Így motiváld eredményesen a gyereked

„Csináld meg a leckét!”, „Pakold el a játékaid!”, „Készülj fel rendesen a dolgozatra!” Ismerős mondatok, amiket számtalanszor hallottunk gyerekkorunkban, és amik nem működtek. Kell, hogy létezzen jobb módszer a gyerekek motiválására, ugye?

Az én gyerekkoromat ezek a mondatok árnyékolták be. Az eredmény mindössze annyi volt, hogy a szüleim és én is frusztráltak lettünk – nem ez a mondat volt az, amitől felkészültem a dolgozatra.

Sokkal később, már a saját gyerekeimnél gondolkoztam azon, hogy milyen érzékeny, intelligens módon lehet elérni, hogy a gyerekek a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Trükkösen persze, mert a sima dicséretre a fiam is azt mondta: „Ezt csak azért mondod, mert az anyukám vagy.”

Stressed,exhausted,mother,looking,at,camera,feeling,desperate,about,screaming
A hagyományos módszerek sokszor vezetnek frusztrációhoz / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Figyelj oda, hogyan értékeld a gyerek teljesítményét

Üresen hangzik az a frázis is, ha valami szépet rajzolt, hogy „Micsoda nagy művész vagy!”. Pontosan tudja, hogy nem nagy művész. Kedvet csinálhatsz neki viszont a folytatáshoz, ha valódi érdeklődést mutatsz, és megkérdezed például: „Miért olyan sok itt a kék szín?”. Ha valóban érdekli a festészet, akkor nézegessetek együtt művészeti albumokat, vagy hívd fel a figyelmét néhányra a legjobbak közül.

Legyél konkrét és pozitív

Ha megkérted, hogy pakoljon össze, és csak többé-kevésbé sikerült, felejtsd el az ilyenkor megszokott, sokszor „mérgező” mondatokat: „De hát kértem, hogy tegyél rendet, erre se vagy képes?”, „Hányszor szóljak még, hogy megcsináld?” Sokkal többre jutsz, ha inkább ilyen típusú mondatokkal fordulsz felé: „Látom, a legót és az építőkockákat eltetted, köszi, ügyes vagy! Már csak ez a pár autó maradt, segítsz nekem elrakni őket?”

Ne mondj egyszerűen nemet!

Nagyon frusztráló folyamatosan nemet mondani olyan kérdésekre, mint „Ugye maradunk még a játszótéren?” vagy „Hozhatom a mobilt a vacsorához?” Szánj egy kicsit több időt a válaszra és vess be egy ilyen típusú mondatot: „Tudom, hogy nem örülsz, mert szeretnél a barátoddal chatelni vacsora közben, de most eszünk és beszélgetünk közben, ahogy máskor is szoktuk.” Pszichológusok szerint segít a vágy megszólítása és az empátia kimutatása.

In,the,kitchen:,family,of,four,having,supper,together.,mother,
Nem lehetetlen elérni, hogy ne legyen mobil az asztalnál / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Légy mindig lelkes!

Az angolszász kultúrában megtapasztalható lelkesedés nekünk kicsit sok, pedig néha talán pont erre lenne szükség. Mindenestre érdemes kipróbálni, hogyan reagál az egész napos pozitív ösztönzésre. Például: „De jó, hogy csak egyszer kellett szólnom, és már meg is mostad a fogad’” vagy „Sokkal könnyebb bevásárolni, amikor így segítesz a boltban. Nagyon jó veled egy csapatban lenni!”

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hihetetlen! Megszületett Nick Jonas és Priyanka Chopra első közös gyermeke