Barion Pixel Tedd ki a kezed és utazz! – Coloré

Tedd ki a kezed és utazz!

2021. 11. 20.

Imádsz utazni és folyton a kalandokat keresed? A stoppolással hogyan állsz?

Országon belül és határon túli utazásaink tartogathatnak kalandokat. Sokan vágynak új ingerekre, látványosságokra és ezt kirándulásaink megadhatják. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de engem már az utazás megtervezése is izgalommal tölt el. Azt is hozzá kell tennem, hogy ha csak lehetőségem adódik, akkor a hirtelen ötletből adódó utazást sem szívesen hagyom ki. Lehet az úti cél a világ távoli pontja és az is izgalomba hoz, ha nem is messzire megyünk. Az a fajta ember vagyok, aki igyekszik mindenhol a szépséget és az újdonságot keresni. Aki ennél is többre vágyik – mondjuk kicsit több kalandra -, az az utazást nem tervezgeti különösebben. Éppen az ad hoc jelleg ad izgalmat. A stoppolás mint utazási forma pedig külön pikantériát adhat.

Várakozás, stoppolás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Szépségében a veszély és a nehézség

A stoppolás lehet egyszeri élmény, de válhat életformává is. Leginkább azt juttatja eszünkbe, hogy ingyenes formája az utazásnak és a mai világban ez hatalmas megtakarítást jelenthet. Van, aki ez utóbbi miatt vállalja, mások főleg a kaland kedvéért választja ezt a formát.

Kitartás és elszántság szükséges ahhoz, hogy ki merjünk az út szélére állni és a menetiránnyal szemben állva várjuk, hogy valaki felvegyen minket. Sehol sincs betiltva az utazásnak ezen formája, de arra fel kell készülni, hogy az autósok nagy része bizalmatlan az idegenekkel szemben és sokan el fognak mellettünk menni. Ebben a helyzetben ugyanis kiéleződhet a kiszolgáltatottság és a valakitől függés állapota. Az egyes országokban tapasztalt stoppolási élmények jól tükrözhetik, hogy az adott társadalom mennyire segítőkész és milyen bizalommal vannak az idegenek felé.

Természetesen nemcsak a stopposnak van félnivalója, hanem annak a sofőrnek is, aki bizalmat szavaz az út szélén integető autósoknak. Sem a stoppos, sem az autójával közlekedő nem tudja, hogy kicsoda és milyen a másik személy. Mégis hihetetlen kalandban részesülhetünk, hiszen azon túl, hogy ingyen utazunk és új helyet szeretnénk felkutatni még különleges emberi sorsokat és személyeket ismerhetünk meg.

Hogyan stoppolhatsz a leghatékonyabban?

A stoppolós életforma az ingyen utazás lehetősége mellett megpróbáltatásokkal is jár. Hiába vagyunk egy nagyváros közepén és az úti célunk kilométerekkel odébb van, mégse a város közepén gondoljuk úgy, hogy a legjobb hely egy autó leintésére. Érdemes a külvárosi részen egy csendesebb helyet kiszemelni erre. Gondolkozzunk kicsit a sofőr fejével. Válasszunk olyan útszakaszt, ahol az autósok lassabban közlekednek és lehetőségük van arra, hogy egy út szélén integető emberre felfigyeljenek. Ilyenkor másodpercek tört része alatt átgondolja a sofőr, hogy megszán-e minket vagy tovább halad. Olyan helyet válasszunk a leintéshez, amely a stoppolást megkönnyíti, vagyis láthatóak vagyunk, valamint az autó könnyen le tud húzódni. Ez lehet egy parkoló, megálló vagy akár egy benzinkút is.

Egy stoppos utazás azt jelenti, hogy minden, ami fontos, az a bőröndjeinkben, hátizsákunkban van. Ha ebből több is van, azt igyekezzünk rendezetten egyben tartani. Még, ha valaki meg is állna, egyáltalán nem mutat pozitív képet mutat rólunk a túl sok kacat körülöttünk.

Ma már az okostelefonunk egyben a térképünk is, de mielőtt stoppolásba kezdenénk érdemes tájékozódni az útvonalról, hogy milyen városokat érintünk. Arra is fel kell készülni, hogy az internetelérés nem lesz mindig biztosított, ezért a térpék offline változata is legyen elérhető számunkra.

Autóstoppolás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A stoppos utazás során nemcsak akkor érezhetjük magunkat nagyobb biztonságban, ha minden fontos eszköz és felszerelés nálunk van, hanem akkor is, ha az autósokkal – főleg, aki meg is áll nekünk – felvesszük a szemkontaktust és mosolygunk. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megállnak, ha így rakjuk ki a hüvelyujjunkat.

Az úti cél megjelölésével ellátott tábla a kezünkben jelenthet jót és kevésbé jót is. Az a sofőr ugyanis, aki nem pont oda tart, ahová mi szeretnénk eljutni, könnyen lehet, hogy meg sem fog állni még akkor sem, ha az adott települést érinti. Az autósok ugyanis nem a kalandvágyó stopposok fejével gondolkodnak. Azzal az eshetőséggel nem számolnak, hogy egy ilyen utazás során az utazó nem feltétlenül egyetlen sofőrrel szeretné megtenni az útját.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix