Barion Pixel Veszélyes utakon – amikor a gyerkőc nem bír magával az autóban – Coloré

Veszélyes utakon – amikor a gyerkőc nem bír magával az autóban

2022. 01. 18.

Messze még a nyár, de utazásra bármikor sor kerülhet. Kisgyermekkel hosszabb úton autókázni nem is olyan egyszerű: szükség van a szórakoztatásra.

A nyár még jócskán várat magára, de nagyobb utazásra bármikor lehetőségünk adódhat. Az egy helyben ülés még a felnőtteket is próbára teszi, nemhogy a mindig nyüzsgő, energiával túlfűtött gyerekeket. Az sem megoldás, ha tízpercenként szünetet tartunk és megszakítjuk az utat. Érdemesebb szülőként felkészülni a gyerekek szórakoztatására.

Játék a hosszú autóútra
Nem árt felkészülni az utazásra játékokkal / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Utazócirkusz helyett jókedvű kirándulás

Nem elég a biztonságról gondoskodni utazás során, arra ott vannak a modern gyermekülések. A gyerekekkel való közös és nyugodt autóút titka a jól felkészült szülő játékarzenálja. Ha egy gyerkőc megunja, fészkelődni kezd és nyűgösködésével megzavarhatja a vezetést is.

Talán könnyebb az utazás akkor, ha mindkét szülő jelen van, mert aki nem vezet, irányíthatja a gyerekek szórakoztatását. Ha csak egy csemete utazik hátul, akkor a szabad felnőtt helyet kaphat mellette és így a közös program is sokkal kivitelezhetőbb, ráadásul a vezetőt kevésbé zavarják.

A kisebb, de még a nagyobb gyerekek esetében is számítani lehet arra, hogy az autó zötyögése álomba ringatja őket, de az apróságoknál az indulást érdemes a pihenéshez igazítani. Legalább egy, de akár két óra nyugalmat is ígérhet a megfelelő időzítés.

A játékarzenál jelentheti azokat a darabokat, amelyekkel a gyerekek otthon rendelkeznek, vagyis a legkedvesebbeket összekészítjük. Sőt, hogy minél élvezetesebb legyen az út, a megszokott és kedvenc játékok közé régen használt, elfeledetteket is becsempészhetünk. A biztonság kedvéért készüljünk ötletes elfoglaltságokkal, amelyeket a kicsik eddig nem is ismertek.

Játékok, amelyek elterelik az időről a figyelmet

Éneklés: legősibb, legáltalánosabb próbálkozás arra, hogy lefoglaljuk magunkat és az autóban ülő gyerekeket. Kezdeményezhetjük mi magunk a dalolást, de kérhetjük a gyerekeket is. Opció lehet, ha egy válogatást készítünk össze, amely aktuális és kedvelt gyerekdalok gyűjteményét jelenti. Kétségtelenül eltereli a gyerekek figyelmét, ám, ha otthon is ezeket a dallamokat hallgatjuk véget nem érő módon, akkor egy idő után bizonyára nem biztosít teljes nyugalmat.

Csemegézés: mindenki volt diák és amikor osztálykirándulásra került sor, mi volt a legelső, amit tettünk? Elővettük az elemózsiát, amit szüleink csomagoltak számunkra és majszoltuk miközben mellettünk futott a táj. Ezt alkalmazni lehet saját csemetéink esetében is. Ha eddig mereven tartottuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy az autóban nincs evés, egy hosszabb út során valószínűleg feladjuk ezt.

Mesekreálás: kezdjünk el egy mesét, de annak történetét és szereplőit is szabadon alakíthatjuk, majd valaki másnak kell azt folytatni a saját kedvére. Ébren tartja a figyelmet, a képzeletet és rendkívüli sztorik kerekedhetnek ki.

Mesenézés: sok szülő hadakozik az ellen, hogy technikai kütyü legyen gyermekei kezében és ameddig csak tudja, kihúzza ennek időszakát. Van azonban az a pont, amikor nagyon is jó szolgálatot tehet egy okos készülék és mesenézéssel üthetik el az időt. Kiváló altató, szórakoztató program egy hosszú út során.

Mesenézés hosszú úton
A tablet vagy telefon jó szolgálatot tehet a hosszú úton / kép forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Szólánc: régi elfoglaltság ez, amelyet a kicsit nagyobb gyerekekkel lehet érdemben játszani. Aki nem ismerné ezt a játékot: valaki mond egy szót, amelynek utolsó betűje a következő szó elsőjét jelenti. Ez így megy tovább és tovább. Ha túl unalmasnak bizonyulna a játék, akkor a kategóriákat beszűkíthetjük, például csak mesékben, mesehősökben, foglalkozásokban, állatokban gondolkodhatunk.

Képzelődős: korbácsoljuk fel egy kicsit a képzeletünket! „Milyen lennél, ha szuperhős lehetnél?” „Milyen képességeid lennének?” Vicces gondolatok születhetnek, valamint ezáltal megismerhetjük gyermekeinket és önmagunkat is.

Számolós: határozzátok meg közösen, hogy mire kell koncentrálni (piros autó, traktor, motor stb.) és menet közben azokat kell számolni.

Aki ennél is kreatívabbnak érzi magát, az további ötleteket meríthet az alábbi videóból:

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix