Barion Pixel Így okosítja a babákat a TSMT – torna – Coloré

Így okosítja a babákat a TSMT – torna

2024. 01. 04.

Az okosító torna, azaz a TSMT – torna (Tervezett SzenzoMotoros Tréning) a babák nagy és finommozgásait, valamint az idegrendszerüket is fejleszti.

A TSMT – torna biztos, hogy ismerős a legtöbb kisgyermekes anyuka és apuka számára. Szülőként a babánk minden egyes rezdülését képesek vagyunk diagnosztizálni és 0-24-ben figyeljük a fejlődését. A mozgásfejlődés minden egyes szakasza rengeteg meglepetést tartogat, hiszen a baba növekedésével fokozatosan, a saját maga tempójában sajátítja el az újabb és újabb mozgásformákat. Ám gyakran megesik, hogy a kicsi egyes mozgásfejlődési fokozatot kihagy, esetleg feltűnően lassabban fejlődik a kortársaihoz képest. Ebben az esetben persze minden szülő teljesen kiborul, de pánikra semmi ok hiszen ilyenkor tökéletes segítség lehet a TSMT-torna.

Mi az a TSMT – torna?

Ahogy már említettük a TSMT – torna a Tervezett SzenzoMotoros Tréning rövidítése, ez azért is fontos, mert a babák fejlődése Jean Piaget pszichológus kutatásai szerint négy meghatározó szakaszból áll, aminek az első lépcsőfoka a szenzomotoros szakasz. Ugyanis ebben az első időszakban alakulnak ki azok az idegrendszeri kapcsolódások, amire a többi három szakasz épül, (műveletek előtti, konkrét műveleti, formális műveleti szakasz).

A TSMT mozgásterápia az idegrendszert és az agy működését huzalozza újra, segít megszüntetni a fennmaradó primitív reflexeket így jótékony hatással van a mozgás és a beszédfejlődésre valamit a baba és a kisgyermek viselkedésére is. Ezzel a gyengéd ám intenzív terápiával nem csak a bébi mozgásfejlődési lemaradása orvosolható, de egyes viselkedési és tanulási zavarok is kezelhetők és megelőzhetők vele.

Milyen esetekben ajánlott a TSMT – torna?

Az okosító tornával elsőként akkor találkozhatnak a szülők, amikor a baba mozgásfejlődése nem úgy alakul, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Gyakran megesik, hogy egy kisbaba picit lassabb tempóban fedezi fel a világot, mint a társai, később kezd el kúszni vagy mászni, mint az átlag de néha az is megesik, hogy egy-egy mozgásfejlődési lépcsőfok teljesen kimarad. A kúszás és az azzal járó ellentétes kéz és láb mozgatás fontos lépcsőfok az idegrendszer fejlődésében. Ám vannak bébik, akik kihagyva ezt az első szakaszt azonnal négykézlábra állva mászni kezdenek. Ebben az esetben már érdemes alkalmazni a TSMT – tornát ugyanis egy-egy mozgásfejlődési szakasz kimaradása akár tanulási nehézséget is okozhat a későbbiekben. Így akár már 7-8 hónapos korban el lehet kezdeni a mozgásterápiát.

Infant Physical Therapy
Már 7-8 hónapos korban el lehet kezdeni a mozgásterápiát. kép forrása: Getty Images

A legtöbb esetben csak az ovis évek alatt derül ki, hogy a kicsikénknek fejlesztésre van szüksége, mivel ebben az időszakban mutatja meg magát a legtöbb lemaradás. Ilyenkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Az időben felismert problémák tökéletesen helyrehozhatók a mozgásterápiával, hiszen ezek a megfelelően végzett gyakorlatok képesek újra huzalozni az idegrendszer teljes működését.

A TSMT – torna akár 12 éves korig is alkalmazható, ugyanis nem csak a mozgásfejlődésre, és a kialakulóban lévő idegrendszer fejlődésének a segítésére alkalmas de a már említett újrahuzalozó hatásának hála a már tünetekkel is megjelenő figyelemzavar, hiperaktivitás, egyensúlyzavar, magatartási zavar, beillesztési zavarok, és tanulási nehézségek is sikeresen kezelhető vele.

Hatása egyértelműen csak és kizárólag pozitív és fejlesztő hatással bír, eredménye az észlelés, a mozgás a memória, az érzékelés, a beszédfejlődés, a ritmusérzék, valamint a térbeli és síkban való tájékozódásban mutatkozik meg. Nagyon fontos, hogy senki se kezdjen saját szakállára otthoni fejlesztésbe, hiszen a tervezett szenzomotoros torna minden esetben egyénre szabottan, alapos állapotfelmérés után kell, hogy történjen. A mozgásterápiának két csoportját különböztetjük meg, a TSMT I. a terapeuta által elsajátított otthon végezhető gyakorlatsor, míg a TSMT II. kiscsoportos mozgásterápia órákat jelent, ahol elengedhetetlen a terapeuta jelenléte.

Összességében érdemes már a mozgásfejlődés korai szakaszában nagy figyelemmel kísérni a baba fejlődését, és már az apróbb hiányosságokra is felfigyelni, kellőképpen komolyan venni az apró jeleket is. Hiszen ezek a pici eltérések könnyen korrigálhatók és hosszútávon számtalan előnye származhat belőle a gyermeknek. Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben a megfelelő szakembertől kérjünk segítséget.

Nyitókép forrása: Getty Images