Barion Pixel Fejlesztő és szórakoztató játékok a gyerekszobában 1 éves korig (x) – Coloré

Fejlesztő és szórakoztató játékok a gyerekszobában 1 éves korig (x)

2023. 09. 01.

Az első gyermeküket váró édesanyák, szülők mániákusan jól szeretnének csinálni mindent. Így van ez rendjén, de van, hogy túlgondolják. Egy pici babával való törődés nem ugyanazt jelenti, mint néhány hónappal, akár évekkel később. Habár már alig várják, hogy együtt játszhassanak gyermekükkel, a játék és foglalkozás még egészen más értelmet nyer az apróság 1 éves koráig.

3 hónapos korig

Az evés-alvás-sírás hármasát gyakorló pici baba a nap nagy részében alszik, ami az idegrendszer éréséhez nélkülözhetetlen. Felesleges neki csörgőt és babajátékokat rázogatni, hiszen nyugodt és pihentető alvásra van szüksége. Ébrenlét idején persze kellemes időtöltés lehet a könyv olvasása, lapozgatása. A mozgással összekötött mondókázás is több, mint kellemes program, hiszen már ekkor szívja magába a nyelv sajátosságait. Amit viszont már remekül érzékel és élvez egy apróság, az a tánc és a zene. A szülővel való közös, ritmusos mozgás, a testi kontaktus, a bőr illata, a dallamok, az éneklés hatással vannak a csöppségekre.

A színes kendők, szalagok vagy lufik remek elfoglaltságot jelentenek. Csak annyi a teendő ezekkel, hogy lógassuk a kiságy fölé, a többi a gyerkőc dolga. Ugyanezt akár plüssjátékokkal is meg lehet próbálni.

4 és 6 hónapos kor között

Már nem csak egy magatehetetlen apróságról van szó. A helyváltoztatásra ugyan még önállóan nem képes babák ekkor kezdenek forogni és már a kúszás alapjait is gyakorolhatják. Felfedezik a végtagjaikat, amelyek önmagukban remek rágcsálni valót és játékot kínálnak.

Ha már korábban is a mindennapok része volt a mondókázás, akkor ebben az időszakban már bábokkal, ujjbábokkal is lehet kombinálni. Talán még azt a babát is le lehet így kötni hason fekve, amelyik ezt a pózt nem kedveli. A hason fekvés márpedig fontos, hogy a vázizmok erősödni tudjanak, így érdemes a játékot fejlesztő foglalkozásként is felhasználni.

Még csak eszköz sem szükséges a játékhoz. Csupán annyi kell, hogy erősen gesztikulálva mondjuk ki az egyes magánhangzókat. A babák bámulattal szokták figyelni a viccesen tátogó szülőket és szeretnek utánozni is. Ez a beszédfejlődést is segíti.

A buborékokra még a felnőttek is gyermekien tudnak reagálni, nem csoda, hogy a kicsik is örülnek a gyorsan mozgó, színes szappanhártyáknak. Akár házilag is készíthetünk, de könnyen beszerezhető, amellyel a nyűgös napokat is fel lehet dobni. Fürdés közben is jó játék.

7 és 9 hónapos kor között

Amikor más kúsznak, felülnek és másznak a babák, kezd a világ is kinyílni körülöttük. Egyre több mindent elérnek önállóan is. Ekkor már az ölbéli mondókáknak lesz nagy szerepe, amely a nyelvi és ritmusfejlesztésen túl a kötődést erősítő szerepe is van. A közös tapsolás, höcögtetés örömet okoz a gyermeknek, új mozgásokkal bővülhet a tár.

Ebben az időszakban már elérhetővé válnak a közelebb lévő tárgyak, amelyeket megfoghat, forgathat, egymásra rakhat és összeütögethet. A ki- és bepakolás ideje ez, amikor erre játékot is lehet építeni. Vagyis vegyünk elő egy dobozt, kosarat, amibe kedvére rakosgathatja a tárgyakat.

A különböző nagyságú poharak, mérőedények kiváló fürdőjátékká minősülhetnek.

Ha van otthon kutya vagy macska, a simogatásuk is fejlesztő hatású az érzékekre és az állatok elfogadását is segíti. A ház körüli állatokat is meg lehet nézni és mutassunk rá a jellegzetes tulajdonságaikra, hangjukra. Utánozzuk azt.

Elővehetjük a babahangszereket, de ha nincsenek, akkor is annyi minden van a háztartásban, ami megszólaltatható.

9 és 12 hónapos kor között

Nemcsak a mozgásban történnek nagy változások, de személyiségük is formálódik és egyre inkább megmutatkoznak azok. Szívesen használnak egy-egy, nekik tetsző játékot, a nagyobb méretű építőkockákat is egymásra rakhatják.

Előkerülhet a szobahinta, de már a játszótéren is beleültethetők a babahintába. Mivel már stabilan ülnek, rendkívül szórakoztató és egyben jótékonyan hatású az idegrendszerre is.

Mindenkinek kell egy hely, ahová elhúzódhat. Egy sátor erre tökéletes. Akár együtt is megépíthetjük székek összetolásával és pléd felhasználásával, de a már kész gyereksátor is tökéletes erre. A meglévő játékok új értelmet nyerhetnek, ha azok bekerülnek a sátorba.

A rajzeszközökhöz, gyurmához még kicsik, még a szájukba akarnak venni mindent, ezért próbáljunk ki olyan anyagokat, amelyek természetesek és nem lesz gond abból, ha megkóstolják. Ültessük az etetőszékbe és öntsünk ki némi lisztet a tálcára. Engedjük, hogy kedvükre matassanak abban.

A nyári időszak kiválóan alkalmas a pancsolásra. Akár a medencében vagy azon kívül is hagyjuk, hogy élvezzék. Lehet fröcskölni, méregetni a vizet egyik edényből a másikba. Ugyanezt a homokkal is meg lehet csinálni. Előkerülhet a homokozókészlet és mutassuk meg, hogyan lehet azokkal játszani.

Borítókép forrása: Pexels