Barion Pixel A babanátha otthoni, biztonságos kezelése – Coloré

A babanátha otthoni, biztonságos kezelése

2024. 01. 10.

Amikor egy kisbaba náthás lesz a legtöbb szülő azonnal a legrosszabbra gondol. Amellett, hogy mindenképpen mutassuk meg orvosnak a picikét ezekkel az otthoni módszerekkel enyhíthetjük a panaszait.

A babanátha gyakori jelenség, főleg a téli hónapokban, amikor még a legmelegebb bundazsákokban is megesik, hogy a hirtelen hideg levegőn meghűlnek a bébik, a gyakori vírusokról nem is beszélve. A legtöbb szülő számára egy picit folyó orrocska és néhány apró köhintés is hatalmas okot ad az aggodalomra. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen minden édesanya és édesapa legféltettebb kincse a kisbabája, és minden apró kellemetlenség félelmet kelthet a szülőben. Ám a csecsemőnátha annak ellenére, hogy valóban nagyon ijesztő tud lenni szerencsére a legtöbb esetben teljesen veszélytelen, és könnyen kezelhető.

A babanátha a legtöbb esetben az aggódva virrasztó szülőket sokkal jobban megviseli, mint a bébiket. Az első egy évben gyakori jelenség lehet a meghűlés még akkor is ha a kicsi megfelelő mennyiségű anyatejet kap. Mivel az első egy évben tanulnak meg alkalmazkodni az anyaméhen kívüli világhoz, ezért ez teljesen normális dolog, és semmiképpen sem jelent immunhiányt.

Baby Cry
kép forrása: Getty Images

A babanátha tünetei

Úgy, ahogy nálunk felnőtteknél a babák esetében is a legegyértelműbb megfázásra vagy vírusos fertőzésre utaló tünet az orrfolyás és az orrdugulás. De jellemző még rá a tüsszögés, köhögés, rekedtség, torokfájás, alvási és evési problémák, valamit a csökkent étvágy, hőemelkedés vagy egész magas láz.

Gyakran megesik, hogy csak annyit tapasztalunk, hogy a kis csöppségünk nem akar enni és gyakran sírdogál. Ez a legtöbb esetben arra utal, hogy a babának fáj a torka és a nyelés is kelletlenséget okoz számára, érdemes megmutatni a gyermekorvosnak, aki megállapíthatja, hogy csak a torka piros, vagy egyéb gyulladás is (fehér foltok a mandulán) jelen van. Ilyenkor érdemes nagyobb dózis D-vitamint és C-vitamint adni neki az anyatej és a vitamindús ételek kínálása mellett – abban az esetben ha már elkezdődött a hozzátáplálás.

Ha a bébinek nincs láza semmilyen különleges terápiára nincs szükség, azoknak a babáknak, akik anyatejet kapnak a legjobb orvosság az, ha minél többet cicizhetnek, hiszen az anyatej biztosítja számukra az immunrendszert erősítő vitaminokat, nyomelemeket és a mindennél többet érő, gyógyító hatású őssejtet. A tünetek (még tápszeres baba estében is) a legtöbb esetben néhány nap alatt elmúlnak. Ám abban az esetben, ha a tíz nap elteltével sem javul a kisbaba állapota, vagy inkább csak súlyosbodnak a tünetek esetleg magas, vagy egyre növekvő láz is megjelenik mindenképpen sürgősen gyermekorvoshoz kell fordulni.

Mother Holding Child Baby On The Living Room. The Baby Is Sick Having Some Cough
kép forrása: Getty Images

Mivel vírus esetén az antibiotikum nem használ, ezért semmiképpen sem érdemes gyógyszeres terápiába kezdeni. A gyermekháziorvos is azt tanácsolja, hogy a baba minél több folyadékot kapjon, ha lehet, akkor főleg anyatejet, de a tápszerek is tartalmaznak minden fontos vitamint, ami elősegíti a gyógyulást, valamint babavizet, esetleg a nagyobbak már baba teát vagy baba gyümölcs levet, ami segít megelőzni a kiszáradást. A megfelelő tápanyagok biztosítása mellett elengedhetetlen a minőségi és mennyiségi alvás és a nyugalom. Sok kisbaba ilyenkor matricaként tapad az anyukájára mert csak ott érzi magát biztonságban. Ezzel nincs is semmi baj, nagyon fontos, hogy a bébi nyugalomban és biztonságban tudjon pihenni és regenerálódni, a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Az orrfolyás és orrdugulás a legegyszerűbben sóoldatos orrspray és orrszívó (leghatékonyabb választás az orrszi-porszi) használatával kezelhető. A váladék eltávolítása nagyon fontos, ugyanis a pangó váladék akár felülfertőződést is okozhat az arcüregben és a középfülben, arról nem is beszélve, hogy a babák eldugult orral egyáltalán nem kapnak levegőt, hiszen nem tudnak a szájukon át lélegezni. Valamint váladékkal teli orral enni és inni sem tudnak rendesen, így magas a kiszáradás kockázata is.

A babanátha a legtöbb esetben egy héten belül nyomtalanul elmúlik, de a teljes biztonság érdekében fontos, hogy gyermekorvos is lássa a kis beteget.

Nyitókép forrása : Getty Images