Így lehet bababiztos az otthonunk

A kisbabák hét-nyolc hónapos koruk körül kezdenek el kúszni, mászni, aztán lassan felállnak és elindulnak – ez pedig sok potenciális veszélyt rejt magában, amikre ha előre felkészülünk, nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Nézzük, melyek a legfontosabb helyszínek, amikre oda kell figyelnünk!

A legelső, ami a bababiztos otthonnal kapcsolatban eszükbe jut, azok a bútorok sarkai, melyek nem egy felnőttet is gyakran megsebesítenek. Míg azonban nekünk általában a térdünk vagy oldalunk esik áldozatul az asztal éles sarkának, a kicsiknek ezek pont szem-, vagy fejmagasságban vannak. Ezért már az első hónapokban érdemes beszerezni lekerekített, műanyag élvédőket a szekrények, polcok, asztalok, lépcsők és korlátok veszélyesnek tűnő részeire. Ha már lépcső – amennyiben többemeletes az otthonunk, vagy van pincelejáró, esetleg létra a padláshoz, biztosítsuk, hogy ne érje el a kicsi.

bababiztos lakás biztonság
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A lakásban minden legyen alaposan a padlóhoz vagy falhoz rögzítve, hiszen a felfedezőútra induló poronty mindenbe belekapaszkodik, amibe csak tud. Épp ezért ne válasszunk könnyen eldőlő állólámpákat, virágállványokat (utóbbit nem egyszer rántottam magamra kiskoromban, a szülők legnagyobb örömére), és figyeljünk arra is, hogy ne kerüljön terítő sem a járni tanuló gyerek keze ügyébe.

A fürdőszobában egy tökéletes egyensúllyal rendelkező felnőtt is simán elcsúszhat, ha nem jól rögzített a kilépő szőnyeg, ezért fontos, hogy egy kisgyerekes család is odafigyeljen erre. Bár szinte biztos, hogy egy néhány éves gyermeket még senki sem enged egyedül fürdeni, azért nem baj, ha itt áll, hogy még pár centis vízbe is belefulladhat. Ezért ne pancsoljon felügyelet nélkül, és ezért ürítsük ki a kádat mindig teljesen, ha bármely családtag befejezte a fürdést. Ez érvényes a kerti medencére is, legyen az felfújható vagy állandó – sose engedjük a közelébe felügyelet nélkül a gyereket.

Hiába nem engedjük a kicsit közel a tűzhelyhez, ha készül rajta valami, akkor sem szabad beengedni a konyhába, ha a sütő üzemel, mert könnyen kinyithatja az ajtaját. A forró leveseket, főzelékeket, italokat is tartsuk távol a kíváncsi kezektől, és ha van kályhánk, akkor jó, ha időben megtanulja a csemete, hogy ahhoz sem tanácsos hozzányúlni. Maradjunk a konyhában – a fiókokat és ajtókat is érdemes bababiztos zárral ellátni, hogy a mindenbe belekapaszkodó kis felfedező ne tudja őket kinyitni.

Bár nagyon sok tisztító- és mosószeren gyerekzár van, ne kockáztassunk, és tartsunk zárt szekrényajtó mögött minden vegyszert. Ez igaz a gyógyszerekre is – én egy reggel azzal köszöntöttem a szüleimet, hogy megettem egy fél levélnyi C-vitamint. Mondanom sem kell, nem győztek velem rohanni a háziorvoshoz, aki megnyugtatta őket, hogy nem lesz bajom, de azért nagy volt az ijedség.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel