Öt ok, amiért a legtöbben abbahagyják a mozgást – te ne tedd!

2022. 01. 06.

Azzal a szent elhatározással kezdted az évet, hogy az idén sokat fogsz mozogni, de észrevetted, hogy máris kopik a lelkesedés? Nem csoda, mozogni nehéz. De talán könnyebben tudod folytatni, ha odafigyelsz azokra a pontokra, ahol a legtöbbször meghiúsulnak az erőfeszítések.

Időhiány

Újra visszarázódunk a hétköznapokba, amikor egymás után jönnek a feladatok a munkahelyen és otthon is, és sorozatban borulnak fel a terveink. Könnyű azt mondani, hogy nem maradt idő a mozgásra. De tedd a szívedre a kezed: mennyi időt fecsérelsz el felesleges dolgokra, például szörfölésre a neten vagy tévénézésre? A helyzet az, hogy ha akarod, akkor be tudod illeszteni az edzést.

Kiestél a rutinból

Kihagyod a keddi edzést azzal, hogy majd szerdán megcsinálod, de akkor megint történik valami, és mire észbe kapsz, eltelt a hét. Néha könnyebb is ennyiben hagyni az egészet, de ha jót akarsz magadnak, akkor folytasd a mozgást. Egy hét kell csak, és visszazökkensz a rendes kerékvágásba.

Edzés, mozgás, gyakorlat
Egy hét alatt vissza lehet zökkenni a megszokott rutinba / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Nem mutatkozik az eredmény

Időnkét olyan platóra jutunk edzés közben, hogy hiába növeljük a gyakorlatok számát vagy intenzitását, nem javul az eredményünk. A megoldás az, hogy továbbra se állj le a mozgással, és hamarosan újabb csúcsokat tudsz elérni.

Nincs, aki támogat

Mindannyiunknak vannak olyan barátai, akik azt mondják: „Nem baj, ha egy edzést kihagysz, inkább gyere, vacsorázz velünk.” Könnyű elgyengülni, főleg ha olyan valaki hív, akit amúgy is szeretsz. Valójában pedig több olyan ember kellene az életünkbe, aki támogat minket a céljaink elérésében.

Mondd azt a barátainak, hogy fontosak neked, de a személyes céljaidat is el akarod érni. Nagyon szívesen velük vacsorázol, vagy örülsz, ha megisztok együtt egy pohár bort, de ez legyen jutalom az edzés UTÁN.

A motiváció hiánya

Eddz hetente legalább kétszer több barátoddal. Nagyobb eséllyel mész el, ha tudod, hogy számítanak rád. Ráadásul egymást is magatokkal húzzátok, ösztönzitek mozgás közben.

Egy másik jól bevált tipp: kényeztesd magad. Nincs jobb motiváció, mint egy szuper új póló, vagy valamilyen kiegészítő. Kösd egy cél eléréséhez, és amint megvan, szerezd meg a jutalmadat!

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix