A gyermekek két arca: ördög vs. angyal

2021. 09. 20.

Anya közelében „ördög”, de amúgy egy „angyal”? Valamilyen oknál fogva idegenek társaságában egészen más oldalukat mutathatják a gyerekek.

Tesszük a dolgunkat, éljük a kis világunkat. Napi rutin szerint működik minden. Egészen működőképes így a családi életetek? Ha gyermeket nevelsz, sosem tudhatod, hogy mikor számíthatsz valamilyen csavarra. Örömmel és büszkeséggel tölt el, ha többen arról beszélnek, hogy a gyerkőc milyen jószívű, kedves, udvarias. Dagadsz a büszkeségtől, de könnyen lehet, hogy még aznap szembesülni fogsz azzal, amellyel sok más szülőtársad.

Hol van az a kedves gyermek?

Érted, hogy miről beszélnek, hiszen a te nevelésed, de mélyen belül azokra a pillanatokra gondolsz, amikor a másik arcát villantja feléd a csemetéd. Elég csak annyi, hogy egy kérést ne teljesíts, hogy nemet mondj valamire, és az angyali arc a szemed láttára válik ördöggé. Mintha még a kis szarvacskák is megvillannának a feje tetején, úgy kifordul önmagából csupán egy „nem” miatt.

Hiszti
Kép forrása: Shutterstock

Megnyugtatnunk. Nem te vagy az első (és nem is az utolsó) édesanya a világon, akivel ez előfordul. Habár nagyon rosszul tud esni, és talán még az anyai nevelésedet is megkérdőjelezed, valójában azt fejezi ki ez a viselkedés, hogy gyermeked számára te vagy a MINDEN. Te vagy a fő bizalmasa, a lelki szemetesládája, a menedéke, a segítsége, aki megold mindent, ugyanakkor a te kezed az, amelyek minden nap megöleli és féltőn óvja. Mindegy, hogy a gyermeked milyen korú, milyen közegbe jár, őt is ugyanúgy érik sérelmek, megbántják, rossz napja van, nyűgösebb.

Szükséges rossz

Elsüllyedsz szégyenedben, ha nyilvános helyen tör ki a gyermekedből a kisördög? Senki sem szereti magát a rossz anya szerepében feltüntetni, de erre is van példa életünk során. Az az igazság, hogy az ilyen jeleneteket otthon, a magunk csendességében sem kellemesebb megtapasztalni. Egy biztos: bármilyen nehéz is ezeket a pillanatokat megélni, mégis szükségesek a fejlődéshez. Hogy miért?

Hiszti
Kép forrása: Shutterstock

Lehet, hogy a gyermek egész nap tudja tartani azt a morált, amelyet elvárnak tőle az óvodában vagy az iskolában, bárhol, de hazaérve végre leveheti az álarcot és önmaga lehet. Még ha az nem is az az arca, amelyre te vágynál egy nehéz nap után. Az elfojtott indulatok úgy törhetnek elő a gyerkőcből düh, harag, ordibálás, rohangálás formájában, amely azt mutatja, hogy anya közelében végre ezektől megszabadulhat. Lerakhatja mázsás nehezékét és megkönnyebbülhet. Paradoxonnak tűnik, de gondolj arra és legyél büszke magadra, hogy a rossz színben feltüntető gyermeki viselkedés valójában azt mutatja, hogy mennyire bízik benned és szeret téged.
Ha tanácstalan vagy, hogy nehéz pillanatokat hogyan kezelj, a hisztikezelésről szóló cikk segíthet.

Borítókép forrása: Shutterstock