Barion Pixel Preeklampszia, avagy a terhességi toxémia – Coloré

Preeklampszia, avagy a terhességi toxémia

2021. 12. 22.

A megannyi boldog pillanatot, amelyet a várandóság alatt élhet meg a kismama, elronthat néhány kellemetlen vagy fájdalmas tünet. Némelyik, például a preeklampszia azonban akár komoly fenyegetést is jelenthet.

A várandósság nemcsak izgalmas fizikai változást jelent a nő számára. Sokkal titokzatosabb és lenyűgözőbb az, ami a nő méhében történik. Két aprócska sejt egyesülésének hála kezdi meg kilenc hónapos, burokban, biztonságban történő fejlődését a magzat. Ez az élet egyik jelentős – ha nem a legjelentősebb – csodája, amelynek mindannyian részesei vagyunk.

Örömben az üröm

Ennek a csodás állapotnak megannyi veszélye is van. Akkor is, ha az édesanya semmilyen alapbetegséggel nem rendelkezett a terhesség előtt és a megváltozott állapotban is odafigyelt magára. Létezik az úgynevezett preeklampszia, amelyik úgy hangzik mintha valamilyen fóbia idegen nyelvű elnevezése lenne, de terhességi toxémiáként a legismertebb. Ez egy olyan állapot, amely az áldott állapot során jelentkezik és rövid vagy hosszú távon is súlyos következményekkel járhat, mert a magzati fejlődésben súlyos zavart okozhat. Ráadásul veszélyt jelent a magzatra és az édesanyára nézve egyaránt, jelentősen megnöveli a koraszülés esélyét, de akár a halvaszületést is.

preeklampszia vagy terhességi toxémia
A terhességi toxémia megnöveli a koraszülés esélyét / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Figyelem felkeltése, tünetek felismerése

Habár a várandós kismamák csupán 5%-át érinti, mégis érdemes felhívni a preeklampszia létezésére a figyelmet, mert a tünetek korai felismerésével a veszélyes állapot kezelhető és akár életet menthet. A terhességi toxémia tünetei között említhető a magas vérnyomás és a vizeletben kimutatható magas fehérjeszint. Leginkább a huszadik terhességi hét környékén alakul ki. Az egészséges várandós nők esetében a méhlepény erei annyira kitágult állapotban vannak, hogy a véráramlás zavartalan, így a magzat normál ütemben képes fejlődni. Ezzel szemben a toxémiás kismamáknál a váráramlás anya és magzat között elégtelenné válik, vagyis a baba nem jut elég oxigénhez és táplálékhoz. Az is megfigyelt, hogy ikerterhességek esetében, amikor a sok magzatvíz miatt a túlfeszülő méhfal rontja a vérkeringést, magasabb a toxémia kialakulásának esélye.

Rendszeres vérnyomás
A preeklampszia egyik jele a magas vérnyomás lehet / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A fent említett két tünet mellett jelentkezhet még fejfájás, látásprobléma, émelygés, hányás, légszomj, fulladás érzése, felhasi fájdalom.

A preeklampszia megelőzésének hatékonyságát segíti az állapot korai felismerése és aztán a megfelelő kezelés alkalmazása. Amennyiben a terhesség már olyan előrehaladott állapotú, hogy a baba életképes, akkor császármetszést alkalmazva világra segítik.

Mi okozhatja?

A preeklampszia kialakulása még nem ismert annak ellenére sem, hogy fontos kutatások zajlanak ebben a témában. Elképzelhető, hogy az a hatalmas változást, ami várandósság során a női testben zajlik, nem mindegyik nő képes ehhez megfelelően alkalmazkodni. Valószínűsíthető az is, hogy szerepe lehet környezeti tényezőknek is abban, hogy a terhességi toxémia kialakul: túlzott fizikai igénybevétel, egyoldalú táplálkozás, pihenés hiánya. Ugyanakkor a várandós nő életében már korábban megjelent betegség (cukorbetegség, vese betegsége, magas vérnyomás, autoimmun betegség) vagy a túlsúly is kockázati tényezőként jelenthet meg. 

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix