamú tartalmak megosztására is, erre a sztori funkcióban van lehetőség. 

Mind az Instagramon mind a Snapcahten elrejthetjük és jelenthetjük a számunkra nemkívánatos tartalmakat. Előbbi esetében a képek jobb felső sarkában található három pöttyre kattintva piros színnel jelzi a platform a jelentés lehetőségét. 

Mi ez a felhajtás?

A gondot persze önmagában nem a közösségimédia-felületek jelentik. A felhasználási feltételek minden esetben részletesen taglalják, mi történhet az appok használata közben, illetve mely adatainkat szolgáltatjuk ki a nagyérdeműnek. A probléma egyrészt abban gyökerezik, hogy ezeket az anyagokat általában vagy el sem olvassuk, vagy csak felületesen átfutjuk. 

Ennek fő oka minden bizonnyal a feltételek bonyolult, hosszadalmas megfogalmazása. Ezek befogadása egy felnőtt számára is nehézkes lehet, nem csoda, ha a tinédzser felhasználó meg sem próbálja ezeket értelmezni, hanem egy kattintással egyszerűen továbblép.  

Kozossegi Media Hatasai Gyerek Neveles Shutterstock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Más tészta a felületen található tartalmak kérdése. Nem untatnám az olvasót az utóbbi időszak veszélyes kihívásainak felsorolásával, ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a közösségimédia-felületek nem csak tartalmakat, hanem ideiglenes trendeket is közvetítenek

Hasonló a helyzet a vulgáris tartalmakkal is. A felületeken nagyrészt szűrés nélkül terjednek a szexuális, vagy agresszív jellegű anyagok, amik biztosan nem segítik elő a gyermek egészséges fejlődését. 

Összességében elmondhatjuk, hogy a közösségimédia-felületek megfelelő használata korunk egyik legnagyobb kihívása. Annak érdekében, hogy a gyermek ne maradjon ki semmiből, mégis egészséges maradjon mentálisan, érdemes néhány trükköt bevetnünk. Végső soron a gyermek biztonságának védelme a szülő feladata. Offline és online is. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

/csalad/gyerek/jol-hasznalja-a-gyerekem-a-kozossegi-mediat/