Barion Pixel A folyékony mellett a szilárd is beköszön, avagy a hozzátáplálás – Coloré

A folyékony mellett a szilárd is beköszön, avagy a hozzátáplálás

2020. 11. 24.

Nemcsak kinézetünkben, de viselkedésünkben, személyiségünkben és ízlésünkben is nagyon eltérőek vagyunk. Habár az élelem nélkülözhetetlen energiaforrásunk, mégsem mindegy, hogy mit fogyasztunk.

Természetesen az a legjobb, ha az elfogyasztott ételek egészségesek, de ezt meghatározza az ízlésünk is. Kényszerű helyzetben majdcsak bármit képesek lennénk elfogyasztani, ha az életben maradás a tét. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ha ételt, pláne egészségtudatosan összeválogatott ételeket tudunk családunk elé tenni. Ennek megfelelően a gyermekeinket is egészségben szeretnénk felnevelni, amelyhez az ételek nagyban hozzájárulnak. Egyáltalán nem mindegy, hogy mire szoktatjuk a kicsiket.

A kisbabák édesanyjuk teje által fejlődnek, amelyet a tápszer válthat fel, ha nincs elegendő anyatej. Amikor már a kisbabák esetében megkezdődik az anyatejen/tápszeren kívüli hozzátáplálás időszaka, akkor jöhet a kísérletezés. Az ízekkel való ismerkedés ideje ez, hiszen eddig az anyatejen kívül mást nem kóstolt a baba. Naponta szükséges zöldséggel és gyümölccsel is kínálni a kicsiket. A babák is nagy különbséget produkálhatnak. Vannak kicsik, akik számára a hozzátáplálás megkezdése élvezetes, mert örömmel kóstolgatja az anyuka által elkészített zöldségeket, gyümölcsöket, míg más babákkal nehezebb.

A hozzátáplálás a hatodik hónaptól fontos fejlődési szakasza a kisbabáknak, hiszen nemcsak új ízekkel, de új állaggal, a szilárd tápanyaggal kell megismerkedniük. Ez az időszak nagyobb fizikai és mentális aktivitást is igényel a kicsiktől, amely által szintén fejlődnek.

Mikortól?

A legkorábbi időpont, amikor a hozzátáplálást meg lehet kezdeni, az az ötödik hónap betöltése. A hatodik hónap végéig azonban mindenképp érdemes megkezdeni a szilárd táplálékkal való ismerkedést. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az anyatejet vagy a tápszert ettől a ponttól ki kell zárni az étkezésből. Sőt, az anyatej/tápszer még mindig fontos szerepe lesz.

Hozzataplalas 1

Fokozatosság

A kisbabáknak a növekedésük során egyre nagyobb mennyiségű energiára van szükségük, amelynek javát az agyuk használja fel. Ezért sem mindegy, hogy mivel tápláljuk és ismertetjük meg a babákat, ezért a hozzáadott cukrot teljes mértékben érdemes kerülni.

Az ízekkel és az állaggal való ismerkedés kezdetben lehet, hogy nem lesz gördülékeny, de az életkornak megfelelő ételekkel nyugodtan lehet próbálkozni. A készen kapott ételeket is lehet kínálni, de a saját készítésű pépekkel jobb. A babák emésztőrendszere még nem teljesen érett, ezért a hozzátáplálás során kisebb problémák is jelentkezhetnek, úgymint hasfájás, híg vagy kemény széklet, vagy esetleg allergiás reakció.

A hozzátáplálás haladását befolyásolja a baba szükséglete, fejlettsége. A féléves babák már nyitottak az új dolgok tanulására, és a hozzátáplálás is ezt jelenti. A kanál láttára már tudni fogja, hogy azzal enni kell és nyitni fogja a száját. Az új ízek, az új állag, az új eszközök mind kíváncsibbá teszik a babákat, de semmiképp sem szabad erőltetni, siettetni. Egyes babák esetében csak többszöri próbálkozás után sajátítják el azt, hogyan szükséges a nyelvüket és az ételt mozgatni a szájukban. Egyes ízek egyáltalán nem ízlenek a babáknak, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem is fogja szeretni. Szülőként türelmesnek kell lennünk. Elképzelhető, hogy a baba körül több lesz az étel, mint ami a pocakjába került, de ezek a lépések szükségesek a fejlődéséhez.

/csalad/baba-mama/a-folyekony-mellett-a-szilard-is-bekoszon-avagy-a-hozzataplalas/